Riktlinjer för rekrytering och politikerutbildning

Det blev ingen LOV debatt i gårdagens fullmäktige som jag hade hoppats på. När fullmäktige startade fick vi veta att Eva Andersson låg hemma i influensa och feber och att interpellationen därför skjuts upp till nästa månad. Det är inga konstigheter eftersom jag vet att det är förkylningstider och att många varit eller är sängliggande. Jag har själv börjat känna av både trötthet och huvudvärk, men det finns aldrig en lämplig tid att bli sjuk på. Jag kan trösta mig att denna version av flunsan kanske går över fort för på eftermiddagens personalutskott var Eva med och det är ju bra.

Personalutskottet i dag var mycket intressant speciellt med tanke på den utbildning som gavs i fredags. Se tidigare blogg inlägg eller läs Andreas Lundgrens blogg från igår. Vi i personalutskottet fick information om den introduktionsutbildning som ges till nyanställda i kommunen, hur den varit utformad och hur den har mottagits. Det som var ett bekymmer var att endast hälften av de anmälda dök upp. Till utbildningen i fredags var vi drygt 40 kallade, men färre än hälften hörsammade, så vad gör vi nu med kunskapen som inte alla fick ta del av? Kan man tvinga vuxna människor att delta i en utbildning och kan man tillåta att vuxna människor ska ställa ultimatum på hur en kurs utformas eller vilka andra som ska vara med för att de ska kunna delta? Det var massor av ”matnyttig” information i fredags och jag tror att fler politiker skulle haft glädje av den.

Andra punkter på dagordningen var rekryterings riktlinjer i kommunen. Vad gäller för intern eller extern rekrytering och när är det OK med direkt inplacering i nya tjänster. Det var en bra diskussion i utskottet. Att annonsera ut behöver inte betyda att det är en platsannons i tidningen, men att man kan göra det känt på arbetsplatsen att det är rekrytering på gång. Jag minns när jag var arbetslös och som flitigast med mitt arbetssökande hur frustrerande det var att söka tjänster där det visade sig att arbetsgivaren bestämt sig för vem man skulle anställa redan innan annons. Det var bara ett spel för galleriet att ha en öppen rekrytering.

 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Bra KD, som nu i detta inlägg äntligen – om än väldigt försiktigt – snuddar vid den famösa anställningen av omvärldsstrateg.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Frågan om riktlinjer för rekrytering var väckt redan innan omvärldsstrateg rekryterades. Jag håller fast vid att det ska finnas möjligheter för direktinplaceringar av tjänster, men att arbetsgivaren ska samverka och vara tydlig med varför man gör det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.