Umeås Bästa stöd för Nej till Nannabad är allmänhetens, i opinionsundersökningar förr och VK-kommentarer nu

Umeås Bästa stöd för Nej till Nannabad är allmänhetens, i opinionsundersökningar förr och VK-kommentarer nu. 

Se nedan 60 kommentarer (18.00 idag 9/1) till VK:s artikel igår för försenad Nannabad (igen och igen). Det visar på massivt motstånd som borde få politiker, intressenter och nyttjare att tänka om. Och tänka nytt som en del kommenterare menar.

BjörnJag fick mig en timmes pratstund med Lelle innan valet. För att han ville ut och träffa kollektivanställda bl.a. En av mina första frågor var varför man i hela friden tänkte placera badet på en grusplan i centrum. Hans svar var då att det hela handlade om den kommunala verksamheten som ska utnyttja badet. Skolor och så. Ett bad vid Nydala skulle kosta uppskattningsvis sju miljoner mer per år i transporter av skolungdomar än ett bad nära vasaplan. Om det är den stora sanningen så varför inte gå ut med det då?Gäst 
Därför att det inte är den stora sanningen utan ett klassisk spekulativt svar.Jonasfäll ihop

 Lång ifrån alla skolor ligger i centrum, vi kanske skall upplysa Holmlund mfl. att dom flesta måste åka buss till centrum om dom skall bada i centrum.  Så den kommentaren är tydligen för oss okunniga umebor, som redan har räknat ut att placeringen av badet är någon typ av  kohandel med Umeå C, eller kanske någon som har hotat alla våra politiker till livet. Det finns ingen annan logisk förklaring,

