Ej godkända (farligare) branta ramper på förskolan Berghem (äldsta i Umeå) kan snart jämföras med tillbyggnad och prova godkänd ramp!

Boverket anger bl a följande om ramper:

En tillgänglig ramp är en förbindelseled mellan olika nivåer bestående av ett sluttande plan med lutning som brantast 1:12 och utrustat med avåkningsskydd och kontrastmarkering. Och vara ”fritt från hinder”.

Detta får ny förskoletillbyggnad till förskolan Berghems nuvarande 5 avdelningar, se t v nedan. Och får även bred trappa rakt fram ut och utan hinder liksom för rampen.

MEN nuvarande ramper för 4 av 5 äldre avdelningar är brantare och med hinder på slutet – in i tegelvägg. Detta syns t h med liten yta innan tegelvägg. Dessutom sned trappa för 2 avd, att jämföra med tillbyggnadens 1 avd och rak trappa!

Trots ett flertal påpekande till Umeå kommun för dessa olikheter och orättvisor mot äldre förskolans, idag ej godkända ramper, blir det inga reaktioner från kommunhåll. Men svar finns nedan:

Här ovan är Umeå kommun tydlig i skriftligt svar till mig 31/3 i år 2023: Äldre förskolor – äldre normer!

Snart kommer föräldrar att kunna se och pröva skillnaderna med riskerna. Ja, även politiker kan göra det liksom medier och allmänhet. Med barnbarn på äldre avdelning får jag det också…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.