Vänstern tar på sig offerkoftan

Idag skriver Andreas Lundgren (S) om V och sanningen i ett blogginlägg  och jag förstår honom mycket väl. När verkligheten inte stämmer överens med vänsterns bild så tummar man på sanningen. Det finns många exempel. Nu är det inte bara Vänsterpartiet i Umeå som har tummat på sanningen utan deras ledare Jonas Sjöstedt fortsätter att sprida otäcka bilder och myter om vinster i välfärd, senast  i gårdagens Studio Ett i en debatt mot Håkan Tenelius, Vårdföretagarna. Han talar om hur friskolor väljer ut och tar de bästa eleverna och hur vårdföretagare ger mer vård än nödvändigt. Den enskilde eleven, individen eller patienten nämner han inte överhuvudtaget.

Håkan Tenelius måste jag säga gjorde ett mycket lugnt och tryggt intryck i debatten medan Sjöstedt blev mer intensiv och avbröt programledarna emellanåt. Det kanske inte var så mycket nytt från Sjöstedt, han har ju trots allt fastnat i en annan bild av verkligheten, men drygt 8 minuter in i intervjun händer det något.. Programledaren frågar: Har du en bild av hur det fungerar och det som Håkan Tenelius menar fungerar och är framgångsrikt? Jonas svarar: Man kan alltid lära sig mer, så är det ju här i livet.

Wow, tänker jag, en öppning till Vänsterpartiet att de är redo att öppna hjärna och hjärta för att ta in ny kunskap. Han fortsätter och säger att även om han har arbetat i hemtjänst och besökt verksamheter (både kommunala och privata) så är problemet att de oftast inte är välkomna till de privata. Felet är alltså inte hos vänstern, det är de privatas fel som inte vill visa deras verksamhet. När Tenelius sedan säger att det är helt fel. Sjöstedt är välkommen ut redan imorgon att besöka vårdföretag (idag) svarar Sjöstedt med ett tack, vad snällt. Här vill jag uppmana vårdföretag i Umeå och Västerbotten (de som finns kvar) att bjuda in Vänsterpartiet till era verksamheter. Visa vad ni har åstadkommit och vad ni betyder för era brukare eller patienter. Trots allt är Jonas Sjöstedt vald från Västerbotten och han bör se mer av andra verksamheter än Volvo och Element Six.

För att vara riktigt tydlig så hoppas jag att Vänsterpartiet får en helhetsbild av hemtjänstföretagens verksamhet i Umeå. Jag vill att Vänsterpartiet i landstinget besöker de privata vårdcentralerna (de är inte många) och frågar varför de har valt att starta egen verksamhet. Vad erbjuder de privata företagen som inte kommunen eller landstinget gör? Ta till vara på er ledares ord: Man kan alltid lära sig mer, så är det ju här i livet! Ta inte på er offerkoftan med orden att vi inte är välkomna till de privata. Ställ er istället frågan, skulle ni bjuda in de människor som ni vet har talat illa om er? De som sagt att ni är giriga profitörer och som inte är intresserade av människors vård utan att det är pengarna som driver er? De som helst av allt vill att ni lägger ner?

För att ta del av intervjun: http://t.sr.se/1G1Zvsc

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Jan Sandberg

  En annan fördel med LOV (för dom som vill ha mer trafik i centrala Umeå)
  Du får gärna lägga ut det här. Har du räknat på hur många hemtjänstbilar som kör runt här i onödan 365 dagar per år pga valfriheten? (Du vet väl om att kommunala hemtjänsten har sina lokaler i närheten av sina vårdtagare där de flesta av oss använder cykel). I dagsläget är det ca 2000 vårdtagare här i Umeå många har flera besök varje dag.
  Skulle det bli som i Täby här i Umeå( Reinfeldt förbjöd Kommunal hemtjänst) så blir det mellan 150 -200 bilar som kommer att snurra runt i Umeå varje dag året runt + att det bara är början eftersom Umeå är en växande stad med mer äldre människor.
  Här är lite fakta från Umeå Kommuns hemsida. Umeå kommuns åtgärdsprogram för bättre luft är i förstahand inriktat på att minska utsläppen av kvävedioxider, då miljökvalitetsnormerna överskrids i de centrala delarna av Umeå. Den huvudsakliga källan till kvävedioxider i Umeå är fordonstrafiken. Luften vi andas i Umeå är inte så ren som vi skulle vilja. Umeå har problem med luftkvaliteten vid de mest trafikerade gatorna i de centrala stadsdelarna.
  OCH med tanke på det så har jag svårt att förstå hur du tänker med att hylla valfriheten inom hemtjänsten, för det valfriheten gör är att CYKEL KAN EJ ANVÄNDAS , det blir för LÅNGA AVSTÅND att cykla mellan vårdtagarna.
  Vad är det som Be Green jobbar med ? om jag fattat det rätt så är det mindre BILAR PÅ VÅRA GATOR I CENTRALA STAN.
  Är det så här KD vill ha det i alla städer i Sverige ?
  Skulle så gärna vilja att du kom och besökte mig på Hemtjänsten har flera tips till dig om hur vi kan få en bättre hemtjänst utan att slita på miljön.
  ps Läste om musikern Stefan Sundström som skulle välja hemtjänst till sin mamma i Stockholm och om jag minns rätt så hade han 118 olika utförare att välja mellan ………….

 2. Jan Sandberg

  Hej igen kom på lite till
  Apropå Sanningen
  jag jobbar ibland på ett äldreboende här i Umeå där vårdtagare har privata utförare som kommer med sin bil morgon, lunch, middag och kväll, när det finns utbildad kommunal personal 20 meter från vårdtagarens lägenhet !!!
  en grej till nu här i Umeå så börjar det bli som i Stockholm där man skall betala för att parkera bilen, finns inte så många lediga parkeringar på våra bostadsområden speciellt på de nya områdena, om man nu har ett lunch besök på 30 min och det finns inte någon parkering ledig vart finns den tiden inom hemtjänsten ?
  Vi tar en grej till, en annan fundering från mig (jag är 51 år) är när jag är ute och cyklar ( vi är flera på min arbetsplats som är över 50 års strecket som cyklar) mellan våra vårdtagare, så när jag ser de privata aktörerna (ofta unga personer) inom hemtjänsten så tänker jag att med en annan politisk styrning så skulle den här unga personen utföra sitt jobb utan att slita på miljön. Är det det vi skall lära våra kommande generationer verkar som om KD inte märkt av det tåg som har startat, fler och fler går med i miljöorganisationer typ Svenska Naturskyddsförening, Greepeace osv
  Därför är det så viktigt att du som politiker tänker på miljön när viktiga beslut skall tas där det är miljöpåverkan. Jag håller inte med dig för mig är den luft vi andas här i Umeå viktigare än Valfriheten.
  Som sagt jag hoppas vi träffs snart för jag har mycket mer i detta ämne
  jan sandberg hemtjänst väst

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Självklart vill jag träffa dig och besöka dig i hemtjänsten om det är möjligt. Argumenten du för fram är inte nya, men det är så många saker som du för fram att bemöta dem kräver ett helt blogginlägg och jag hinner inte just nu. Lite senare idag hoppas jag på att hinna. Skicka mig gärna ett mail med förslag på datum till [email protected]

   Allt gott,
   Veronica

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.