LarsBra att det försenas, då kan någon tjänsteman i smyg se till att fastigheten

                                byggs så att den enkelt kan byggas om för annan verksamhet; bostäder, galleria eller något annat. Nästa generation politiker kommer, liksom majoriteten av Umeås befolkning redan gjort,  att döma ut denna placering och bygga ett nytt badhus med vettig placering. 
Synd att vi ska kasta bort pengar och förstöra miljön för att våra nuvarande politiker har fastnat i prestige.GästDu har såååå rätt!Cyklist Hur gick det med förtätningen av stadskärnan? Vore det inte effektivare att bygga på några våningar till när man ändå bygger ett helt kvarter?  Pelle PolisBra att bygget dröjer. Snälla ta och fundera om ankdammen är korrekt placerad! Tycker som många andra att den inte ska ligga där det är tänkt!Jonas OscarssonSnälla kan någon bilda ett parti som företräder vad vi umebor vill och som kanske tar beslut som gynnar staden och dess innevånare, Och så att vi någon gång slipper dessa beslut av människor som tydligen har tappat all verklighets förankring och titt som tätt tar beslut som vi vanliga umebor bara skäms för.
Jag har fortfarande inte fått något svar på frågan , Varför byggs detta badhus mitt i stan INGA Umebor vill ha det där, Även den minst begåvade av oss kan räkna ut att de kommande problemen med all ny trafik som skall in på ÖK för att man skall ta sig till badhuset, kommer att ställa till med enorma problem.  
Men inte Umeås politiker, kanske dags för någon typ av verklighets test innan man får klartecken att bli politiker.UmeboJag begriper inte Umepolitikerna! I Piteå går det bussar till Pite/Havsbad varje halvtimme jag tror nästan året om! Fullt med folk som reser hela tiden! Vad skulle problemet vara om man la badhuset vid I20 eller Nolia!  Iksu kan/får  klara sig själva utan mer draghjälp från kommunen!!GästJa Piteå är en turiststad Umeå en studentstad som är lika tråkig som den ser ut!KeFor Haha, men i den jämförelsen är ju nuvarande läge perfekt, alla bussar går ju till Vasaplan!UmeboEtt uttalat placeringsmotiv  var enligt bla Holmlund att barnfamiljerna skulle göra inköp i centrum också!! Det kan man ju glömma!a7g3ayDet kanske vore DAGS för en FOLKOMRÖSTNING var "badbaljan" skall ligga. Kan man ha folkomröstning om andra viktiga saker som sjukvård i inlandet så måste det även kunna gå bra om ett "badhus".
Kanske det finns "NÅN" som kan ordna en omröstning på Facebook ???
OllePå planritningen över det planerade badet som visades i VK för en tid sedan aåg man bl.a. en 50-metersbasäng!?! Hur många tävlingssimmare finns det egentligen i stan, och skulle vi inte få ett badhus med vattenrutschbanor, det var väl derför som Umeås politiker åkte till Tyskland för att provåka sådana 2006?  Placera sedan badet vid nydala.Kjell NilssonGott att allt fördröjs. Ta nu tillfället i akt och utred vad det betyder för centrummiljön med 2000 besökare i snitt per dag. Om ni nu gått in för att förbättra luften i centrum, hur h-vete kan ni då dra in än mer trafik till centrala stan. Hoppas EU håller ett öga på detta.Optimist.Simma lugnt! Lennart och Bertil kommer att ordna det här – så småningom i alla fall. Dom har ju gjort det förr, tänk bara på allt bra som finns i Umeå. Kom ihåg att allting ordnar sig till slut och om det inte har ordnat sig nu så betyder det bara att det inte är slut än!  JonasJag skulle vilja ha badhuset på I20 området vid hagarondellen. Rondellen gör att trafiken in och ut skulle flyta på samt att det är lätt att flytta busslinjerna med en till hållplats där inne.Lars Tank om vi byggde ett sportcentrum vid i20 med planer, ishall och simhall i hop. Det skulle ge stora besparingar på drift-kostnader då det går att ta tillvara på gratis kyla och värme.Sen skulle det gå att utveckla de gamla kasernerna till ett sportcentra. De du Bertil, det har du inte tänkt på!! Före detta UmeboUmeås fantastiska planering. Handelsområden lite här och där i stadens alla hörn. Hur ser det ut i Sundsvall, Luleå och Haparanda? Sen ett badhus mitt i sta´n ! Vilka utvecklingsmöjligheter det ger för framtiden? Och sen klagar man på mycket biltrafik i sta´n. Det hänger liksom inte riktigt ihop…………peter201 Alla skall ju åka lokaltrafik. Med packning och 4 ungar, som dessutom är helt slutkörda efter en dag på badet.. Dessutom bor väl nästan ingen utanför staden?Ändrat åsikt under resans gångAngående den tänkta placeringen så ligger väl också Paradisbadet i Ö-vik rätt centralt får man väl säga? Länstrafikbussar, tåg och alla lokalbussar går in mot centrum och gångavstånd till kommande bad, därför kan väl placeringen ur kollektiv tillgänglighetssynpunkt  inte vara så himla illa valt? Cykelavståndet funkar också för väldigt många Umebor. Med bil däremot så håller jag med om att det finns problem som måste lösas.
Skulle vara intressant å veta vilken lokalisering i Umeå som inte skulle få några negativa synpunkter i den något infekterade gnälldebatt som detta planerade bygge åstadkommit…SusanneI Ö-vik ligger Paradisbadet centralt men ändå precis intill E4 vilket därmed inte ger någon större extra belastning på centrumtrafiken. Alltså en genomtänkt placering till skillnad mot placeringen vid ÖK.NisseSluta bort tanken på extravagant badhus! Det finns redan resurser i både Ö-vik och Piteå! Det blir bättre med sänkt skatt så alla kan hantera de egna pengarna.ilchÄr intresserad av vad det kommer att kosta för en motionssimmare att bada i det planerade badhuset. Är det någon som vet? Kommer det att subventioneras lika mycket som ex Norrlandsoperan? Eller är det inte planerat för motionssimmare? Håller med alla kritiker om att hela projektet verkar vansinnigt med politiker som inte vill böja sig för folkviljan. Tyvärr mycket vanligt i Umeå när man ser på exempelvis biblioteksflytten. Minns när politikern var ute i Europa och provbadade olika badanläggningar ute i Europa på skattebetalarnas bekostnad. Men som sagts vi får de politiker vi väljer. GöranJag vill veta vilket parti som är emot att placera badhuset mitt i stan så jag kan rösta på det partiet. Vem åker egentligen till centrum för att bada ?ViktorVänstern och Miljöpartiet är emot att bygga nytt badhus på Nanna tomten.GästDe är å andra sidan mot ALLT.UmeboOm våra politiker absolut vill ha ettt levande centrum och handel måste det väl ha väl ha varit smartare att göra del av  Nanna till  ett kultur/affärscentrum nu när KULTUREN skall blomstra i centrum!
Där kunde man ha ytor till ett hus inrymmande, gymnastiksal,danslokal,kvinnohus  träning för olika innesporter mm restaurang kafeer .mm Inte lika trafikrävande som badhuset Ingen vettig människa tror väl att en barnfamilj från exvis Ersboda kommer att ta buss till badet med packning mm och sedan efter badet gå lugnt ut på stan och handla för att sedan ta buss hem!

