Trafikverkets katastrofala hantering av infrastrukturen måste få ett slut

Det tågstrul som nu drabbar Umeå och norra Sverige fogar sig till raden av misslyckanden från Trafikverket som påverkar medborgare, företag och industrier i norra Sverige. Jag inledde första dagen efter sommaruppehållet med att kommentera detta i SVT Västerbotten i går. Om du inte sett inslaget kan du ta del av det via denna länk: Umeås kommunalråd om tågstrulet i norra Sverige: ”En skandal” | SVT Nyheter

I dag följer jag upp med att lägga ett förslag i kommunstyrelsens arbetsutskott om att Umeå kommuns ska tillskriva Trafikverkets generaldirektör och infrastrukturministern. Situationen är på många sätt katastrofal och om myndigheten inte klarar sitt uppdrag med infrastrukturen i vår del av landet faller ansvaret ytterst tillbaka på regeringen.

För det handlar inte bara om tågen. Västra länken har försenats ytterligare, Norrbotniabanan ifrågasätts och byggs inte tillräckligt snabbt och Trafikverket tycker att ”spikmattan” på vägbanan på Tegsbron är normal beläggning.

Mycket mer kan nämnas.

Som kommun har Umeå tagit ansvar för infrastrukturen och en tillväxt som inte bara kommer Umeå utan hela Sverige till del.

Vi har planerat investeringar för övertagandet av den statliga vägen genom centrala Umeå och Teg. Fördröjningen av Västra länken innebär risk för samhällsekonomiska förluster och inte minst att vi inte kan komma igång med flera hundra bostäder på Tegssidan,

Vi har från kommunen miljardinvesterat i hamnen, kopplat på investeringar i Sävar för Norrbotniabanan och planerar investeringar för att lösa trafiksituationen i Holmsund så att ortens utveckling inte hämmas av den låsning Trafikverket tidigare gett upphov till där, gällande utvecklingen av Coop och avvecklingen av den farliga järnvägsövergången.

Ansvaret ligger nu hos Trafikverket att lösa sin del av ekvationen.

Men det är också mitt ansvar som kommunstyrelsens ordförande att reagera på den katastrofala hanteringen av infrastrukturen i Umeå, som exemplifieras än en gång genom det pågående strulet med tågen.

Tågen är en viktig del av omställningen och vi har industrier i Umeå som nu tvingas flytta över transporter på gummihjul istället för hållbara tågtransporter. Det är inte acceptabelt.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.