Stadsbyggnadsdag i Umeå 2 maj: Visa äldsta förskolan Berghem 1966 – om framsynt planering då och kan bli igen – ifall orättvisor nu rättas till!

Om en vecka, tisdag 2 maj, har Umeå kommun en ”Stadsbyggnadsdag” med fastighetsägare och byggföretag. Så här står det i inbjudan:

Dagen inleds med en busstur där vi får ta del av Umeås spännande stadsutveckling. Efter lunch får vi lyssna till de olika möjligheter och utmaningar vi står inför och hur vi tillsammans kan samverka för att nå fram.

Då förskola nämns som viktig i ny kommunsatsning ”Gateway Umeå” för att locka fler hit, känns det än viktigare att detta ingår i ”stadsbyggande”.

Spännande stadsutveckling har daghem/förskolor här. Så gör stopp vid äldsta förskolan Berghem 1966 och som var villkor för förskollärarutbildning till Umeå.

Välrenommerad arkitekt, Hillevi Callander, Stockholm/Umeå (se nedan ur Kvinnor i Umeå), anlitades och tillsammans med byggnadsingenjör Lennart Strömsten följde Socialstyrelsens normer då och med stadens styrande motsvarande kommunalråd idag.

Men dessförinnan hade Umeå stad varit förutseende i planeringen för nya bostadsområdet Berghem som kom på 1950-talet. Se nedan bildcollage med dåtid, nutid och framtid som ett ”Stadsbyggnadsdags-besök” kan visa på.

I mittenraden, t v (gult) syns hur staden 1964 utvecklar kv Berghemsskolan, från skolområdet i norr till daghems/förskole-tomt i söder (Skidspåret/Rågången) för att ge plats till Berghems barnstuga (hette även så på den tiden).

I översta raden t h syns de fem avdelningarna med entréer och allrumsuppsikt direkt mot söderläget för utemiljön. T v grundarbete för tillbyggd avd. i väster.

Denna sjätte avd. får dock inte samma viktiga uppsikt från stora allrummet då kommunen följer en ny modell ur nytt Funktionsprogram 2021 utan anpassning till utegården här.

Tillbaka till framtiden syns i mittenbilden från Berghemsskolans tomt med Skolan t h (norr) och Berghems daghem/förskola t v (söder).

Däremellan den stora uteplanen för skola och allmänhet som sedan ett flertal år minskats för en förskolepaviljong, Snöflingan, 4 avd, längs Skidspåret, med bl a samisk avd.

Med minskade köer och flytt av förskolebarn till campusförskolan Professorn/Glaciären i kommunregi, kan paviljongen avvecklas, utemiljön återställas och området utvecklas.

Detta syns under texten ”NYTT DAGIS” bakom Berghemsförskolan och jag skrev om på blogg den 21/2 om ”friskaste lärmiljöer” och förskolemodell ”Atrium-idé” (t h mitten).

Om framsyntheten på 1960-talet i Umeå stad (då) kan fortsätta i dagens kommunledning ger besök under ”Stadsbyggnadsdagen” den 2 maj på Berghems förskola värdefull information om planering för barnens bästa och orättvisor visas/rättas till + prova ramper.

Deltagarna kan nämligen se se sämre sidor i planering och byggande och hur detta kan bli bättre, se bildcollage ovan. Överst t v Snöflingan med regelrätt ramp + trappa, i metall.

T h den Berghemsförskolan 5 avd har, i trä, ej regelrätt lutning och slut(t)ar in mot tegelvägg. Nederst t v mitt förslag om hur avdelningarna får utanpåliggande regelrätta ramper och där plats finns att ge breda trappor som förr (bild när jag arbetade där 1975).

I kommande blogg om annan framsynt förskoleplanering i Umeå i nytt bostadsområde, Lilljansskogen/Campus, här fristående aktörer. Våren  2016 kom Sveriges största campusförskola, 8 avd i 2 plan i projekt med personalkooperativet Professorn Campus.

2019 tog Umeå kommun över, till förskolan Glaciären. I höst flyttar finska och samiska barngrupper dit, som visar på flexibilitet i min idé ”Innovativ Förskola” på Campus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.