Vad händer i skolan?

Det blev en tidig morgon för mig idag eftersom jag hade mitt första möte i arbetsgruppen för det civila samhället i Stockholm. Det går bra att stiga upp tidigt, men jag gillar inte att lämna huset innan morgontidningarna har kommit. (Visst borde man få tidningen innan kl.06:00 när man bor i Holmsund?)

Jag har nu läst nya vk på min iPad medan jag väntar på Arlanda och självklart är det första jag slås av är artikeln om det som händer på Tomtebo. Jag blev förfärad och upprörd för en vecka sedan när jag läste om pojken som kränkts dagligen på sin skola. Att nu läsa att barn är rädda för att gå till skolan och att föräldrarna håller dem hemma eftersom skolan inte har tagit situationen på allvar är oacceptabelt.

Mitt första politiska uppdrag var i Skolstyrelsen 1999 och jag fortsatte sedan i För och grundskolenämnden fram till 2006. Eftersom kommunen är huvudman är det självklart att skolnämnderna ska informeras när anmälningar har inkommit antingen till polisen eller till Skolinspektionen. Om politiken ska kunna vara till hjälp måste informationen gå fram. Jag har varit med om när jag har suttit i en skolnämnd har vi först fått läsa i vk om både polisanmälningar och JO anmälningar innan ansvarig skolchef informerat oss politiker. Informationen har inte getts förrän efter det att någon frågat efter den. Så ska det inte vara.

Efter mitt förra inlägg har personer delat med sig av erfarenheter från skolan och jag är ledsen att säga att de är nog inte de enda med dåliga erfarenheter. Skolområdeschefen säger att de behöver mer hjälp från Elevhälsan. Man måste inse sina begränsningar emellanåt och inse att ibland måste man be om hjälp. Att inse detta är inte ett tecken på svaghet!

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Marianne Nilsson

  Med risk för att verka synisk så skulle det också vara intressant att veta vad huvudmannen kan bidra med i form av stöd och insatser för att komma till rätta med problem när skolor anmäler till densamma?

 2. Veronica Kerr

  Svar till Marianne Nilsson (2013-04-19 21:56)
  Jag tycker att det är en jättebra fråga som behöver svar. Jag tar med mig den och återkommer när jag vet mer.

 3. isabelle

  Hej

  Elevhällsan ? Ja det va intressant !! Jag måste fråga hur det kan komma sig att elevhällsan kommer in i detta läget ? När lärare och rektorer assistenter o alla dom som känner varandra inom dessa kretsar håller varandra bakom ryggen o dom fortsätter sin vandring med mobbingen !! Dom vände min son ryggen (han har handikapp).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.