Petter22Tack för ditt inlägg. Det var nästan exakt det som jag tänkte skriva.MSBygg badet vid Nolia-området!!
Det är logiskt med många idrottsanläggningar samlade i ett område. Det ligger centralt och har stora ytor.
Målgruppen är väl i första hand umebor och inte turister. Det ska vara enkelt att åka och bada!
Barnfamiljer vill lätt kunna ta sig med bil till badet.
Det ska vara lätt att parkera – och gratis!
Hur tänker man med det nya badhuset med garage i källare, sannolik dyr avgift och trångt? Inklämt bland hårt trafikerade vägar. Är det cykelvänligt att ta sig dit?
Tänk om!
BjoerkJag skulle vilja veta EN person i Umeå som tycker att placeringen är bra… Framflyttning i tid känns som det minsta problemet, förutom att "alla" hitresta kulturhuvudstadsbesökar inte får åka vattenrutschkana då. CullanJag tycker att placeringen är mycket bra. Lätt att ta sig dit från hela stan med buss. När man är ensamstående utan bil finns inte så mycket att välja på. Att en del klagar över att de måste åka buss med packning är ännu ett bevis på hur bortklemade vissa blivit. Dessutom kommer det att finnas två parkeringshus i anslutning till badet, inget att gnälla över alltså.
BjoerkMen det kommer ju självklart finnas bussar till badhuset oavsett var det ligger. Och i vår stad finns ju knappt några avstånd. Så jag saknar fortfarande en bra anledningen till att klämma in det mitt i city. Ung UmeåboSämsta idén som någonsin presenterats i Umeå. Att den håller på att bli verklighet är skrämmande. Vi har ett av de områden med Sveriges sämsta luftkvalitéer på västra sidan av centrumfyrkanten. Nu ska vi ta den trenden och även lägga den på den östra sidan av fyrkanten.
Hur jvla klokt är det på en skala 1-10? Om man nu är så vansinnigt desperat efter ett "äventyrsbad" (som förmodligen kommer floppa helt och hållet) så kan man väl åtminstone lägga det på en vettig plats. 
Och den där förbannade 50-metersbassängen… Ärligt talat, att det ens kan vara en stor grej förstår jag inte. Tanken att hålla simtävlingar någon gång då och då – jag menar, hur många tilltalar det? Bara för att vi har en arena som eventuellt klarar SM-standard (om den ens gör det) så betyder det inte att SM kommer hit mer än var tionde år (en siffra taget ur luften men som ändå känns relativt rimlig). Och vad kommer den då användas till? Ett par hundra amatörer? Ska de få diktera miljön i stadskärnan till det sämre? Är det värt det? Nej.Neo50 metersbassängen är ju huvudattraktionen i en simhall, som kan delas upp i många 25 metersbanor så att många kan motionssimma…!KimÖööööh … Jo, motionssim är ju en jättegrej… Eller?Petter22Skulle inte förvåna mig ett dugg om de har tänkt sig att ha full 50-metersbassäng bara ibland och resten av tiden uppdelad på tjugofemmor. Det blir ju varken hackat eller malet.
Nanna-alternativet ger en liten simhall. Inget som en stad av Umeås storlek ska ha. Det passar för en liten ort av typ Vännäs storlek. Uselt!BadkrukanIngen fara tycker jag, vi har ett badhus 50 minuter bort med bekvämt tåg i Övik. Då är man dessutom tio mil bort från alla gnälliga Umebor. 
Vad är det för problem? Det blir säkert billigare att bygga med en bättre tidplan och projektet kommer bra i tid för byggbranschen. Placeringen är bra, man kan ta sig dit med både bil, tåg och buss, vad kan vara bättre?. Vi som har bil kanske får stå ut med parkeringsavgiften för att badet ska vara enkelt tillgängligt för de som inte förfogar över en bil. Skolan tjänar massor på att badet ligger så till att de kan åka vanliga bussar dit som ändå går halvtomma på dagtid. Sammantaget en mycket bra placering för miljön och för medborgarna. Dessutom är detta de läge som förordats ur ekonomisk synpunkt av de som driver bad på entreprenad runt om i Sverige och världen. De bör nog veta det bättre än de flesta.KimVilka skolor åker vanlig buss till badet – resp sedan? Vad är besparingen? Jag synar snacket! Jumf tex skolförvaltningens inlägg.
Underlag för att detta är det läge som förespråkas av folk i världen? Gärna i jämförelse emd tex I20 eller Nolia. Väg då in deras åsikter om möjlighet till flexibilitet i form av möjlig expansion.
Eller är det bara en ren spekulation? Funderat på varför man inte fick en entreprenör i första läget?
Är parkeringsavgiften problemet eller den ökande miljöbelastningen?
Min gissningen är att du inte har några belägg för dina påståenden. Upp till bevis.Neo50 minuter plus väntan på de få avgångstiderna enligt tidtabell, o är det vintertid så får det inte snöa eller vara för kallt för då fungerar inte tågen alls!PeterDe som driver bad på entreprenad ville inte ha detta läge för den ersättning som erbjöds!! Umeå kommun tvingas ju driva badet själv eftersom ingen privat aktör såg lönsamheten i detta. Så att detta läge förordas ur ekonomiskt perspektiv är svammel. Är dock intressant för oss medborgare att ingen privat aktör anser sig kunna driva denna badanläggning med vinst, vilket talar för att kommunen inte heller kommer kunna göra det = förluster som vi får täcka upp. Varför lägger man inte på ett läge där de privata aktörerna vill ha och därmed driver och således tar de ekonomiska riskerna?? Folk verkar inte fatta att privata aktörer var villiga att ta den ekonomiska risken om placeringen var den rätta.Urban Bengtson, idékonsultSkolan tjänar inget på bad centralt vid bussterminal. Det har skolförvaltningen i Umeå sagt i Badutredningen tidigare. Det fungerar inte schemamässigt och logistiskt, så man beräknar i stort samma behov av att ha förhyrda bussar.
Och därmed blir Nannaläget sämre pga trångt att ta sig dit och svårt att lämna av eleverna, jämfört med bad annanstans i Umeå. F ö så planeras inte citybad av denna storlek i Sverige utan det är vid utestår, friluftsområden, idrottsdito som anses bäst, även ekonomiskt.
Se även hur det ser ur runt om i Sverige där det är bad- och simanläggningar, inte mitt i besvärligaste trafikläget.                        15 Gilla

