Dags för den svenska regeringen att komma med i matchen!

Av , , Bli först att kommentera 1

Nu är den finska regeringen med oss i arbetet för en fast förbindelse över Kvarken. Det är dags att den svenska regeringen kommer med i matchen! 

En fast förbindelse skulle stärka beredskapen för kris och krig, bidra till att öka takten på den fantastiska utveckling och det samarbete vi byggt upp i Kvarkenregionen för tillväxt, hållbar omställning, arbete och utbildning.

Det är en utveckling som gynnar hela Sverige och Finland – men också Norge, genom att det stärker det öst-västliga stråket. Inte minst kan det bidra till ett uppsving för Västerbottens inland med nya möjligheter för företag, industrier och förstärkt infrastruktur.

EU ser betydelsen av vår regions utveckling och vikten av det öst-västliga stråket från Finland till Norges atlanthamnar. Finland ser detta, helt klart. Nu är det dags för den svenska regeringen att öppna ögonen.

Jag blev intervjuad om detta av SVT Västerbotten i ett inslag som sändes i går. Ta del av inslaget och nyhetsartikeln från SVT via denna länk.

 

Trafikverkets katastrofala hantering av infrastrukturen måste få ett slut

Av , , Bli först att kommentera 6

Det tågstrul som nu drabbar Umeå och norra Sverige fogar sig till raden av misslyckanden från Trafikverket som påverkar medborgare, företag och industrier i norra Sverige. Jag inledde första dagen efter sommaruppehållet med att kommentera detta i SVT Västerbotten i går. Om du inte sett inslaget kan du ta del av det via denna länk: Umeås kommunalråd om tågstrulet i norra Sverige: ”En skandal” | SVT Nyheter

I dag följer jag upp med att lägga ett förslag i kommunstyrelsens arbetsutskott om att Umeå kommuns ska tillskriva Trafikverkets generaldirektör och infrastrukturministern. Situationen är på många sätt katastrofal och om myndigheten inte klarar sitt uppdrag med infrastrukturen i vår del av landet faller ansvaret ytterst tillbaka på regeringen.

För det handlar inte bara om tågen. Västra länken har försenats ytterligare, Norrbotniabanan ifrågasätts och byggs inte tillräckligt snabbt och Trafikverket tycker att ”spikmattan” på vägbanan på Tegsbron är normal beläggning.

Mycket mer kan nämnas.

Som kommun har Umeå tagit ansvar för infrastrukturen och en tillväxt som inte bara kommer Umeå utan hela Sverige till del.

Vi har planerat investeringar för övertagandet av den statliga vägen genom centrala Umeå och Teg. Fördröjningen av Västra länken innebär risk för samhällsekonomiska förluster och inte minst att vi inte kan komma igång med flera hundra bostäder på Tegssidan,

Vi har från kommunen miljardinvesterat i hamnen, kopplat på investeringar i Sävar för Norrbotniabanan och planerar investeringar för att lösa trafiksituationen i Holmsund så att ortens utveckling inte hämmas av den låsning Trafikverket tidigare gett upphov till där, gällande utvecklingen av Coop och avvecklingen av den farliga järnvägsövergången.

Ansvaret ligger nu hos Trafikverket att lösa sin del av ekvationen.

Men det är också mitt ansvar som kommunstyrelsens ordförande att reagera på den katastrofala hanteringen av infrastrukturen i Umeå, som exemplifieras än en gång genom det pågående strulet med tågen.

Tågen är en viktig del av omställningen och vi har industrier i Umeå som nu tvingas flytta över transporter på gummihjul istället för hållbara tågtransporter. Det är inte acceptabelt.

Vi har byggt en fantastisk stad och kommun tillsammans!

Av , , Bli först att kommentera 4

I dag blev det officiellt att Umeå toppar tidningen Fokus ranking om var i Sverige det är bäst att bo och leva. Vi har tidigare kommit högt upp i rankingen, i fjol kom vi på andra plats, som baseras på offentlig statistik och data om en mängd faktorer som utbildning, vård, omsorg, skola, jobb och trygghet.

Utmärkelsen är såklart fantastisk, men det viktigaste är naturligtvis de förhållanden som ligger till grund för utmärkelsen.

Umeå sticker ut med en låg grad av segregation och en hög grad av trygghet, tillit och framåtanda. Vi har tillsammans värnat en bra skola, vård och omsorg – det som utgör kittet för ett tryggt och fritt samhälle. Vi har satsat uthålligt och tydligt på kulturen och föreningslivet samt ett medvetet och långsiktigt trygghetsskapande arbete för att värna det som gör Umeå så bra.

Att Umeå nu utses till den bästa kommunen att leva och bo i är därför ingen tillfällighet. Det är resultatet av ett samhälle som håller ihop genom aktiva politiska beslut och genom att kommunen tillsammans med medborgare, föreningsliv och andra aktörer samlas kring att utveckla en trygg och progressiv kommun.

Universitetets roll i Umeå har över tid varit en grundsten för vår samhällsutveckling och tillsammans med näringslivet har det skapat en kunskapsdriven och hållbar tillväxt.

Jag vill därför tacka alla kommunens medarbetare, medborgare, universitetet, näringslivet, kulturutövare, eldsjälar i idrotten och i föreningar – med flera – som bidragit till att Umeå idag är en så fantastisk plats att leva, bo och utvecklas på.

Vi har såklart mycket kvar att göra, men det är också viktigt att vi en dag som denna firar det fantastiska Umeå som vi byggt och fortsätter att bygga tillsammans!

Läs mer om utmärkelsen här: Pressmeddelanden – Umeå kommun (umea.se)

Tal vid kommunfullmäktiges budgetsammanträde i dag

Av , , Bli först att kommentera 2

I dag sammanträder kommunfullmäktige för att fastställa Umeå kommuns planeringsdirektiv och budget för 2025 och investeringar för åren framåt. Det är årets viktigaste sammanträde där de olika partierna formulerar sin vision för Umeå och hur kommunens resurser ska användas för att nå dessa mål och visioner. Jag hade förmånen att inleda sammanträdet med ett anförande om den budget som Socialdemokraterna lägger tillsammans med Miljöpartiet. Du kan ta del av talet nedan.

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare,

Jag vill börja med att yrka bifall till det förslag till planeringsdirektiv och budget för Umeå kommun för 2025 som läggs av Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet.

Vi lägger en budget som prioriterar investeringar och resurser till välfärden, tryggheten, klimatet samt för att öka Umeås säkerhet och beredskap.Vi växlar också upp arbetet för att klara arbetskraftsbristen och vi satsar på kultur, fritid och föreningslivet.

Vi tar ansvar för det osäkra läge som världen och Sverige befinner sig i genom att lägga fast en långsiktigt hållbar ekonomisk politik.

Det är en budget för att Umeå ska fortsätta stå stadigt i dag och i framtiden, samtidigt som vi tar vara på möjligheterna att bygga en framtid som vi alla kan se fram emot.

