Nu förverkligar vi den historiska satsningen på ett tryggt och säkert Umeå!

I höstas ställde sig kommunfullmäktige bakom vårt förslag, från Socialdemokraterna och Miljöpartiet, om att göra en historiskt stor satsning på ett tryggt och säkert Umeå för alla. I dag genomfördes en presskonferens där vi presenterade en åtgärdsplan för att förverkliga denna satsning. Det har föregåtts av ett intensivt och fantastiskt arbete från hela den kommunala organisationen, i nära samverkan med polis, föreningsliv, företag och medborgare.

Vi bygger vidare på det som gjort att Umeå lyckats att förebygga de problem vi ser i andra delar av landet. Detta arbete blir aldrig färdigt utan måste ständigt pågå! I enlighet med vårt förslag fördelades omkring 60 miljoner till nämnderna för att kraftsamla mot gängkriminalitet och för att tidigt stoppa nyrekrytering av barn och unga till kriminaliteten. Satsningen och den aktivitetsplan som nu presenteras är av stor betydelse för att vi ska ha ett tryggt Umeå i framtiden.

Men det är också viktigt att komma i håg att basen för ett tryggt samhälle är att vi också har en stark välfärd. Vi måste ha en skola som fångar upp alla barn och unga, ett starkt fritidsliv, föreningsliv och kulturliv som kan erbjuda en meningsfull vardag och inte minst en socialtjänst som kan möta upp unga som hamnar snett. Det är ett av skälen till att vi socialdemokrater tjatar om att välfärden måste gå före skattesänkningar. Helt enkelt för att det är avgörande för att vi ska ha de resurser som krävs för att tillsammans bygga ett Umeå som är tryggt och hållbart även i framtiden.

Satsningen på Umeå växer tryggt och säkert är ett resultat av den starka samverkan mellan kommunen och Polismyndigheten, där vår inriktning är att kommunen ska svara upp snabbt mot de problem som identifieras tillsammans med polisen. Vi ska jobba tillsammans, mot samma mål.

Det var så Umeå växer tryggt och säkert kom till ursprungligen, när vi 2017 såg tecken på social oro i vissa stadsdelar. Då svarade vi upp, tillsammans med polisen, med ett batteri av åtgärder. När vi nu ser hur storstädernas gäng börjat expandera norrut, svarar vi upp tillsammans med polisen på nytt och tar nästa steg för Umeå växer tryggt och säkert.

Den satsning som kommunfullmäktige beslutade om i höstas blir nu alltså verkstad i form av en aktivitetsplan som tagits fram av Umeå kommuns kompetenta experter på brottsförebyggande arbete tillsammans med alla duktiga tjänstepersoner i alltifrån skola till stadsplanering, gator och parker och socialtjänst. Ledstjärnan är att vi gör detta tillsammans. Och inte enbart kommun och polis utan också företag, kommunala bolag, föreningslivet och alla vi som bor och lever i Umeå.

När vi samlar våra resurser, kompetenser och verksamheter mot samma mål blir vi starkare än om alla arbetar var för sig.

Därför är vi också tacksamma för att polisen i Umeå prioriterar denna samverkan så högt och betonar att det inte spelar roll hur många som lagförs om vi inte säkerställer att nyrekrytering av barn och ungdomar stoppas och att samhällets friskfaktorer värnas. Umeå ska växa tryggt och säkert! Och för att klara det måste vi jobba tillsammans!

Ta gärna del av den film där jag tillsammans med våra fantastiska medarbetare berättar mer om satsningen. Du kan göra det via denna länk: Streamio – Umeå växer tryggt och säkert

Du kan också ta del av hela aktivitetsplanen på Umeå kommuns hemsida. Det gör du via denna länk: Rapporter – Umeå kommun (umea.se

På bild ovan: Undertecknad tillsammans med lokalpolisområdeschefen Mikael Rystedt under dagens presskonferens. Foto: Robin Enander, politisk sekreterare.