Urban Bengtson, idékonsultMönstret upprepas hela tiden för detta Nannabadprojekt som aldrig kan löna sig, särskilt som trafiktillgängligheten och olycksriskerna (inte minst för barn/ungdomar), minskar attraktionen, dvs besökandet.
Mönstret visar sig historiskt, 1987 med Sport- och kulturcentrum där, 2000 med bad-vård-hotell-komplexet Aktivariet (inga bassänger) och inte lönsamt för en evenemangsarena, för trångt. Och båda blev inte av.
Vad Umeås politiker missar är att ett Bad behöver förutom vattenytor, gåytor runt om och kommunikationsytor mellan bassängerna, också ytor utanför, säkra avklivningsytor samt till- och frånfartsvägar som också fungerar vid hög belastning.
Inget av detta sistnämnda för logistiken finns med nu och inte heller har getts uppdrag för badkonsulterna, vilket innebär att alla dessa problem hänskjuts till bygglovsprövningen. Där f ö kan komma överklagningar från närboende (vi andra får ju inte yttra oss då 1948 års detaljplan används nu).
Badutredningen 2006 insåg dock ovan problem och sa nej till Nannaäventyrsbad med 50:a, mm. Ett nej Umeåpolitikerna följde i ett halvår tills man kovände och drog i gång detta ständiga "förseningsbad", med simsporterna som största förlorare.
Bästa lösningen är att planera för ny bad- och simanläggning på campus och få synergieffeketer med IKSU Sportcenter och simhallen där. Då får Umeå en av Sveriges främsta simarenor, nära till E4, tåg och flyg samt Nydalaområdet.
Se mer om ovan synpunkter och framtidsidéer på min blogg http://blogg.vk.se/umeas-basta…
                        33 Gilla

