Flygstopp är inte rätt väg att gå

I dag ägde så det sista kommunfullmäktige innan sommaruppehållet rum. Med anledning av coronapandemin sammanträdde vi återigen med reducerat antal ledamöter och minskat tidsomfång. Detta var dock i dag inget hinder för livlig debatt om ett flertal frågor. En punkt på dagordningen väckte särskild uppmärksamhet, nämligen Vänsterpartiets motion om flygstopp för inrikes- och Europaresor för anställda vid Umeå kommun. 

Motionen kom att avslås i enlighet med kommunstyrelsens förslag som också var det förslag jag och mina partikamrater biträdde. Vi tror inte att ett totalt flygstopp är rätt väg att gå. Umeå är beläget långt ifrån resten av Sverige och Europa. För att vi ska kunna vara delaktiga i olika demokratiska fora för att hävda våra intressen, utbyta kunskap och knyta kontakter med omvärlden krävs ibland resor med flyg.

Men givetvis ska vi bara ta flyget om det är absolut nödvändigt.

Gällande riktlinjer för tjänsteresor föreskriver att resfria alternativ, som videonärvaro, ska väljas i första hand. Om detta inte är möjligt görs en sammanvägniung av kostnader, miljöhänsyn, tidsåtgång och säkerhet vid val av transportslag. I första hand ska kollektivtrafik väljas och om det inte är möjligt ett fordon som tillhandahålls av Umeå kommun. Flyg kan väljas för resor längre än 50 mil om tåg eller buss inte är ett realistiskt alternativ.

I kommunens uppföljning av resandet av kommunens personal framgår att tåg ökar som val för tjänsteresor medan flygresandet minskat. Den nya tekniken erbjuder också tidigare oöverträffade möjligheter att närvara i olika sammanhang på ett för både politiker och tjänstepersoner bekvämt, tidseffektivt och ekonomiskt fördelaktigt sätt. Men vi kommer inte ifrån att flygresor ibland behövs.

Därför är det såklart av yttersta vikt att vi understödjer ett på rikt mer hållbart flyg. Elflyg, nya flygbränslen och andra åtgärder för att minska flygets klimatpåverkan är på gång. Men utöver att minska och ställa om resandet finns ett stort antal andra åtgärder med stor utsläppsminskande effekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.