Vi investerar i en trygg och hållbar framtid för Umeå!

Av , , Bli först att kommentera 0

På måndagens kommunfullmäktige tar Umeås partier ställning till budget för det kommande året. Vår budget tar ansvar i en tid när regeringen underfinansierar välfärden och monterar ned klimatarbetet. Om detta skriver jag tillsammans med Nils Seye Larsen (Mp), gruppledare, i en debattartikel om Socialdemokraternas och Miljöpartiets gemensamma budgetförslag för Umeå kommun. Budgeten för Umeå kommun för 2025 behandlas under kommunfullmäktiges sammanträde den 17 juni, alltså i morgon! 

För Socialdemokraterna och Miljöpartiet är det viktigt att Umeå fortsätter att vara en trygg kommun, utan utsatta områden, som ökar takten i klimatomställningen och stärker krisberedskapen.

Vi lägger därför en budget som prioriterar investeringar i välfärden, tryggheten och klimatet. Samtidigt vill vi ta ansvar för kommande generationers behov, genom en långsiktigt hållbar ekonomisk politik.

Vi väljer bort ohållbara glädjekalkyler och orättvisa skattesänkningar.

Välfärden är kraftigt underfinansierad. Enligt SKR saknas 30 miljarder för att bibehålla samma nivå i välfärden.

Men istället för att trygga välfärden lägger regeringen miljarder på skattesänkningar för de rikaste. Det saknas och dras in nödvändiga statliga stöd till kommunerna för både välfärden och klimatomställningen.

En stark välfärd är en förutsättning för ett tryggt och hållbart Umeå. Det måste kombineras med ett gediget förebyggande arbete där en viktig del är en meningsfull fritid för unga.

Därför satsar vi ytterligare resurser på att stärka föreningslivet samt ”Umeå växer tryggt och säkert” som redan i år fått 60 miljoner. Vi satsar på Umeås unga och ger medel för att trygga Kulturskolans lokalbehov samt inför ett Kulturlöfte i de kommunala grundskolorna.

Unga ska ha en givande sysselsättning utanför skolan och vi ger därför pengar för sommarjobb till fler ungdomar i grundskolan. En trygg stad kräver en inbjudande utemiljö att vistas i, såväl i nya områden som i redan befintliga stadsdelar.

Vi lägger därför 10 miljoner på att utveckla stadsmiljön på Ålidhem.

När regeringen kraftigt ökar utsläppen och monterar ned klimatarbetet, behöver Umeå ta ett särskilt ansvar. Umeå har höga ambitioner, men behöver göra ännu mer.

Vi investerar därför 290 miljoner på hållbara färdsätt och 68 miljoner på klimatsmart byggande och energieffektivisering. Vi satsar särskilt på kollektivtrafiken för att nå målet om 100 procent elbussar i stadstrafik 2026, och för att minska bussarnas restider.

Klimatkrisens effekter är dock redan här och blir vanligare. Vi investerar därför 130 miljoner i klimatanpassning enbart för åarna Djupbäcken och Tvärån, för att förhindra översvämningar.

Utöver att skydda Umeåborna mot klimatkrisens effekter, investerar vi 50 miljoner i övrig säkerhet och beredskap. Vi prioriterar cybersäkerhet i en tid där cyberattacker blir allt vanligare. Nyligen drabbades till exempel både Bjurholms kommun och Umeå universitet.

I tider av krig och kris vars effekter redan drabbar oss i Umeå, behöver vi investera för en trygg och hållbar framtid för Umeborna. Välfärden, klimatomställningen och säkerheten behöver kunna finansieras idag och på sikt.

Vi lägger därför en gemensam budget med ambitionen att bygga en framtid för alla att se fram emot i Umeå.

Hans Lindberg (S), kommunalråd

Nils Seye Larsen (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Umeå

Denna debattartikel har publicerats i Folkbladet Västerbotten. Du kan ta del av den där via denna länk. Jag och Nils har också skrivit en debattartikel om budgetförslaget i Västerbottens-Kuriren. Den kan du ta del av via denna länk.