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter, årare,

Just nu pågår en intensiv utveckling av Umeå. På lite mer än femtio år har kommunen mer än fördubblat sin befolkning och fortsätter växa i snabb takt.

I det läge vi befinner oss i har politiken särskilt stor betydelse för att forma stadens och kommunens karaktär i framtiden.

Det som gjort Umeå till en så fantastisk kommun är att det funnits en stark enighet om att vi löser problem och skapar utveckling bäst tillsammans.

Det har gjort att vi kunnat växa utan utsatta områden med ett väl utvecklat kultur- och föreningsliv och med forskning, innovativa företag och starka industrier.

När vi byggt vårt Umeå har vi inte heller låtit arbetet stanna vid kommungränsen.

Vi har visat att vi tar ansvar för vår region, vi har samarbetat över Kvarken och tagit plats i Europasamarbetet. Vi visar nu också vägen för en stärkt militär och civil beredskap efter NATO-inträdet.

Det är viktigt att komma i håg vad som byggt Umeå starkt när vi nu möter vår tids problem och ritar upp det Umeå vi vill se i framtiden.

För oss innebär det att säga nej till skattesänkningar, utförsäljningar och nedskärningar på kulturen, klimatarbetet och det förebyggande arbetet.

Umeå ska välja en annan väg än den regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna stakar ut.

Vi vill fortsätta bygga ett robust Umeå där vi har kraft och resurser att tillsammans forma framtiden.

Vi sätter välfärden i första rummet, eftersom vi vet att en stark välfärd är garanten för ett samhälle som håller ihop.

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter, årare,

Inför 2024 beräknade SKR att det saknades 30 miljarder för att bevara de befintliga nivåerna i skola, vård och omsorg.

Regeringen mötte inte ens upp hälften av detta och valde samtidigt att sänka skatten för över 20 miljarder, allra mest för de som har de högsta inkomsterna.

Just nu går därför kommuner och regioner mot stora underskott 2024. Det gäller också våra verksamheter i Umeå kommun.

Även om inflationen börjar mattas av så kommer vi även framöver att inte kunna lita på att regeringen tar ansvar för välfärden.

Om Umeås utveckling inte ska stanna av måste vi därför säkerställa att vi kan parera osäkerheter med en långsiktigt hållbar ekonomi.

I budgeten för 2024 låg fullt fokus på att skydda välfärden, det förebyggande arbetet och klimatarbetet.

Då använde vi alla tillgängliga medel och nollade resultatmålet.

Det var en budget för att överleva ett svårt år där bland annat pensionskostnaderna ökade med 200 miljoner och regeringen skar ned på välfärden i hela landet med över 30 miljarder.

Tack vare att vi på ett ansvarsfullt sätt hanterat de tillfälliga överskott vi haft under tidigare år, kunde vi göra mer för att skydda verksamheterna från krisen.

Genom att vi minskat låneskulden med omkring en miljard har vi frigjort tiotals miljoner årligen som kan användas för skola, vård och omsorg istället för räntebetalningar.

Vi har också fyllt resultatutjämningsreserven med 903 miljoner som kan användas för att klara en situation där skatteunderlaget viker.

När vi nu ser en ljusning i ekonomin är det dags att rikta blicken framåt. Nu måste vi båderusta för framtiden och värna vår förmåga att fortsätta rusta över tid.

Vi har stora investeringar framför oss och investeringar som släpat efter på grund av pandemin.

Därför föreslår vi ett höjt resultatmål till två procent i årets budget, för att vi inte ska hamna i en situation där kommunens soliditet försvagas, låneskulden rusar eller där det saknas utrymme för svängningar i ekonomin.

Vi vill förhindra att kommunen hamnar i en situation med stora underskott på grund av oansvarig budgetering. Då tvingas vi att återställa underskottet under kommande år.

Det skulle leda till plötsliga nedskärningar och att vårt utvecklingsarbete stannar av.

Det finns de som vill ta tillfället i akt att bränna hela kommunens buffert för att plocka politiska poänger.

Det ser kanske bra ut på delningsbilder i sociala medier, men i verkligheten får det samma effekter som den oansvariga skattesänkarpolitiken.

Höjningen av resultatmålet handlar också om att vi inte ska lämpa över våra kostnader på kommande generationer umebor.

Även de förtjänar att vara i ett läge där de kan ta sig an sin tids utmaningar och visioner.

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare

Vi befinner oss fortfarande i ett nytt, allvarligt säkerhetspolitiskt läge med krig i vårt närområde.

Vi ser också hur demokratin pressas av auktoritära ledare som också motverkar våra gemensamma ansträngningar för att klara klimatkrisen.

I vår budget möter vi det säkerhetspolitiska läget med att rusta Umeås beredskap för kriser, krig och klimatförändringar.

Vi planerar för omfattande investeringar i säkerhet och beredskap, i brandförsvaret och i klimatanpassningsåtgärder.

Vi fortsätter att höja driftsmedlen för beredskapsarbetet och vi gör också en historisk satsning på digitalisering, ny teknik och AI.

Som vi sett flera exempel på den senaste tiden är svenska kommuner, myndigheter och lärosäten utsatta för digital hybridkrigföring från främmande makt. Intensiteten har ökat efter Rysslands olagliga invasion och Sveriges NATO-inträde.

Därför är det av stor vikt att vi har robusta IT-system som kan stå emot detta.

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter, årare,

Vår satsning på AI och ny teknik är också ett viktigt led i att möta arbetskraftsbristen.

Bristen på arbetskraft är just nu ett av de största hoten mot välfärden och tillväxten, särskilt i Västerbotten.

De närmsta åren kommer Umeå kommun att behöva anställa omkring 10 000 nya medarbetare, samtidigt som arbetskraften i Umeå endast ökar med 8 000 personer. Behoven av personal är också stora i sjukvården och vårt växande näringsliv.

Vi behöver kraftsamla teknikutvecklingen för att möta denna utmaning och skapa förutsättningar för vår personal att klara sitt viktiga uppdrag, trots att det saknas händer och huvuden.

Parallellt med detta behöver kommunen fortsätta arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare som erbjuder personalen en god arbetsmiljö, inflytande och utvecklingsmöjligheter.

Då behöver vi också prioritera våra resurser till välfärden, så att personalens villkor kan värnas i ett läge där vi behöver varenda människa som kan och vill jobba i välfärden.

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter, årare,

I vårt budgetförslag görs kraftfulla satsningar på att Umeå ska fortsätta ta sitt ansvar för klimatomställningen.

När Umeå fortsätter att ta täten i klimatomställningen får vi också ett försprång i framtidens gröna ekonomi och skapar en tillväxt som säkrar välfärden för kommande generationer.

I vårt budgetförslag lägger vi fram investeringar på över 300 miljoner fram till 2028 i hållbara färdsätt, hållbar stadsomvandling, klimatsmart byggande och energieffektivisering.

Vi förstärker också nämndernas arbete med åtgärder för klimat, miljö och biologisk mångfald.

