Till alla vinstförbudsivrare där ute.

vinst

Detta citat tillägnar jag Vänsterpartiet och dess vinstförbudsivrare, detta är något som de alla verkar glömma bort. Jag tillägnar det också till Bergis och Dosan som tar tiden till att kommentera mina inlägg även om inläggen många gånger varken är förankrade i sanningen eller speciellt konstruktiva. Det finns saker som provocerar och jag försöker vara tillåtande med att publicera kommentarer, men det finns några som inte passat för publicering.

Citatet kommer från tidningen Dagens Samhälle och Åsa Mobergs krönika.

Etiketter: , , , , ,

9 kommentarer

 1. totalitär

  Jaha? Vad har det med saken att göra? Mina skattepengar ska gå till vård utbildni g och omsorg, inte ner i fickan på någon. All vinst ska åter in i verksamheten, allt annat är omoraliskt. Fast högerplitik är omoraliskt.

 2. Pigwidgeon

  En sak som förvånar mig lite är att ett parti som grundar sig på kristen värdegrund så kraftfullt för fram tanken att det är omöjligt att hjälpa andra utan att tjäna pengar på dem.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Nu tror jag att du har missuppfattat mig fullständigt. Självklart kan vi hjälpa andra utan att tjäna pengar på det, men det är naivt att tro att företag kan arbeta och utvecklas utan inkomster. Verkligheten är inte svart – vit, jag vill ha mångfald inom omsorgen med offentliga verksamheter, småföretag, kooperativ och non-profit företag. Här är länken till ett tidigare blogginlägg http://blogg.vk.se/veronica-kerr-kd-politiker/2013/06/13/non-profit/ som du kanske finner intressant.

 3. "Dosan"

  Samma nyliberala trams och om igen. Åsa Moberg har fel. Du har fel. Välfärden skapas av skatter, inte av att riskkapitalister tillåts smita med vinster. Om människor vill driva vårdföretag med vinst, låt dem men det ska inte finansieras med skattepengar – det är detta problemet som skett om och om igen under de åtta år vi hade en blå regering: Riskkapitalist köpte loss vårdhem från korrupt borgare, höstade in miljontals kronor, lyfte massor med vinst medan elever blev utan lunch och pensionärer fick nöja sig med gröt till frukost.

  • yvonne

   Gröt får de hos kommunen också och du borde se vad de får till mellanmål. Kan man få be om lite verklighetsuppfattning kanske

 4. Bergis

  Låt mig först säga. Endast 7000 av de finska krigsbarnen stannade kvar i Sverige. Sen inom välfärdssektorns kärnområden, skola, vård och omsorg är det emellertid behoven som ska vara styrande, och eftersom dessa verksamheter fortfarande är offentligt finansierade, har skattebetalarna all rätt att kräva att eventuella överskott i dessa verksamheter återinvesteras i verksamheten ifråga. Det är elementärt kära Åsa Moberg m fl som råkat gå vilse i den alltmer krämarbetonade skola, vård och omsorgsskogen.

 5. Erik

  De största jättarna i branschen gör vinst. Vinsten uppkommer tack vare stordriftsfördelar och duktigt management. Jag kan dock inte säga om vinsten är hög eller låg då vinsten måste ställas i relation till någonting. Men vinsten är högre i kronor än de mindre ”dvärgarna” i branschen. Dvärgarna är fåmansbolagsägare utan möjligheter till effektiviseringar. Att välfärdsbolagen gör vinst betyder inte att vi skattebetalare blir fattigare med reservation för att kvalitén inte blir lidande. I några fall finns det brister men brister finns också i den offentliga sektorn. De privata aktörerna stora som små tar över den kostnad som staten och kommunerna har. Det som kan vara intressant för framtiden är att låta jättarna i branschen betala 110 kr för en kostnad på 100 kr. Det finns exempel i Östersund i bostadsområdet Torvalla där två äldreboenden huserar bredvid varandra. Ett privat och ett kommunalt. Det privata äldreboendet får endast 85 procent av kostnaden som det kommunala har. I detta läge utnyttjar politikerna de stordriftsfördelar som den privata aktören har. Debatten om vinster i välfärden har spårat ur totalt. Vi skattebetalare blir med andra ord inte fattigare av att vinster redovisas.

 6. John

  Varför är vinsten så viktig för dig ? Varför är inte vårdkvaliten viktigare ? Vården blir inte bättre av att någon privat driver det å att vinsten är hög , det är ändå våra skattekronor som ska betala allt . Vinsten är väl ändå att t.e.x. omsorgen blir bättre både kommunalt eller privat . Eller?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Självklart är det kvalitet som ska vara i fokus och det håller jag fast vid. Debatten har blivit sned när det ska vara antingen offentlig eller privat och när fokus på vinsten har tagit över fullständigt. Alla företag måste kunna göra vinst för att vidareutveckla företag och ideer och den offentliga omsorgen har så mycket att lära av företag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.