Överklagan! Råd i Umeå – SKR följs EJ. ”Kunskap om friska förskole-miljöer finns” – används inte = sjukt!

VK-debatt: VI, Urban Bengtson och Gunnar Sjölander, förskollärare på 1970-talet = nära 100 års erfarenhet, specialiteter UB: skapa förskolehus och GS: granska förskolemiljöer.

Överst är bildtext till de tre olika bilderna, Missionären – nya Kungsgården – Atrium-idé

”Förskolors lärandemiljöer ska vara friska!” Det var rubriken på vårt debattinlägg i VK den 20/3 2022. Vi refererade till insändare 23/2 från förskollärare om svår arbetssituation och att inte riskera bli sjuk av sitt arbete.

”Vi – två förskollärare, Urban Bengtson och Gunnar Sjölander från Umeå – med lång erfarenhet av och arbete med förskolemiljöer vill ta upp arbetsmiljön i förskolelokaler och utemiljö”, skrev vi då.

Nu, drygt ett år senare, har det blivit än ”sjukare” i Umeå kommuns förskoleplanering. Förra inlägget handlade om ny förskola, Kålmasken (6 avdelningar i 2 plan), på Tomtebo gård, där det sjukaste är att utemiljön ligger mot norr. Så skugga året om vid entrén, stor del av lekgården och är emot Boverketråd och kommunens funktionsprogram!

Om inomhusmiljön skrev vi 2022:

”Det finns störande genomgångsrum, otillräckligt med dagsljus invändigt samt brister i överblick inne och in/ut, något riktlinjerna vill undvika. Det är bara en entré för tre avdelningar på varje våning med en groventré för 50-talet barn på varje våning. Här riskeras stökig och bullrig miljö. Så smittproblematiken, hålla avstånd försvåras, magsjukor och viruspandemier ger sjuk planlösning. Så sjuk av sitt jobb gäller även för sjuk inne- och utemiljö!”

Idag är det än sjukare, både för nya förskolors miljöer och om funktionsprogrammet som antogs av För- och grundskolenämnden i maj för två år sedan. Innan vi beskriver detta, en tillbakablick om hur det var förr, både till det bättre och sämre.

I typbarnstugeprojekt 1988 – 89 med Umeå, Vännäs och Nordmalings kommuner, arbetade jag, UB, med ett textunderlag och presenterade en ritningsmodell för förskolepersonal (dåtidens funktionsprogram). Socialnämnden i Umeå kommun antog denna juni 1989, för förskolan Missionären på Umedalen, efter rekommendation från referensgrupp av förskolepersonal, med tillägg om ”en passage som stör så lite som möjligt”. Allt för att slippa genomgångsrum i gemensam lekhall för två avdelningar. Det var det bättre. Det sämre var jag, GS, med om. Det var hur denna passage skulle konstrueras enligt facket.

Där var jag ordförande i barnomsorgssektionen för SFL (Svenska facklärarförbundet) och förordade en fristående kort korridor förbi lekhallen. Så blev det inte, i stället genom både lekhall och verkstad, dubbelt störande. Beslutet togs på förvaltningsnivå och i debattinlägg då, både VK och VF (idag Folkbladet), kallade jag detta för ”tjänstemans ovillighet”. Man var ovillig i att följa politiker och referensgrupp.

Vi båda, numera seniora förskollärare, månar fortsatt, kanske än mer om miljöer inne och ute för dagens förskolor då vi haft egna barn och idag barnbarn i förskola.

Särskilt då Umeå kommun-modellen Kålmasken planeras för åtta förskolegrupper i två plan för ny förskola, Kungsgården på Grubbe (den gamla rivs) och med en enda entré för fyra barngrupper på respektive våning! Än trängre om inomhustrappan för våning två intill markentrén, vid otjänlig väderlek, används av barn/föräldrar där i stället för utanpåliggande trappa. Därmed riskeras dubbelt trängre och än mer smittrisker vid och i entrédelen.

Däremot är utemiljön i sydligt läge, tvärtemot Kålmaskens skuggiga! Kritik som gick hem?

De ”sjuka miljöerna” inomhus förstärks i kommunsvar att funktionsprogrammets ritning inte utvärderats mot text/innehåll inför beslut av politiska nämnder och ej heller har konsult haft uppdrag att redovisa en bedömning. Så ”tjänstemans ovillighet” får nu ändras till tjänstepersoners ovillighet.

Vi båda hoppas att byråkratisk ovillighet i Umeå kommun blir till politisk medvetenhet likt när företrädare ville ha ”passage som stör så lite som möjligt”. Och att denna insikt nu ger utvärderingar av text/innehåll mot ritningar, också likt förr.

Därmed fås kunskaper om förskolor att användas till friska lärandemiljöer i förskolor i Umeå, från förr, nu och i framtiden. Se mer i bildcollage här.

Förra inlägget 20 mars 2022 om Umeås förskolemiljöer avslutades med frågan: ”Eller behövs överklagan av bygglovet för att politiken ska bry sig om barnens bästa?” Nu har jag (UB) gjort detta för Kungsgårdenplanerna och om Mark- och miljööverdomstolen ska pröva ärendet.

Urban Bengtson, idékonsult med specialitet kring förskolemiljöer

Gunnar Sjölander, tidigare fackligt aktiv och huvudskyddsombud för förskolor

Här Umeå kommuns råd i funktionsprogram om entréer och genomgångsrum – följs ej!

Umeåmodell (mitten) – nederst SKR-råd om genomgångsrum – följs ej = crowding/sjukt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.