Inte minst fortsätter vi med Umeås offensiva satsningar på kollektivtrafiken och håller fast vid målet om 100 procent elbussar i lokaltrafiken år 2026.

Att satsa på hållbara färdmedel är bra för klimatet och bra för den luft vi andas. Det gör det också möjligt att använda mer yta i vår stad för bostäder, arbetsplatser, kultur och rekreation.

När det blir enklare för alla att ta ansvar och resa hållbart ser vi också till att de som även i framtiden behöver bilen kan ta sig fram.

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter, årare,

För oss är det viktigt att Umeå fortsätter vara en trygg kommun som växer mot framtiden, utan att utsatta områden uppstår.

Jag kommer ihåg när vi för sju år sedan kontaktades av polisen om en oroande utveckling i några av Umeås stadsdelar.

Vi svarade då upp med ett batteri av åtgärder. Det handlade om alltifrån att rusta upp utemiljöer och belysning, nya konstgräsplaner, feriejobb och riktat förebyggande arbete. Polisen svarade upp med förstärkt närvaro och samverkan. Föreningslivet och näringslivet slöt också upp med insatser.

Vi visade att vi i Umeå bygger tryggheten tillsammans och att vi är starkare när vi samlar våra krafter mot gemensamma mål.

Vi har fortsatt på den inslagna vägen genom att fastställa att Umeå kommun ska ha som övergripande mål att växa hållbart utan utsatta områden.

Vi har fortsatt att rusta det förebyggande arbetet, satsat på kultur, fritid och ett starkt föreningsliv, fortsatt styra mot blandade upplåtelseformer och förstärkt samverkan med polisen, bland annat genom lokal operativ samverkan.

Vi har också förstärkt arbetet mot välfärdskriminalitet och fortsätter göra det i det budgetförslag som ligger på fullmäktiges bord nu.

Vårt arbete i Umeå har inte gått obemärkt förbi.

Umeå har utsetts till Årets förebyggande kommun, fått Socialpolitisk förenings pris och toppar rankingar om den bästa svenska kommunen att leva i.

Umeå sticker ut med en hög grad av mellanmänsklig tillit och förtroende för rättsväsendet och myndigheter. Samtidigt är brottsligheten låg i förhållande till andra större städer. Umeå är också den största svenska staden utan utsatta områden.

Så vill vi att det ska fortsätta vara och därför måste vi gå vidare på den resa vi kallar Umeå växer tryggt och säkert.

Vi ser nu hur gängkriminaliteten från storstadsregionerna har börjat expandera längs Norrlandskusten. När vi i höstas på nytt uppmärksammades av polisen om en ny lägesbild agerade vi därför omedelbart.

Det resulterade i en historisk satsning på nästa steg i Umeå växer tryggt och säkert, med 60 miljoner som fördelades till nämnderna för att växla upp arbetet med att förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet.

I den budget vi nu presenterar permanentar vi satsningen på 60 miljoner till nämnderna, för att säkerställa den långsiktighet som är nödvändig för att bygga trygghet.

Vi gör också nya satsningar i vårt budgetförslag för 2025.

Vi förstärker elevhälsan och skjuter till medel för att erbjuda sommarjobb lägre ned i åldrarna, eftersom en god hälsa och möjligheter till meningsfull sysselsättning ökar skyddet mot att hamna i missbruk eller kriminalitet.

Vi satsar också på en meningsfull fritid för alla barn och unga genom ett kulturlöfte, investeringsmedel för kulturskola och höjda anslag till fritid, föreningsliv och folkbildning.

Vi vill med vår budget att Umeå ska fortsätta utmärka sig som en kommun med ett levande kultur-, idrotts- och föreningsliv. Det är en oerhört viktig del av det förebyggande arbetet.

Det stärker också den delaktighet och demokrati som är särskilt viktig att värna i dessa tider när högerextrema rörelser och auktoritära ledare sprider mörker omkring oss.

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter, årare,

När vi pratar om hur vi ska bygga ett tryggt och säkert Umeå är det viktigt att komma ihåg att basen för detta är en stark välfärd.

Det är ett av skälen till att vi socialdemokrater ständigt återkommer till att välfärden måste sättas före skattesänkningar.

Därför prioriterar vi välfärden i vårt budgetförslag och säkerställer de investeringar som behövs i skola, vård och omsorg.

Förutom att vi prioriterar välfärdens behov utifrån grunduppdrag och volymer gör vi ett antal särskilda satsningar.

Vi tillför extra medel för ökad grundbemanning i de högre årskurserna i grundskolan, vi förstärker elevhälsan och satsar på Naturskolan.

Vi tillför extra medel för att öka bemanningen i äldreomsorgen och för att öka takten det omställningsarbete som behövs för att säkra en god äldreomsorg trots bristen på arbetskraft.

När regeringen sätter välfärden på svältkur gör vi allt för att motverka den utvecklingen.

Umeå ska ha en skola, vård och omsorg som vi kan lita på genom hela livet.

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter, årare,

Vår budget innehåller flera delar som jag ännu inte hunnit beröra, men som går i linje med det helhetsperspektiv vi har på samhällsbyggandet.

Det är en budget för hela vår kommun, en kommun som rymmer alltifrån tät stad, till mindre orter, vacker landsbygd och byar med stark gemenskap och framåtanda.

För att Umeå ska bli starkare i framtiden behövs hela kommunen och alla som bor här. Därför förstärker vi bland annat arbetet med att planera för bostäder och utveckling på landsbygden. Vi stakar också ut riktningen för att Umeå kommun ska vara en plats där alla människor kommer till sin rätt, oavsett bakgrund eller trosuppfattning.

Vår budget har som ambition att möta de stora samhällsutmaningarna vi står inför. Vi vill skapa en stabil grund att bygga en hoppfull framtid på.

Vi prioriterar att bygga en trygg och hållbar framtid att se fram emot i Umeå. Ett robust Umeå som står stadigt när det stormar i omvärlden.

Tack för att ni lyssnade!  

Vi investerar i en trygg och hållbar framtid för Umeå!

Av , , Bli först att kommentera 0

På måndagens kommunfullmäktige tar Umeås partier ställning till budget för det kommande året. Vår budget tar ansvar i en tid när regeringen underfinansierar välfärden och monterar ned klimatarbetet. Om detta skriver jag tillsammans med Nils Seye Larsen (Mp), gruppledare, i en debattartikel om Socialdemokraternas och Miljöpartiets gemensamma budgetförslag för Umeå kommun. Budgeten för Umeå kommun för 2025 behandlas under kommunfullmäktiges sammanträde den 17 juni, alltså i morgon! 

För Socialdemokraterna och Miljöpartiet är det viktigt att Umeå fortsätter att vara en trygg kommun, utan utsatta områden, som ökar takten i klimatomställningen och stärker krisberedskapen.

Vi lägger därför en budget som prioriterar investeringar i välfärden, tryggheten och klimatet. Samtidigt vill vi ta ansvar för kommande generationers behov, genom en långsiktigt hållbar ekonomisk politik.