KennethNär jag läser om hur politikerna struntar i medborgarna och slösar miljoner på misslyckade projekt så skäms jag för att vara umebo. Enda chansen att få slut på det här spektaklet verkar vara att flytta härifrån.                        23 Gilla

GästHej tycker du har rätt, själv så flyttar jag till Visby nästa mån, less på det mesta här uppe!Lars LindqvisrTja, det är ändå folket som röstat fram politikerna. Man får det styre man förtjänar.KimOch – vad skulle alternativen vara i detta fall? Fjantigt med denna typ av påståeenden då man inte kan beskriva reella alternativ.KennethExakt! Det är konstigt att det röstas på samma politiker år efter år. Jag gör det dock inte.KimUtan vilka förordar du?KimVar det inte Bertil som sa att han alltid håller tid och budget? 
Vi får alltså en hint om trovärdighet och var det landar. ;)
Vansinnet fortsätter med förbundna ögon…. Strunta i logik och sunt förnuft.AndersOch vad hände med trafikminskningen på ÖK?
Det är så dumt så klockorna stannar. Min klocka har stannat förresten….m1Håller med..idén med ringleden runt stan var väl för att minska innerstatstrafiken? Därför känns det ju bakvänt att leda in trafiken från ringleden och in i centrum igen. som sagt..ur led är tiden:)


ErikGoranVarit ganska skeptisk till projektet men håller på att ändra åsikt.snibbBra! Gör badhusplaceringen till en valfråga, så folket får chans att tycka till om placeringen. Kristoffer GrundströmMen varför inte bara bygga ut IKSU’s badanläggning till att bli ett äventyrsbad då. Är less på dessa uppenbara felplaneringar.                        19 Gilla

PeterVAD HÅLLER NI PÅ MED? Ni kör över medborgarna fullständigt, denna parodi utvecklas till en tragedi! Er främsta målgrupp är barnfamiljer som vill ta bilen. Två småungar, packning med två bussbyten i 20 minus lockar inte!!! Ni förstör trafikmiljön fullständigt och tappar totalt trovärdigheten vad gäller miljöfrågor. Men varför skriver jag det här egentligen… ni skiter ju ändå i vad folk tycker. Lönsamhetsproblem kommer förfölja det här bygget i många år. Finns ju inte en chans att någon från Övik vill ta tåget och besöka ett bad som är en bråkdel så stor som dom själva har.                        41 Gilla

Anette Jag håller med de som ser badhuset som felplacerat, men drar mej till minnes varför politikerna väljer att lägga det så centralt. Detta för att hjälpa finanserna av den jättestora räkningen på badhuset. Närliggande hotell kommer att betala för sina gäster i form av ett fast pris årligen till kommunen. Sådana inkomster är svårare att få om badhuset ligger "lite utanför" stadskärnan och hotellens lägen.  Arrangeras simtävlingar kommer gästerna ofta från andra städer och har då nära sitt hotell/boende..KimÄr inte hotellbetalningarna ren spekulation från politiker?Mo JoTvå bussbyten för att ta sig till Vasaplan, där 99% av stadens bussar passerar? Inte bara du som bor väldigt avsides, då?                        

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.