SM-veckan nära missas i Umeå pga politisk ovilja för 50:a – endast 25:a i utredning jag såg på Öppet Hus och agerade med USS så 50:an blev till. Mer i min bok 2011: ”Umeås Bad Historia och Framtidens Simning”

Idag 14/6 är det knappt två veckor till SM-veckan sommar i Umeå tisdag 27 juni – söndag 2 juli. Det är första gången sommartid, 2014 hade Umeå SM-veckan vinter.

Men det var nära att en sommar-SM-vecka missats pga politisk ovilja för en 50-metersbassäng inomhus. Endast 25:a utreddes i början av 2000-talet liksom innan.

Ändå hade Umeå Simsällskap redan 1988 presenterat förslag på 50:a ihop med simhallen på Haga/Gammlia. F d länsarkitekt Åke Lundberg ritade utbyggd 50:a där.

Inget politikintresse då och inte heller vid nytt USS-förslag om 50-m-bassäng 2001 när badutredning startat för en anläggning med äventyrsbad, på kv Nanna (där 50:an är nu).

2005 visade medier 25:a + äventyrsdel och 5/2 frågade VK alla åtta gruppledare i KF. Bara EN, Nina Björby, då Miljöpartiet, var för 50:an, 6 emot och 1 (V) sa inget.

50:a-motståndet hade en märklig och felaktig motivering som jag förut avslöjat vid Umeå kommuns ”Öppet Hus” i januari 2001. Fritidsnämndens ordf Christer Lindvall, då (S), hävdade då att 50:a var ”ute” och att svenska ”simkaptenen” Hans Chrunak sagt det.

Jag meddelade USS som reagerade, bjöd hit Chrunak som dementerade allt. Och Umeå SS la nytt förslag om 50:a vid Umeå simhall så tillägg kom att också utreda inne-50:a.

Ovan t v är från simtävling i ”gamla” Umeå simhall med Hans Chrunak, här simledare för Luleå SS. T h 10-årsperiod av olika SM i 25:an där som visar USS-flit i SM-arrangemang.

Men 50:a-”ute”-påståendet levde vidare för 2007 ringde mig en chefsperson från Svenska Simförbundet om att en ”hemlig källa” sagt samma om ”ute” med 50:a.

5/12 samma år skrev KD-ledaren Anders Sellström i e-brev till mig: ”Vi har hört samma sak i NP” (Närings- och Planeringsutskottet).

Och året efter vid firandet av skidlegenden Martin Lundströms 90-årsdags 2008 berättar en moderatpolitiker om uppgifter att ledande socialdemokrater försöker stoppa 50:an. Så M skriver en insändare om att moderaterna står bakom 50:an. Sedan kom frågan: Var?

Mer bad=dåligt i bokens 50:a-historik är om lägeskarusellen Nolia – Kajen – Nanna, där S inte godtog Nolia då M förordade detta och Kajen försvann då jag i TV visade för trångt.

Om dessa turer, eller ”oturer”, och Norrlands första inomhus-50:a med Masters-SM 2017, SumSims riksfinal 2019 plus nu långbane-SM och SM-veckan (50:an är villkor för denna),

finns att läsa/se i min bok ”Umeås Bad Historia och Framtidens Simning”, 2011, se ovan.

F ö, min bad- och simbok har inte, än, recenserats i lokalmedia i Umeå, endast presentation i VK att den var på gång, däremot recension i Badmästaren på riksnivå.

Så medier välkomnas. Historik och framtid är tidlöst, se här om simströmkanaler…

Ovan artiklar är inlägg av mig i tidningen Badmästaren, Svenska Badmästareförbundet.

PS Blogg 9/6 med OS-guldskrinnaren Nils van der Poel har framsidan av Simidéfoldern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.