Vi väljer bort ohållbara glädjekalkyler och orättvisa skattesänkningar.

Välfärden är kraftigt underfinansierad. Enligt SKR saknas 30 miljarder för att bibehålla samma nivå i välfärden.

Men istället för att trygga välfärden lägger regeringen miljarder på skattesänkningar för de rikaste. Det saknas och dras in nödvändiga statliga stöd till kommunerna för både välfärden och klimatomställningen.

En stark välfärd är en förutsättning för ett tryggt och hållbart Umeå. Det måste kombineras med ett gediget förebyggande arbete där en viktig del är en meningsfull fritid för unga.

Därför satsar vi ytterligare resurser på att stärka föreningslivet samt ”Umeå växer tryggt och säkert” som redan i år fått 60 miljoner. Vi satsar på Umeås unga och ger medel för att trygga Kulturskolans lokalbehov samt inför ett Kulturlöfte i de kommunala grundskolorna.

Unga ska ha en givande sysselsättning utanför skolan och vi ger därför pengar för sommarjobb till fler ungdomar i grundskolan. En trygg stad kräver en inbjudande utemiljö att vistas i, såväl i nya områden som i redan befintliga stadsdelar.

Vi lägger därför 10 miljoner på att utveckla stadsmiljön på Ålidhem.

När regeringen kraftigt ökar utsläppen och monterar ned klimatarbetet, behöver Umeå ta ett särskilt ansvar. Umeå har höga ambitioner, men behöver göra ännu mer.

Vi investerar därför 290 miljoner på hållbara färdsätt och 68 miljoner på klimatsmart byggande och energieffektivisering. Vi satsar särskilt på kollektivtrafiken för att nå målet om 100 procent elbussar i stadstrafik 2026, och för att minska bussarnas restider.

Klimatkrisens effekter är dock redan här och blir vanligare. Vi investerar därför 130 miljoner i klimatanpassning enbart för åarna Djupbäcken och Tvärån, för att förhindra översvämningar.

Utöver att skydda Umeåborna mot klimatkrisens effekter, investerar vi 50 miljoner i övrig säkerhet och beredskap. Vi prioriterar cybersäkerhet i en tid där cyberattacker blir allt vanligare. Nyligen drabbades till exempel både Bjurholms kommun och Umeå universitet.

I tider av krig och kris vars effekter redan drabbar oss i Umeå, behöver vi investera för en trygg och hållbar framtid för Umeborna. Välfärden, klimatomställningen och säkerheten behöver kunna finansieras idag och på sikt.

Vi lägger därför en gemensam budget med ambitionen att bygga en framtid för alla att se fram emot i Umeå.

Hans Lindberg (S), kommunalråd

Nils Seye Larsen (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Umeå

Denna debattartikel har publicerats i Folkbladet Västerbotten. Du kan ta del av den där via denna länk. Jag och Nils har också skrivit en debattartikel om budgetförslaget i Västerbottens-Kuriren. Den kan du ta del av via denna länk.

 

Sverige förtjänar en regering som tar utvecklingen i Norra Sverige på allvar!

Av , , Bli först att kommentera 4

Norra Sverige växer så det knakar. Då krävs en regering som stöttar kommunerna att finansiera välfärden och täppa till bristen på arbetskraft. Istället skär regeringen och Sverigedemokraterna ned på just detta. Det skriver jag om i en debattartikel tillsammans med min kommunalrådskollega Janet Ågren (S) i Folkbladet Västerbotten. Du kan läsa den i Folkbladet via denna länk: ”Regeringen grusar norra Sveriges tillväxt” (folkbladet.nu) eller nedan.

Sverigedemokraterna ifrågasätter tillväxten i norra Sverige och sprider misstro mot de industrier som växer fram. Regeringen prioriterar skattesänkningar framför bostadsbyggande, arbetsmarknadspolitik, infrastrukturinvesteringar och välfärd.

Samtidigt som arbetskraftsbristen är akut i norra Sverige börjar arbetslösheten öka i andra delar av landet. Då behövs politiskt ledarskap. Inte bara i kommunerna, utan också i regeringen.

Vi som bor i Norr- och Västerbotten är vana vid att behöva kavla upp ärmarna själva. Vi har tagit ett stort ansvar, investerat mer än vad kommuner normalt ska behöva göra på egen hand och bidragit till en tillväxt som kommit hela Sverige till del.

Det minsta vi borde kunna begära är en regering som inte aktivt motarbetar oss utan tar ansvar för hela landet. Därför ser vi med stor oro på att regeringen bromsar in nödvändiga investeringar i infrastruktur.

Utan rejäla satsningar på och beslutsamhet i fråga om infrastrukturen i norra Sverige – när det gäller färdigställandet av Norrbotniabanan och upprustning av Malmbanan, blir det svårt att klara av den pågående samhällsomvandlingen.

Detsamma gäller arbetsmarknadspolitiken, som Sverigedemokraterna och regeringen i det närmaste totalt avvecklat. Detta samtidigt som det saknas huvuden och händer för att klara behoven av personal i välfärd, industri och näringsliv i norra Sverige.

Vi har den lägsta arbetslösheten i landet. Att klara välfärd och utveckling är inte längre enbart en fråga om ekonomiska resurser. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med folk.

Umeå kommun behöver rekrytera 10 000 nya medarbetare de närmsta åren. Under samma period förväntas arbetskraften öka med 8 000 personer. Och då är personalbehoven stora även i sjukvården och vårt växande näringsliv.

Samtidigt börjar arbetslösheten stiga i andra delar av landet. Det är egentligen ett guldläge för regeringen att se till att matcha behoven i norra Sverige och samtidigt ge människor möjlighet att själva utvecklas och bygga ett bra liv här uppe.

Det skulle bidra till en utveckling som är till nytta för såväl individen som hela vårt land.

Men det skulle kräva satsningar på utbildning, bostadsbyggande, arbetsmarknadsinsatser och på välfärden. Och de resurser som krävs föredrar regeringen att lägga på skattesänkningar.

Det är en bakvänd politik som inte bara drabbar oss i norra Sverige. Det riskerar att bromsa in tillväxten i hela landet.

Sverige förtjänar en regering som tar norra Sveriges potential på allvar.

Hans Lindberg (S), kommunalråd Umeå kommun

Janet Ågren (S), kommunalråd Umeå kommun

Nu förverkligar vi den historiska satsningen på ett tryggt och säkert Umeå!

Av , , Bli först att kommentera 3
I höstas ställde sig kommunfullmäktige bakom vårt förslag, från Socialdemokraterna och Miljöpartiet, om att göra en historiskt stor satsning på ett tryggt och säkert Umeå för alla. I dag genomfördes en presskonferens där vi presenterade en åtgärdsplan för att förverkliga denna satsning. Det har föregåtts av ett intensivt och fantastiskt arbete från hela den kommunala organisationen, i nära samverkan med polis, föreningsliv, företag och medborgare.

