”Umeå en utmärkt stad för simtävlingar” och om ny idrott i ”ström-simkanal” för svensk simidrott…

Umeå en utmärkt stad för simtävlingar

är rubriken på mitt debattinlägg idag 8 juli i VK idag och med länk:

https://www.vk.se/2023-07-08/debatt-umea-en-utmarkt-stad-for-simtavlingar-d0175

Det var nära att Umeå aldrig fått en 50-metersbassäng inomhus då Umeås politiska partier i kommunfullmäktige, utom Miljöpartiet, först var emot, skriver Urban Bengtson.

”Grattis och tack Umeå SS och Svenska Simförbundet och alla frivilliga personer som precis som så ofta vid ett SM, anordnar utomordentliga mästerskap. Själv är jag är på väg att ompröva mina tankar om att SM i långbanan måste vara utomhus, efter detta SM i Umeå. Att det var full tillgång till hela arenan var en av nycklarna till att det blev så bra. Vi har ju flera inomhusarenor redan med möjlighet att göra en ”Umeå” och fler arenor är på gång, exempelvis Växjö.”

Så skriver tidigare förbundskaptenen i svensk simning, Thomas Jansson, på webbsidan simma.nu i en summering av SM, JSM och Para-SM i 50:an i Navet i centrala Umeå.

Men det var nära att Umeå aldrig fått en 50-metersbassäng inomhus då Umeås politiska partier i kommunfullmäktige, utom Miljöpartiet, först var emot. I en VK-enkät 2005 var bara gruppledaren då, Nina Björby, positiv.

Efter agerande från simfolk, Umeå Simsällskap och Västerbotten Simförbund blev det utredande om både 25- och 50-metersbassäng, där 50:an vann till slut. Mer om turerna finns i min bok ”Umeås Bad Historia och Framtidens Simning”från 2011.

Sedan kom diskussioner kring centrala lägen som särskilt Kajen, Nolia och kvarteret Nanna.

Där antogs det sistnämnda, bland annat efter att jag i Västerbottensnytt fick visa att kajläget (idag Skeppsbron) var för trångt.

Vid SM-simningarna hann jag höra liknande omdömen som Thomas Jansson från nuvarande simförbundskaptenen Martina Aronsson och Svenska Simförbundets ordförande Pia Zätterström.

Den sistnämnda berättade också att hon som ung simmare deltog i Umeås och USS:s första nationella mästerskap, 70-iadens riksfinal för ungdomar, februari 1972. Sedan kom en månad senare inomhus-SM.

Det visar på starkt arrangörskap efter endast dryga året i, då, nya simhallen på Haga/Gammlia. Tyvärr en nu riven byggnad som borde kunnat få en andra chans för annat ändamål.

Totalt har Umeå SS haft ett 20-tal olika sorts SM, mest junior-SM och ett par Sum-Sim- finaler, Masters-SM (veteraner) och Handikapp-SM plus olika slags yrkesmästerskap, till exempel Post-SM.

De senaste, i Navet, är 2017 för masterssimmare (50:a), 2019 för sumsimmarna (25:a) och nu i SM-veckan långbanemästerskap, 50 meter, med i praktiken tre olika SM. Para, JSM och senior-SM (där juniorsimmare får tävla).

I VK:s summering den 4 juli med projektledaren Maria Hallberg från RF, Riksidrottsförbundet, är det idel beröm för Umeå som arrangörsstad. Då är det värt att påminna om att utan 50-metersbassäng och utan en erfaren ”SM-klubb” som Umeå SS, hade ingen SM-vecka blivit av, då SVT och RF har simsporten som krav.

Så framtiden ser ljus ut för Umeå kommun att ansöka om nya SM-veckor (om detta koncept med många olika idrotter fortsätter) och sporterna själva försöker få riksmästerskap hit.

Än viktigare blir därmed att kommunpolitiken och näringslivet inte vilar på lagrarna för alla idrottsutövare. Särskilt nu när Umeå hamnade långt ifrån prispallen som bästa idrottsstad i SVT:s omröstning. 13:e blev det, efter topp tre i flera år och även högst upp nyligen. Förnyade satsningar i pengar till föreningarna på olika sätt, i arenor och gärna även i nya idrotter, behövs.

Med all positiv utvärdering för SM-veckan kan politiken göra som bra idrottare i motgång. Således satsa mera, bättre och klokare så är man ”på pallen” både i arrangemang och som idrottsstad igen kommande år!

Urban Bengtson, Umeå- och simmarvän

Här simidéfolder om ”Framtidens simning i strömsimkanal” om arenor och ”nya idrotter”.

Vid SM-veckan och SM-simningarna såg ”simförbundsfolk” simidéerna med intresse. Hoppas  samma med Umeå kommun och näringsliv. Tänk Sarah Sjö-Ström-Simkanal…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.