Vågbadsfaran missades pga missad ritningsgranskning jag visade 2013! Testmånad inne – även för utemiljön.

För tre år sedan hade jag blogg om ingen ritningsgranskning för badbygget på kv Nanna. Så vågbadsfaran Västerbottensnytt filmade i onsdags 8/6

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/vagmaskin-kritiseras-for-farlig

missades redan tidigare. Vad mer har missats och kan inträffa vid start? Mitt råd till kommunledningen i Umeå att skjuta på invigningen 20/8 (förra bloggen) för en testmånad i höst, blir därför än angelägnare.

Nanna vågbad fara

Ovan är t v från pressvisningen i onsdag med barnet som blev rädd och fick hjälp av badvakt och en badande. T h från andra hållet med vågbadet t v. T h riskområde vid upplevelsebassängen utan hinder längs passage. I bakgrunden skönjs småbarnbassägen nära u-bassängen med risk att trilla i och skymmas av besökande till/från 50:an.

Nedan t h min ritningsgranskning i det som Fritidsnämnden inte gjorde, men nu behövs. För lika väl som man analyserar takraset i Umeå simhall (var på samma ställe som tidigare) ska man nu rimligen göra för nya badbygget. Pga snart semestertider kan detta ske först i augusti/september. Efter utvärdering får nya beslut tas om en invigning och i så fall när.

Nanna trafik-bassäng

Många olika bassängrum med svåröverblickbar miljö och risker och högre personalbehov med fördyring som följd, att jämföra med Umeå simhalls överskådlighet. Pluppbassäng i simhallen var i hörn utan störande passager som nu blir fallet. Personalens arbetsmiljö ansträngs extra då med sjukskrivningar och fördyringar för kommunen som följd.

Ill. t v visar trafik kring bad- och simanläggningen som ingenstans för barn/ungdomar granskats, analyserats och bedömts, vilket borde ha gjorts inför bygglovsprövning. Så ”testmånad” i höst kan då göras här också, även om hur krogomgivningen påverkar för barn/ungdomar liksom insynsproblematiken i fönsterna.

HÄR ÄR UTDRAG UR BLOGGEN 2013 OM INGEN RITNINGSGRANSKNING:

Umeås Bästa ritningsgranskning av Nannabadförslag ansvarar Fritidsnämnden för inför bygglov, men är inte gjord än!

Av , 14 maj 2013 kl 21:45,  Bli först att kommentera   0

Umeås Bästa ritningsgranskning av Nannabadförslag ansvarar Fritidsnämnden för inför bygglov, men är inte gjord än!

Som jag anade i tidigare blogg om ritningsgranskning av förslag till Nannabad, innehåll, utformning och arbetsmiljö, så visar protokoll att Fritidsnämnden i Umeå kommun inte verkar ha utfört sådan.

Den 18/12 2013 var Nannabadplanerna på dagordningen och lokalprogrammet godkändes utan att någon ritningsgranskning redovisades.

GODKÄNNS ALLT UTAN INVÄNDNING – SENARE HAR FRÅGOR KOMMIT

Först noteras nedan information och några punkter sedan godkänns allt utan någon invändning.

Bara detta senare borde väcka frågor, och har ju så gjort med för få toaletter, få duschar, få skåp i föreningsdelen samt nu problem med instängt äventyrsbad utan fönster och nödutgång direkt ut, med sämre uppsikt och störande genomgångar. Allt påverkande på arbetsmiljön, direkt eller indirekt.

Så det verkar uppenbart att det inte finns någon noggrann ritningsgranskning som Fritidsnämnden tagit del av och kunnat bedöma.

HAR HUVUDSKYDDSOMBUD VARIT INVOLVERAD?

Frågan är om huvudskyddsombud varit informerad och involverad, vilket bör vara självklart i så stort bygge. Inte minst för att kommunen trixat bort en detaljplan där allmänheten kunnat yttra sig genom att nu använda en 65 år gammal, 1948 års!

MEN sedan kom en ny ritning med vissa förändringar och där nämns inget heller om någon ritningsgranskning eller på annat sätt synpunkter som har med arbetsmiljön, mm att göra. Och inget om de synpunkter som sägs ha framförts.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.