Vi bygger vidare på det som gjort att Umeå lyckats att förebygga de problem vi ser i andra delar av landet. Detta arbete blir aldrig färdigt utan måste ständigt pågå! I enlighet med vårt förslag fördelades omkring 60 miljoner till nämnderna för att kraftsamla mot gängkriminalitet och för att tidigt stoppa nyrekrytering av barn och unga till kriminaliteten. Satsningen och den aktivitetsplan som nu presenteras är av stor betydelse för att vi ska ha ett tryggt Umeå i framtiden.

Men det är också viktigt att komma i håg att basen för ett tryggt samhälle är att vi också har en stark välfärd. Vi måste ha en skola som fångar upp alla barn och unga, ett starkt fritidsliv, föreningsliv och kulturliv som kan erbjuda en meningsfull vardag och inte minst en socialtjänst som kan möta upp unga som hamnar snett. Det är ett av skälen till att vi socialdemokrater tjatar om att välfärden måste gå före skattesänkningar. Helt enkelt för att det är avgörande för att vi ska ha de resurser som krävs för att tillsammans bygga ett Umeå som är tryggt och hållbart även i framtiden.

Satsningen på Umeå växer tryggt och säkert är ett resultat av den starka samverkan mellan kommunen och Polismyndigheten, där vår inriktning är att kommunen ska svara upp snabbt mot de problem som identifieras tillsammans med polisen. Vi ska jobba tillsammans, mot samma mål.

Det var så Umeå växer tryggt och säkert kom till ursprungligen, när vi 2017 såg tecken på social oro i vissa stadsdelar. Då svarade vi upp, tillsammans med polisen, med ett batteri av åtgärder. När vi nu ser hur storstädernas gäng börjat expandera norrut, svarar vi upp tillsammans med polisen på nytt och tar nästa steg för Umeå växer tryggt och säkert.

Den satsning som kommunfullmäktige beslutade om i höstas blir nu alltså verkstad i form av en aktivitetsplan som tagits fram av Umeå kommuns kompetenta experter på brottsförebyggande arbete tillsammans med alla duktiga tjänstepersoner i alltifrån skola till stadsplanering, gator och parker och socialtjänst. Ledstjärnan är att vi gör detta tillsammans. Och inte enbart kommun och polis utan också företag, kommunala bolag, föreningslivet och alla vi som bor och lever i Umeå.

När vi samlar våra resurser, kompetenser och verksamheter mot samma mål blir vi starkare än om alla arbetar var för sig.

Därför är vi också tacksamma för att polisen i Umeå prioriterar denna samverkan så högt och betonar att det inte spelar roll hur många som lagförs om vi inte säkerställer att nyrekrytering av barn och ungdomar stoppas och att samhällets friskfaktorer värnas. Umeå ska växa tryggt och säkert! Och för att klara det måste vi jobba tillsammans!

Ta gärna del av den film där jag tillsammans med våra fantastiska medarbetare berättar mer om satsningen. Du kan göra det via denna länk: Streamio – Umeå växer tryggt och säkert

Du kan också ta del av hela aktivitetsplanen på Umeå kommuns hemsida. Det gör du via denna länk: Rapporter – Umeå kommun (umea.se

På bild ovan: Undertecknad tillsammans med lokalpolisområdeschefen Mikael Rystedt under dagens presskonferens. Foto: Robin Enander, politisk sekreterare.

Nationaldagshälsning: Tillsammans tar vi Umeå, Sverige och Europa framåt!

Av , , Bli först att kommentera 4

I dag hade jag den stora förmånen att hålla högtidstal under nationaldagsfirandet i Döbelns park i Umeå. Det var en fantastisk stämning och otroligt fina musikuppträdanden. 

Jag vill passa på att tacka Hemvärnets Musikkår, Jakob Algesten, Ume Batucada, Appendix och Happy Mix som förgyllde firandet med sina uppträdanden. Dessa uppträdanden förkroppsligade mycket av det som är så fint med vår kommun, vårt land och vårt Europa:

Mångfald, gemenskap, frihet och skaparglädje.

De visar också på värdet av den fria kulturen, som ett medel för att mötas, glädjas, uttrycka sig, föra vidare traditioner och förmedla berättelser och olika perspektiv.

Nationaldagen är ett viktigt tillfälle att samlas och känna stolthet över det hem vi delar med varandra.   

Det är ett tillfälle att blicka tillbaka på vår historia för att se hur långt vi har kommit, men också för att påminna oss om möjligheterna att bygga en bättre framtid när vi alla hjälps åt.

Vår historia är lång och händelserik. Det Sverige vi har i dag har tagit lång tid att bygga och är därför värt att fira, värna och utveckla.  Vi har gått från vikingatid, till kristnande och därefter till ett land där alla har rätt och frihet att själva välja sin tro eller religion.

Sverige har gått från att vara en militär stormakt till att vara en röst för fred och solidaritet.  Vi är i dag ett land med tusentals människor som medverkat i civila och militära insatser under FN-flagg, för att bevara fred och säkerhet för andra. Många av dessa finns också i vår kommun.

Vårt sätt att styra samhället har under historien utvecklats från konkurrerande ätter till en stark och stabil offentlig förvaltning, med Axel Oxenstierna som arkitekt. Därefter har vi byggt en stark demokrati som banat väg för utveckling, frihet, mänskliga rättigheter och jämställdhet.

För bara några generationer sedan var Sverige ett av Europas fattigaste länder, där prövningarna var så hårda att mer än en miljon människor utvandrade till USA. Därefter har vi med det demokratin som bas byggt ett av världens rikaste länder där vi tillsammans jobbar för frihet, trygghet och utveckling för alla människor.

De svenskar som emigrerade till USA blev en viktig del i byggandet av sitt nya hemland.

På samma sätt har alla av oss som kommit till Sverige eller som har föräldrar som kom till Sverige varit avgörande för att bygga det fantastiska land vi firar i dag.

För Sverige är allas vårt land.

Det är en gemenskap som bygger på att vi har lika rättigheter men också lika skyldigheter att värna det som gör vårt land så fint; demokrati, jämställdhet, mänskliga fri- och rättigheter och omsorg om varandra.

Den röda tråden för byggandet av det Sverige vi har i dag är att människor gått samman för att med gemensamma krafter forma en bättre framtid.  

När Sverige är som bäst hjälps vi åt.  

Detsamma kan sägas om vår kommun, om Umeå och vår historiska resa till att bli den fina plats som är vårt hem i dag.  

Efter den stora stadsbranden 1888, när en majoritet av stadens 3 000 invånare förlorade sina hem, var det nog svårt att föreställa sig det Umeå vi lever våra liv i just nu.

Men tack vare modet att både bygga och drömma, tack vare samarbete, kreativitet och en vilja att hela tiden röra sig framåt har vi i dag en progressiv kommun där vi hjälps åt med både utveckling och att lösa problem.

Vi är nu fler än 130 000 kommunmedborgare, efter att ha vuxit med över 70 000 personer de senaste 50 åren.

En stor stad som blir en storstad.

