Umeås Bästa Drömmar för bättre Umeå i dagis/simning vill jag få som Dolma från Tibet i Maud Olofssons krönika gör för sig i USA, men..

Umeås Bästa Drömmar för bättre Umeå i dagis/simning vill jag få som Dolma från Tibet i Maud Olofssons krönika gör för sig i USA, men…här på hemmaplan finns både Jantelag och Fjantelag som hindrar att "dreams come true".

Förra centerpartiledaren och f d näringsministern i Alliansregeringen beskriver i krönikan i VK: http://www.vk.se/882611/lat-fler-leva-sin-drom-i-vart-land om en tibetansk kvinna som nu som 30-åring förverkligat sin önskedröm i yrkeslivet att bli läkare i USA och med en bakgrund där föräldrarna fick fly från sitt hemland Nepal.

DRÖMMAR ATT SKAPA BÄTTRE DAGISMILJÖER

Själv hade jag tidigt i mitt yrkesliv som förskollärare, examinerad som 28-åring, för nu exakt 40 år sedan, också drömmar, drömmar som efter några år var att skapa bättre dagismiljöer, utformning av förskolorna arkitektmässigt.

I ett typbarnstugeprojekt med bl a Umeå kommun och genom Unikum vid universitetet fick jag som metodiklärare vid UmU denna chans med den modell, UBBI, utvecklingsbar barnstuge-idé, jag tagit fram i en färdig ritning.

FÖRSVARA MIN UPPHOVSRÄTT I PROCESS MOT UMEÅ KOMMUN

Det blev en förskola, Missionären på Umedalen, fyra avd, 1990, som utvärderades positivt och rekommenderades av personal och fack som typmodell för Umeå. Men sedan blev det inget mer. I stället måste jag nu försvara min upphovsrätt till min UBBI-modell i en process mot Umeå kommun.

Se ovan tre ritningar och en bild på Missionären. Bygglovsritningen är uppe t h, min modell nere t h. Nere t v är den ritning Umeå kommun anser gäller. Bilderna talar vad som gäller, men för kommunen är "sanningen" en annan!

Så gick det för min dröm efter idogt arbetande, utvecklande och forskande samt t o m expert åt Socialstyrelsen 1995 om hur bra lokalmiljöer i barnomsorgen ska se ut. Men i Umeå råder Jantelagen (du ska inte tro du är något) och Fjantelagen (man ska ha en fin titel eller vara populär kändis), därav stopp i ens drömmar.

SIMARENA-IDÉER FÖR UMEÅ "COME TRUE"?

Nu arbetar jag för att en annan dröm ska "come true", simarenaidéer för Umeå, också den utvecklad här i kontakt med simintresserade och råd och dåd från folk i bad- och simbranschen.

Nedan är en illustration av dessa idéer, med 50:a, hopp/djup-del, unik simkanal, vattenfall, strandbad och vattenrutschkanor. 

Igår var jag på nya Idrottshögskolan och visade mina simdrömmar och närmast hoppas jag att partier som svarade positivt på förfrågan härom veckan hör av sig om att låta sig informeras. Bör vara läge nu när det gungar för ett Nannabad i stan, som alltmer tyngs av dyrare drift så att den driver bort och sjunker till slut.

JANTELAGEN OCH FJANTELAGEN KAN SLÅ TILL…

MEN..Jantelagen och Fjantelagen kan slå till som för snart 25 år sedan. Och att det blir som förr, jag fick förverkliga mina dagisdrömmar på andra håll, bl a i en norrländsk kommun där det sedan 20 år tillbaka finns fyra förskolor av UBBI-modell. Så kanske är det där som mina drömidéer för bad/simning ska se dagens ljus i stället..?

 
Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.