Äntligen en ny färja

Idag har vi haft styrelsemöte och beslutat att skriva ett avtal med Rauma Marine Constructions om att bygga en ny färja. Det har varit en lång resa med många turer fram och tillbaka och därför känns det extra bra att vi äntligen har fattat beslut om vem som ska bygga den nya färjan.

Fartyget är en modern färja med 2 lastdäck för 1500 lastmeter med rak genomkörning och med kapacitet för 800 passagerare. Fartyget kommer att vara isklassat och kunna drivas med el och biogas, och ska vara klart till april 2021.

För oss socialdemokrater känns det som en seger att säkra jobb och arbetstillfällen genom att projektet med ny färja är klubbat. Det är flera delar som är knyter an till behovet av att en ny färja äntligen ska bli verklighet; den nya fabriken som Komatsu ska bygga i Umeå är beroende av transportmöjligheter till Vasa, universitetet där har 430 studenter som korsar kvarken för att läsa på Umeå universitet, och landstinget har ett avtal om specialistsjukvård, ja listan kan göras lång för att visa på vikten av ökade transporter mellan våra städer. Nu kan vi på allvar börja jobba med Umeå-Vasa som framtidens arbetsmarknadsregion, där beslutet idag ett första viktigt steg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.