Livet och utvecklingen bubblar i kommunens alla hörn. På landsbygden, i staden, i byarna och i tätorterna.

Här finns världsledande universitet, innovativa företag, växande industrier, en bra skola som rustar framtidens umebor och ett rikt kultur- och föreningsliv som ger oss möjlighet att mötas, utvecklas och bygga ett bättre lokalsamhälle tillsammans.

I Umeå välkomnar vi nya invånare, vänner och kollegor från både när och fjärran.

Här i Umeå, Norrlands största stad, är det lätt att känna sig välkommen och komma till sin rätt.

På många sätt är vår kommun en plats som särskilt tydligt visar det som är Sveriges bästa sidor.

Här finns en ständig strävan efter att kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma makt, rättigheter och möjligheter att forma sina liv.

Umeå präglas också av gemensamma ansträngningar för en hållbar framtid för såväl människor som den miljö vi är beroende av.

Här finns också en fantastisk uppslutning med alla aktörer i samhället för att värna trygghet och frihet och bekämpa kriminalitet.

Här finns företagsamhet, innovationskraft och framtidstro.

I Umeå finns en stark sammanhållning och tillit mellan människor.  

Men det innebär inte att vi alltid tycker likadant. Tvärtom.  

Sammanhållningen och tilliten bygger på att vi har möjlighet att tycka och vara olika.

Att vi har möjlighet att ifrågasätta, att diskutera öppet och frejdigt och att stöta och blöta idéer.

För i sann Umeåanda gillar vi verkligen att diskutera. Vi vill mer!

När Umeå firade 400 år beskrevs det med glimten i ögat som 400 år av tjafs. Det ligger mycket i det.

Dialogen mellan människor, att vi som bor här tycker och tänker om högt och lågt, det gör Umeå till en bättre plats för oss alla.

Låt därför samtalet aldrig tystna!

För det gör att vår kommun är präglad av öppenhet, jämställdhet, självförtroende och fritt tänkande.

Det gör att vi kan välkomna människor och nya idéer och därmed också bygga en bättre framtid tillsammans.

Även om vi har mycket att fira och starka skäl att känna hopp för framtiden så står vi även i vår tid inför stora utmaningar och problem.  Vi lever i en orolig tid där vikten av demokrati och samarbete är tydligare än på länge.  

Därför har vi förstärkt samarbetet med våra grannar i Vasa och jobbar nu för att utveckla infrastrukturen över Kvarken ännu mer.

Den finska regeringen har sett betydelsen av att vi har starka band mellan Sverige och Finland över Kvarken. De har tillsatt en utredning om en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa.

Det är viktigt att Sverige vaknar nu och följer den finska regeringen.

Vi har varit tydliga från Umeås sida att det här är en viktig fråga.

Det är också något vi drivit tillsammans med Kvarkenrådet under lång tid och gjort ett stort förarbete för med utredningar och förslag till sträckning.

Förutom att en fast förbindelse skulle stärka vår gemensamma beredskap i händelse av krig eller kriser, så skulle det möjliggöra en framtid där Kvarkenområdet blir en gemensam arbetsmarknadsregion med ännu djupare samarbete än det vi har i dag.

Det innebär också en möjlighet att bygga mer robusta energisystem och utveckla energikällor som exempelvis havsbaserad vindkraft.

Denna fråga hänger också ihop med NATO-inträdet, där vi ser att NATO efterfrågar starkare öst-västliga förbindelser.

Den svenska staten behöver börja tänka i fler väderstreck, nu när behovet av internationellt samarbete mellan demokratier växer.

Vi börjar nu också ta position när NATO ser den förmåga Umeå och vår region kan bidra med för att säkerställa gemensam säkerhet, samarbete och god försvarsförmåga.

Umeå ska ta sitt ansvar för att bidra till en förhöjd försvarsförmåga för Sverige och Europa!

Precis som när vi samlats under nationaldagen under de senaste två åren rasar kriget drygt 200 mil från Umeå. Rysslands olagliga invasion är inne på sitt tredje år.  

Tusentals ukrainska kvinnor och män har fått sätta livet till och barn har tvingats på flykt.

Men samtidigt som rädslan och ovissheten är påtaglig är också kampviljan, hoppet och solidariteten stark.

Putin underskattade det ukrainska folkets försvarsvilja. Han underskattade också Europas sammanhållning i stödet till Ukraina.

Vi ska vara stolta över hur vi gått samman i Europa, Sverige och Umeå för att stötta Ukraina.

Från Umeå kommuns sida har vi tillsammans med Vasa stad sträckt ut en hand till den ukrainska staden Cherson och inlett ett samarbete för stadsplanering och återuppbyggnad.

Tillsammans vill vi bidra till att förverkliga hoppet om en framtid där Cherson och resten av Ukraina är självständigt och lever i fred. En framtid där människor återigen kan fokusera på att bygga ett bättre liv och en ljusare framtid.

Vi kan göra mycket som land och kommun för att stötta Ukraina. Men vi kan också göra mycket som individer. Vi måste fortsätta hålla ut med solidaritetshandlingar i vardagen.

Det kan handla om att skänka en slant till insamlingar till Ukraina. Att fortsätta uttala vårt stöd till Ukrainas folk. Hjälpa de flyktingar som kommit hit att få känna gemenskap och värme hos oss.

För Ukrainas kamp är också vår kamp. Det är en kamp för ett fortsatt demokratiskt Europa.

Det är viktigt att vi påminner oss om den roll var och en av oss spelar för att försvara den demokratiska gemenskap vi firar i dag.  

För demokratin är vår bästa chans att klara de utmaningar och problem vi står inför. Oavsett om det handlar om klimatet, tryggheten eller freden.  Att gå och rösta i det EU-val som just nu pågår är därför något av det finaste vi kan göra för att fira Sverige och demokratin.

Vi är en del av ett super-valår globalt. Aldrig tidigare har så många människor haft möjlighet att gå och rösta under ett och samma år. Det handlar om Europa, USA, Indien och många andra länder.

Men samtidigt som det är ett fantastiskt rekord så ser vi också en oroväckande trend.

Den andel av världens befolkning som lever i demokratier har minskat de senaste tio åren och är nu nere på samma andel som 1989, innan Berlinmurens fall.

Oavsett vad vi tycker eller vilket parti vi sympatiserar med så är det därför viktigt att vi går och röstar.

För den fina demokrati vi byggt i Sverige och i andra länder kan vi inte ta för given. Vi måste bygga och försvara den tillsammans.

Vi och alla dem som levt i Umeå och Sverige före oss har byggt en fantastisk kommun och ett fantastiskt land.  Vår historia är en källa till stolthet och inspiration.  Men den innehåller också viktiga varningar om vad som händer när vi istället för att hjälpas åt vänder oss mot varandra eller grupper mot varandra.  

Vår historia visar också att demokrati och frihet tar lång tid att bygga upp och måste försvaras.

Nu är det vår uppgift att tillsammans bygga framtidens Umeå och Sverige.

Då är det viktigt att vi både hämtar kraft och drar lärdom av historien.

