Vad händer med budgetarbetet i Umeå?

I lördagens VK läser vi att tuffa tider kan försena budgeten och att en konsekvens kan bli att kommunfullmäktige inte fattar beslut i juni. Både Peder Westerberg och Anders Ågren har idag bloggat om det förväntade beslutet från S och V att vänta med en budget till i höst. Lennart Holmlund har kommenterat med att mycket pengar behövs, de behöver räkna mer, analysera mer och behöver mer tid till det. Hur mycket tid som behövs är omöjligt att svara på idag och Holmlund vill inte heller svara på hur mycket pengar som behövs.

Att vänta med att komma med besked är olyckligt och är i många fall respektlöst mot de som väntar på besked där det får konsekvenser. Det är bättre att få ett negativt besked som man kan bearbeta så snart som möjligt än att bara låta tiden gå i ovisshet. Med tydlighet i ledarskapet kommer man långt, men nu riskerar man att komma till en punkt där man står och stampar medan nämnder och verksamheter fortsätter som vanligt eftersom konkreta förslag saknas. Eller rättare sagt, förslag från tjänstemän saknas inte men de konkretiseras inte i ett budgetförslag från S och V.  

Jag har tidigare påpekat att samarbetet mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fått konsekvenser inom flera områden, men nu kan ytterligare konsekvenser visa sig. Att göra prioriteringar är en sak, men att prioritera rätt är en konst och det återstår att se om S och V klarar när budgetalternativet presenteras. Oavsett när det nu blir.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.