Barnkonsekvensanalys och prestige

Idag på förmiddagen sammanträdde Äldrenämnden och det var inga direkt kontroversiella frågor som fanns med på dagordningen. Vi är ofta eniga eftersom vi vill samma sak, att äldre människor i Umeå kommun ska ha rätt till en trygg och god äldreomsorg. Det är verktygen och hur vi når dit som vi har olika uppfattning om. Det blir tydligt de gånger som det hettar till på riktigt när Vänsterpartiet envisas med att insinuera att privata företag är av ondo, oärliga och slarvar medvetet med städningen i hemtjänst för att spara pengar. Ett av många antydningar är att antalet klagomål på privat hemtjänst borde vara fler än vad de är. Trots att mätning efter mätning visar att människor med privat hemtjänst är mer nöjda med tjänsten.

Dåliga argument och påståenden bör bemötas, de falska ska ALLTID bemötas. Och det gjorde vi även om blodtrycket steg emellanåt.. Det var en bra nämnd i övrigt och samtidigt ”på avstånd” följde jag händelseutvecklingen i För och grundskolenämnden som också sammanträdde idag. http://www.vk.se/1707815/fortsatt-splittring-om-skolnedlaggning Det var tyvärr ett väntat besked även om det fanns en gnutta hopp tidigare. Den omtalade prestigen hos politiker som jag har bloggat om tidigare.har ännu inte släppt  En politiker som har fattat ett felaktigt beslut vill inte gärna medge att beslutet blev fel om hen inte kan skylla på att nya fakta framkommit.

Idag beslutade skolnämnden att anta ett yttrande som bestrider föräldrars rätt till överklagan. Det som gör yttrandet från För och grundskolenämnden lite mer speciellt är att det står:

Barnkonsekvensanalys

Kommunfullmäktiges beslut (§225, KF 2004.833) avseende

barnkonsekvensbeskrivningar innebär inget krav på dokumentation – i

underlag till beslut eller vid beredning av ärenden. Istället ska respektive

tjänstemän och politiker, i sin handläggning, under eget ansvar beakta

frågan.

Eget ansvar? När vi fick en rapportering i Individ och Familjenämnden igår eftermiddag (onsdag) om barnkonsekvensanalyser och barnfattigdom fanns det inte ett ord om att dokumentation när en barnkonsekvensanalys görs inte skulle vara nödvändig. Förvånade tillrop hördes och funderingar om det verkligen kunde stämma. Nu ska jag vara rättvis för i slutet av yttrandet står det ”En barnkonsekvensanalys har också gjorts och redovisas i materialet som klaganden åberopar (aktbil.4).” Den bilagan har jag tyvärr inte läst.

Jag är bekymrad för hur detta beslut har gått till och det är inte en oro som lägger sig ju mer frågan tas upp eller diskuteras. Det är inte bara barnen som berörs som gör mig bekymrad utan jag tänker också på de familjer och människor som bor i byarna. När föräldrar från Bullmark och byarna därikring blir tvungna inom kort att hämta sina barn i Sävar finns det stor risk att middagsmaten inhandlas där istället för i hembyn och lokala butiker i Bullmark och Bodbyn får svårare att överleva. Det är mycket mer som står på spel än ett par paviljonger och tomma klassrum i Sävar som ska fyllas. Jag hoppas att nya fakta kommer fram och att prestigen släpper det vinner alla på.

Etiketter: , , , , ,

7 kommentarer

 1. Urban Bengtson

  Då kanske du kan studera barnkonsekvensanalyser för barn och ungdomar, skol- och föreningsdito till/från Nannabadbygget. Sådana finns inte dokumenterade, ändå närmar sig invigning, men inget politiskt närmande om risker för unga, i trafiken, i krognärheten, i att bli betittad genom fönsterna, hur sämre luftmiljön påverkar, var barn/ungdomar kan lämnas/hämtas vid bilskjutsar, mm. Väck detta i interpellation i majfullmäktige och se vad det blir för svar. För underlag, se från min blogg i VK, Umeås Bästa… inte det sämsta.

 2. Robert Axebro

  Hej Veronica!
  Jag är övertygad om att det fortfarande går att lösa detta. Prestigefrågan verkar vara det största problemet för hen… Vad gäller hoppet om nya fakta så tror jag att ett stort ansvar ligger hos kloka politiker såsom du själv, som faktiskt vågar erkänna hur illa denna fråga hanterats från första stund. Det är trots allt ni som sitter inne med de magiska nycklarna som kan låsa upp gömmorna där alla fakta finns undanstoppade. Ni inom (kd) hör till de få partier som hittills gjort något överhuvudtaget i denna fråga, men jag tror att vi alla måste öka trycket på hen ytterligare för att få till stånd en förändring.
  Med vänlig hälsning,
  Robert Axebro
  http://blogg.vk.se/axebrotycker/

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Du har rätt, politiker har ett ansvar att ta till sig fakta och vara säker på att beslutsunderlagen är tillräckliga. Det är som en ögonblicksbild i ram, ramen begränsar bilden och utesluter det som händer runt omkring. Vad man lägger fokus på i en bild kan ge helt olika uppfattningar om den. Kanske svårt att exakt förklara, men jag tror att du vet vad jag menar. Budgetprocessen i Umeå kommun är igång, här kan det finnas möjligheter att nya fakta kommer fram i den gemensamma förvaltningen.

 3. Robert Axebro

  För övrigt så finns ett senare reviderat beslutsdokument från KF gällande riktlinjer för barnkonsekvensanalys. Verkar inte som ni fått ta del av det. Berörde det i ett av mina inlägg, tror det var ”Juristens klagan…”
  Mvh,
  Robert

 4. Pingback: Fegisar! | Axebros syn på politiken…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.