Om vi fortsätter att ta vara på den frihet, den demokrati och den gemenskap vi firar i dag, så kommer vi att vara rustade att både lösa problem och skapa utveckling.

Då kommer vi att kunna lämna över stafettpinnen med stolthet till våra barn och barnbarn.

Tillsammans tar vi Umeå, Sverige och Europa framåt!  

Pressmeddelande: S och Mp:s budget för 2025 för Umeå kommun

Av , , Bli först att kommentera 2

Pressmeddelande, 21 maj 2025
Socialdemokraterna i Umeå och Miljöpartiet i Umeå

VI INVESTERAR I EN TRYGG OCH HÅLLBAR FRAMTID FÖR UMEÅ

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har i dag presenterat sitt förslag till budget för Umeå kommun för 2024.

  • Med den här budgeten bygger vi framtidens trygga och hållbara Umeå.
    I dessa oroliga tider när regeringen inte tar sitt ansvar för välfärdskrisen, klimatkrisen eller säkerheten, behöver vi i Umeå ta ett extra stort ansvar.

säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande och fortsätter:

  • Välfärden underfinansieras med flera miljarder, men regeringen prioriterar skattesänkningar för de rikaste. Vi prioriterar i stället en stark och jämlik välfärd för alla. Vi bygger ett robust Umeå genom investeringar i välfärden, klimatomställningen och säkerheten. Det gör vi samtidigt som vi möjliggör avgörande investeringar framöver genom att höja resultatmålet.

Några av förutsättningarna för budgeten
Välfärden är underfinansierad med 30 miljarder, samtidigt som regeringen lägger åtskilliga miljarder på skattesänkningar för de rikaste. Det saknas och dras in nödvändiga statliga stöd till kommunerna för både välfärden och klimatomställningen. Dessutom förvärrar regeringen aktivt klimatkrisen genom att kraftigt öka Sveriges utsläpp. Det ställer högre krav på kommuner som Umeå att växla upp klimatarbetet.

I Umeå säger prognoserna att vi får färre barn och fler äldre som vill bo kvar hemma, vilket påverkar hur vi planerar för förskolor och äldreomsorg. Gällande kompetensförsörjningen har vi precis som hela Norrlandskusten fortsatt låg arbetslöshet, till och med landets lägsta i Umeå och Västerbotten. I stället råder personalbrist, vilket Umeå kommun måste planera för. Ovanpå detta minskar dessutom regeringen arbetskraftsinvandringen ytterligare, vilket försvårar personalförsörjningen i såväl välfärden som de växande gröna näringarna i norra Sverige.

Inför 2025 har vi valt att höja resultatmålet till två procent, efter 2024 års exceptionella undantag med kraftigt höjda kostnader och planerat nollresultat för att skydda välfärden. Vi vet att vi kommer ha stora investeringsbehov framöver inom både välfärd, klimat och säkerhet och beredskap. Därför investerar vi i år, men möjliggör också framtida investeringar genom denna hållbara ekonomiska politik. Att investera i välfärd, klimat och säkerhet, är en förutsättning för en trygg och hållbar framtid för Umeå. Vi prioriterar det, istället för onödiga skattesänkningar för de rikaste.

Vårt förslag på driftsbudget för 2025

Nämnd/styrelse Ram 2025 (mnkr) Ökning inkl. justering PO och KF-beslut (mnkr)
Kommunstyrelsen 1315,728 + 16,482 
Tekniska nämnden  1550,904 + 94,887 
För- och grundskolenämnden 2340,717 + 79,015
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 652,453 + 46,161
Individ- och familjenämnden 1774,784 + 111,230
Äldrenämnden  1396,749 + 90,713
Kulturnämnden  169,845 + 6,277
Fritidsnämnden  158,692 + 7,659
Miljö- och hälsoskyddsnämnden 21,753 + 2,072
Byggnadsnämnden 62,929 + 6,615

Särskilda satsningar i driftsbudget
Umeå ska fortsätta växa tryggt och hållbart, därför satsar vi på välfärden, klimatet och den sociala hållbarheten. I Umeå ska man kunna lita på att det finns en fungerande välfärd. Därför väljer vi att prioritera välfärden istället för att, som regeringen gör, sänka skatten. Människor ska känna en tillit till att samhället finns där när man behöver det som mest.

Basen för ökningen av nämndernas budgetramar baseras på principer som tillämpas lika för alla nämnder. Det vill säga respektive nämnds behov utifrån volymer, grunduppdrag, inriktningsmål och tidigare beslutade ambitioner. Utöver detta ges särskilda tillskott för nya satsningar och för att möta vissa prioriterade behov inom ramen för budgetens fokus på välfärd, klimat, trygghet samt säkerhet och beredskap. Följande är exempel på särskilda satsningar:

  • Byggnadsnämnden: extra medel för att utöka planeringsresurserna för Umeås landsbygd, för uppdatering av äldre detaljplaner samt utökade medel för bostadsanpassning och elrullstolsgarage.
  • Fritidsnämnden: extra medel för vandringsleder och friluftsliv. Fritidsnämnden får även extra resurser för att förstärka arbetet med Umeå växer tryggt och säkert, tillsammans med föreningslivet.
  • För- och grundskolenämnden: extra medel för ökad grundbemanning i de högre årskurserna i grundskolan, samt förstärkning av elevhälsan och satsning på Naturskolan.
  • Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden: extra medel för sommarjobb i lägre årskurser och för att hantera ökade volymer av elever.
  • Kommunstyrelsen: extra medel för säkerhet, beredskap och totalförsvar. Extra medel för arbete mot välfärdskriminalitet, för klimatanpassning och beredskapsåtgärder avseende livsmedel. Medel tillskjuts även för att stärka arbetet mot diskriminering och för inkludering.
  • Kulturnämnden: extra medel för Kulturlöfte och för att förstärka arbetet med föreningslivet gällande Umeå växer tryggt och säkert, samt för folkbildningsinsatser. 
  • Miljö- och hälsoskyddsnämnden: extra medel för arbetet med åtgärdsprogrammet för klimat och biologisk mångfald.
  • Tekniska nämnden: extra medel för att intensifiera arbetet med digitalisering, AI och ny teknik. Syftet är att öka skyddet mot angrepp samt förbättra möjligheterna att klara arbetskraftsbristen. 
  • Äldrenämnden: extra medel för att öka bemanningen, ge gott stöd till den ökande andelen äldre, och att accelerera det omställningsarbete som behövs för att säkra en god äldreomsorg långsiktigt trots arbetskraftsbrist och ökning av antalet äldre.

