Befordringsstiltje och ”bemotande” av Umeå kommun i 50 år: träffa privat – ej aktiv – medborgare – inte svara – känner till dig – engagerad Umeåbo – förskoledebattör = sju(ka) sätt att undvika företagsidéer. Nu SJU recept + idébok för bättre förskola i Umeå!

Uppdaterad 10.05.

Först kom ”befordringsstiltje”, nyord från juste byråkrat angående socialförvaltningens I Umeå kommun nej till föreståndartjänst åt mig 1975 trots ja från personalavd. och fack.

Då rådde erfaren, ung, politiker, mig att avstå överklaga till personalutskottet då chefer i förvaltning brukar få igenom sin vilja hos politiken, så jag drog tillbaka ansökan.

Det var både klokt råd och bra då jag blev kvar i min första tjänst på dagis-förskola, Berghem, mot mitten av 1980-talet. Det inspirerade till nya idéer för förskolemiljöer.

Som företagare kom förvaltningsmotstånd i projekt 1988-89 för ny typförskola då man inte följde politik-fackligt beslut om utvärderad modell Missionären utan valde annan.

Nedan t v Umeå kommunbyråkratins sätt att undvika mig i företagarroll då personal fick ”förhållningsorder” att som kommunanställd endast som ”privatperson” få träffa mig.

Denna ”order” var sätt att hindra mig som företagare här då ”privatmötet” gällde mina campusförskole-idéer. Som ordf i FGN, M Rönngren (S), ej visste om, se t h ”inte aktiv”.

I mittenraden t v, 2004, FGN-ordf. MR som bestrider faktura jag skickade till kommunen för upptäckt av överytor i förskoleplaner 2003 man ej kände till och då fick tack för, se…

…nedan våren 2003 om avslöjandet av överytorna politiker informerades av mig som företagare vid olika möten där politiker och tjänstemän innan inbjudit mig – som konsult.

Notera avvisandet av mig som företagare och i stället medborgare, att brevet är skickat med snigelpost samt är adresserat till mig som företagare, med UBBI-konsult!

I mittenraden ovan t h i bildcollaget senare bemötande-bemotande från förvaltning och politik, där jag är konsult och fortsatta skrivelser blir som reklam och ska ej besvaras då.

Nederst t v i collaget, 2019, då ny ordf i FGN Moa Brydsten (S) och v ordf Lena Riedl bjöd in till möte efter förfrågan av mig som företagare. Avvisandet nu: ”känner till dig”.

Nederst h är från 2021 där fastighetschef Karin Isaksson beskriver mig som ”engagerad” och ”förskoledebattör”, men inget om mig som konsult och inget intresse av möten då.

Foto: Roland Berggren, VK. (Se ovan min dikt och levnadsregel kring tänka och påverka.)

Och just som ”debattör” är jag i stort reportage i VK sep 1987, för 36 år sedan med mina ”recept på bättre barnomsorg”, se och läs. Sedan tillkommer på nästa sida i VK då:

8. Spara i byråkratin, t ex ny fortbildningsmetod – inget vikariebehov!

9. Rättvisare kostnadstolkning! Korrekt kostnadsanalys och utbilda politiker – tjänstemän!

10. Controller (likt i näringsliv) – anställ en uppföljare!

Denna uppmärksamhet och bemötande (ej bemotande) gav inspiration till företagsstart i december 1987, som idékonsult för, främst, barnomsorg och förskolemiljöer.

Nu även uppfinnare, ”simmovatör” och formdesigner, bl a i bord för förskola (finns i Umeå kommun) och andra områden, som olika böcker, 2021: ”Idésignbok”, se nedan + beröm!

PS ”bemotande” är nyord ej i SAOL, men kan bli i: ”o-juste sätt att bemöta människor”.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.