Förslag stryper valfrihet

Förbud mot vinster eller fler alternativ i äldreomsorgen? Det är en fråga som aldrig kommer att bli inaktuell verkar det som. Den senaste veckan har vi kunnat läsa om ett förslag presenterat av LO som går ut på att välfärdsföretag enbart ska drivas som Samhällsbolag där vinsterna regleras (så liten som möjligt gärna ingen vinst alls) vilket rent krasst innebär att man sätter stopp för mångfald och valfrihet inom välfärdssektorn.

LO nöjer sig inte med det utan man vill också avskaffa LOV, lagen om valfrihet, vilket har inneburit att människor själva getts möjligheten att välja hemtjänst, vårdcentral eller äldreboende. Ett unikt sätt att själv kunna vara med och påverka hur man vill utforma sitt liv. Förslaget har blivit hårt kritiserat och det skrämmer eftersom man än en gång endast har ”den förbjudna vinsten” framför ögonen. Människors valfrihet och möjligheten till kvalitetsutveckling i välfärden blir sekundärt.

Under denna mandatperiod har vänstermajoriteten hittills återtagit till kommunal regi två särskilda äldreboenden och ett HVB hem för ensamkommande barn. Beslut har också tagits om vinstredovisning för de LOV upphandlade hemtjänstföretagen. "En moraliskt felaktig ägarstruktur" hade Carema enligt Socialdemokraterna och rädslan för att företag kunde ta ut vinster blev större än frågan om kvalitet i äldreomsorgen och om de boende var nöjda eller inte.

Nyligen publicerades en studie av konsultföretaget Health Navigator som visade resultatet att kommunerna är dåliga på att utnyttja möjligheten att säkra kvaliteten när äldreomsorg ska upphandlas. Man glömmer bort att ställa krav på resultat och kvaliteten blir då omöjlig att följa upp. Strukturer och processer tas med, men man glömmer bort områden som står närmast den boende som brukarnöjdhet eller minskad andel trycksår.

Detta är en studie att läsa för den som tror att kommunalt alltid ger bäst förutsättningar för kvalitet, så är det inte. Här kan du läsa mer.

Under min tid som vice ordförande i socialnämnden har vi inte upphandlat ett äldreboende. Nya särskilda boenden i Umeå är på gång och min förhoppning är att vi kommer att få se fler aktörer i äldreomsorgen. Det kommer att berika, förbättra kvaliteten i hela äldreomsorgen och ge en större valfrihet för våra medborgare. Jag kommer med all säkerhet få anledning att återkomma i ärendet.

 

Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

 1. N-O

  Hur stor är ”valfriheten” för oss som inte bor i storstaden?

  Det öppnas garanterat inga nya vårdcentraler eller apotek i glesbygden utan privatiseringen är bara ett sätt att ta russinen ur kakan och skicka skattepengarna utomlands .

 2. Åsiktsmaskinen

  I stort sett all vård utförs av två stora riskkapitalbolag. Så någon valfrihet handlar det ju egentligen inte om, eller hur?

  Av någon anledning verkar det viktigt för er att ofantliga summor av våra gemensamma pengar helt oskattat förs ut ur landet till skatteparadis.

  Varför är det så viktigt för er?

  LO kommer faktiskt med den mest liberala syn på välfärden detta landet någonsin skådat.

 3. Conny Forsström

  Valfrihet på bekostnad av bemanning, anställningsvillkor? Flyktade pengar till skatteparadis? Om ni på högerkanten i alla fall öppet erkände att ni inte har något intresse av ovannämnda faktorer i ekvationen…
  Täckargumentationen blir istället ordet valfrihet.

 4. Veronica Kerr

  Svar till N-O (2013-01-18 15:10)
  Det är sant att valfriheten inte blir lika stor i glesare bygder, men du kan väl inte mena att bara för att människor inte bor i städer ska vi neka möjlighet till valfrihet för de som bor i tätare bebyggelse?

  Det är självklart att alla i Sverige ska garanteras sjukvård oavsett var man bor. Tycker du att det är fel att människor får rätt att välja tack vare LOV?

 5. Veronica Kerr

  Svar till Åsiktsmaskinen (2013-01-18 16:15)
  Jag tycker att din kommentar är obegriplig. När jag får möjligheten att välja en hälsocentral eller ett äldreboende så är det inte valet mellan riskkapitalbolag det handlar om utan den vård som ges och vilken kvalitet den har. Makt överförs från kommun/landsting till individ som själv får bestämma.

  LO vill ta bort lagen om valfrihet vilket Umeå kommun har i hemtjänsten idag. Det är ca 20 alternativ förutom kommunen och där talar vi inte om riskkapitalbolag.

  Med fler alternativ kommer kommunens verksamheter bli bättre och det gynnar alla! Liberal syn på välfärden? Vad är liberal för dig?

 6. Veronica Kerr

  Svar till Conny Forsström (2013-01-20 12:55)
  Nej, nej, nej. Du har din åsikt redan klar för dig och det är ovisst om något av det jag säger kommer att få dig att ändra uppfattning.

  Om du läser mitt inlägg igen kan du se att jag skriver att kommunen måste bli bättre på upphandling inom området, det är kommunen som kan vara med och ställa krav.

  Valfrihet innebär också frihet att välja bort något. Om en hälsocentral, hemtjänstutförare eller vårdboende gör dåligt ifrån sig kommer de inte att få fortsätta. Att ta bort alla alternativ och bara erbjuda ett är ingen garanti för kvalitet. Tyvärr finns det en del exempel på det.

 7. Åsiktsmaskinen

  Liberal för mig är att individen ska kunna gå genom livet med alla möjligheter att vara så stark som möjligt. Inte att vara fast i otrygga anställningar hos företag som inte spelar enligt samma villkor som kommunala/statliga bolag.

  Liberal enligt mig är att hushålla med allmänna medel, och inte tillåta att företag utan skatt skeppar ofantliga summor av allmänna medel utomlands till skatteparadis.

  Liberal enligt mig är att inte sälja ut kommunala/statliga företag till partikamrater med oerhörda rabatter.

  Liberal enligt mig är att själv få välja vem man vill gifta sig i kyrkan med. Oavsett om den personen är av samma kön eller inte.

  Bevisligen är det viktigt för KD att kunna erbjuda risk-kapitalbolag att kunna ta ut vansinniga vinster av våra gemensamma medel.

  Vad är liberalism för dig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.