Vi gör nya investeringar för en trygg och hållbar framtid för Umeborna

Säkerhet och beredskap
I närtid har vi sett otaliga exempel på hur svenska myndigheter, företag och kommuner har drabbats av allvarliga cyberattacker, och hur hela Sverige oftare drabbas av extrema väderhändelser såsom kraftiga översvämningar. Det är två av många exempel på sådant som blir allt vanligare och utgör ännu större risker framöver. Vi behöver därför satsa på säkerhet och beredskap, för Umebornas trygghet. En viktig del i att öka Umeås robusthet, i såväl kris som normalläge, är att sätta välfärd och grundläggande samhällsviktiga funktioner före skattesänkningar och urholkning av välfärd och beredskap. Vi gör följande satsningar för att Umeå ska öka sin beredskap för kris, krig och klimatförändringar:

  • Rekonstruktion brandstation Signalvägen (30 mnkr)
  • Brandstation Holmsund (44,5 mnkr)
  • Ökad säkerhet och beredskap (50,1 mnkr)
  • Klimatanpassning Djupbäcken (65 mnkr)
  • Klimatanpassning Tvärån (65 mnkr) 

Klimatomställning
Vi är mitt inne i en klimatkris som regeringen gör sitt yttersta för att accelerera genom kraftigt ökade utsläpp. När regeringen monterar ned, måste Umeå växla upp! Vi har beslutat om klimatmål och ett åtgärdsprogram, men det vi gör nu är inte tillräckligt. Vi måste öka takten i klimatomställningen markant och investera i både omställning och anpassning. Att investera i klimatomställningen är inte bara solidariskt utan gör också Umeå mer attraktivt som kommun och är samhällsekonomiskt lönsamt. Följande är några av de satsningar vi gör:

  • Hållbara färdsätt & hållbara vägprojekt: 290 miljoner (2025-2028)  
  • Klimatsmart byggande & energieffektivisering: 73 miljoner (2025-2028)
  • Cykelgarage på Umeå C och Umeå Ö

Och vi satsar särskilt på kollektivtrafiken:

  • Mål om 100% elbussar i Umeås stadstrafik 2026
  • En ny kollektivtrafiknod vid Mariehem Centrum
  • Åtgärder för ökad framkomlighet för kollektivtrafiken
  • Total investering 45 miljoner för kollektivtrafiken

Tryggt och socialt hållbart Umeå
Umeå är fortsatt en kommun som saknar utsatta områden, detta är en utveckling som måste värnas. En stark välfärd är en förutsättning för att bygga ett tryggt Umeå. Men det måste kombineras med ett långsiktigt förebyggande arbete, samverkan mellan olika samhällsaktörer, insatser mot kriminalitet, ett starkt föreningsliv och en meningsfull fritid. Det här är ett arbete som måste fortsätta, därför har “Umeå växer tryggt och säkert” fått 60 miljoner redan i år. Vi gör ytterligare satsningar för att Umeå ska vara en trygg kommun  att leva i:

  • Kulturskola (46,5 mnkr)
  • Utveckling av stadsmiljö och park på Ålidhem (10 mnkr)
  • Ny hemtjänstlokal och dagverksamhet i Sävar (40,9 mnkr) 
  • Höjda reinvesteringar för fritidsanläggningar (tot. 37,6 mnkr till 2028)
  • Vi investerar i vårt hållbara samhällsbygge. Ett Umeå där vi tar ansvar för klimatomställningen och rustar oss mot konsekvenserna av klimatkrisen. Ett social hållbart Umeå där vi håller ihop som samhälle, aktivt jobbar för jämlikhet och mot diskriminering, säger Nils Seye-Larsen (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Umeå.

I tider av kris och en regering som inte tar ansvar, tar vi vårt ansvar och investerar i klimat, välfärd och säkerhet/beredskap. Vi satsar på en trygg och hållbar framtid för Umeborna, som både kräver investeringar och en hållbar ekonomisk politik. Vi bygger för en framtid för alla att se fram emot i Umeå.

Kontakt för ytterligare information: 

Hans Lindberg
Kommunalråd Socialdemokraterna
070 – 589 01 66

Nils Seye Larsen
Gruppledare Miljöpartiet
070 – 295 15 01

Det trygga samhället bygger vi tillsammans!

Av , , Bli först att kommentera 2

I dag inleddes Brottsförebyggande rådets (Brå) nationella tvådagarskonferens Råd för framtiden i Umeå folkets hus. Det är en viktig konferens och jag ser ett stort värde i att den förläggs just hos oss i Umeå.

Vi har de senaste åren visat på kraften i att hela samhället går ihop mot ett gemensamt mål om att värna tryggheten och motverka segregation, kriminalitet och droger.

Det breda anslaget i Umeå, där tryggheten ses som en fråga om hur vi bygger samhället och inte bara som något som kan mötas med enskilda insatser, är en viktig förklaring till att vi sticker ut nationellt med en hög grad av trygghet, tillit och förmåga till samverkan.

Under 2024 gör vi också den största satsningen på trygghetsarbetet någonsin, cirka 60 miljoner öronmärkta för att arbeta mot unga i riskzon för kriminalitet.

I dag fick jag också möjlighet att ta emot justitieminister Gunnar Strömmer (M) för ett besök vid ett av de många goda exemplen på samverkan i Umeå; Centrum mot våld. Det är ett kompetenscentrum för våldsprevention som drivs i samverkan mellan kommun och region. De tillhandahåller också verksamheter som erbjuder stöd och behandling till våldsutsatta och insatser för att åstadkomma beteendeförändringar hos våldsutövare.

I mötet med justitieministern underströk jag vikten av att vi ser arbetet mot våldet, mot kriminaliteten och mot rekryteringen av unga till kriminaliteten, som en fråga som kräver mer av samverkan och inte minst att vi bygger samhällen med många friskfaktorer; en bra skola, en jämlik vård, tillgång till fritid, kultur och meningsfull sysselsättning och resurser att möta människor som hamnat snett tidigt och förebygga att problem växer. Det räcker inte med reaktioner och straffrättsliga ingripanden när problemen är ett faktum.

Vi behöver bygga ett samhälle där människor kan känna sig delaktiga, fria och trygga och som har förmåga att tidigt gripa in – i skolan, genom fritidslivet, sjukvården och med sociala insatser. I ett sådant samhälle förbättras också straffrättens effektivitet – människor som känner tillit och förtroende för det gemensamma samhällsbygget är en av de viktigaste resurserna för att hålla emot kriminaliteten och för att upptäcka och klara upp brott.

Jag är stolt över den samverkan vi har i Umeå, där polisen, kommunen, föreningslivet och näringslivet jobbar mot samma mål och utifrån samma insikter. Jag upplevde ett genuint engagemang från justitieministern och är glad för att han visar intresse för arbetet i Umeå.

Jag hoppas därför att han tar med sig våra erfarenheter av vikten av lokal samverkan och ett starkt samhällsbygge, när han sitter med sina regeringskollegor och diskuterar budgeten till hösten. Umeå visar att det går att göra skillnad. Staten behöver understödja detta arbete i kommunerna och nå den insikt vi nått i Umeå – att fundamentet för ett tryggt samhälle är en stark välfärd. Det kräver kommuner som har muskler att bygga en sådan välfärd och samtidigt satsa på de spetsinsatser som krävs för att med precision förebygga och bekämpa kriminalitet och otrygghet.