S prioriterar närhet för de yngsta och legitimerade lärare

Idag skriver jag tillsammans med För- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten på debattplats i Folkbladet om att vi Socialdemokrater prioriterar närhet för de yngsta och legitimerade lärare.

 

Läs artikeln i sin helhet nedan:

S prioriterar närhet för de yngsta och legitimerade lärare

Vår Socialdemokratiska vision är att hela Umeå ska utvecklas och växa. En levande landsbygd tillsammans med starka kommundelscentra och stadsnära byar stärker kommunen i sin helhet. Vi har ett födelseöverkott i Umeås landsbygd och många barnfamiljer bor i byarna. Vi Socialdemokrater har därför politiskt prioriterat att så långt det är möjligt ha förskola, skola och fritidsaktiviteter ute i byarna eller i kommundelscentrat. Vi prioriterar framförallt att de yngsta barnen ska ha nära till förskola och skola.

Vi har t ex byggt om och nytt för skolverksamheten i Kasamark, Stöcksjö, Stöcke, Flurkmark, Hissjö, Innertavle och Täfteå.  I Tavelsjö har vi än så länge renoverat gymnastiken. Med för- och grundskolenämndens senaste beslut kommer såväl Botsmark som Bullmark har kvar både förskola och skola F-3 på orterna. I Bullmark blir det såväl en ny förskola som en ny F-3 skola, åk 4-6 erbjuds dock utbildning i Sävar. I Botsmark flyttar förskolan in i skolan tillsammans med F-3. Dock erbjuds åk 4-6 utbildning i Flurkmark skola. Tillsammans med föreningslivet har vi inom fritidsområdet de senaste åren anlagt konstgräsplan i Hissjö, Multiarena i Obbola och konstgräs mitt i byn i Sörfors. På planeringsstadiet finns just nu även en rullskidbana i Ersmark. I fritidsnämndens investeringsbudget finns på lite längre sikt även ett allaktivitetshus i Sävar.

Umeå kommun har gjort flertalet investeringar mellan 2010-2014 vilket resulterat i att vi ökat vår belåning med 1,6 miljarder kronor. Under denna period har ungefär hälften av investeringsbudgeten gått till skolan. Totalt har 3,8 miljarder kronor satsats. Av dessa miljarder har endast drygt 27 % – lite mer än 1 miljard- investerats i själva utbildningsverksamheten. Vi kan konstatera att medel har fördelats proportionellt mer till lokaler. Det är på sikt inte hållbart att låna till investeringar. Inför framtida investeringar som krävs för att Umeå ska växa behöver vi i större utsträckning frigöra medel genom prioriteringar och effektiviseringar.

De utmaningar som vi har att hantera inom För- och grundskolans område måste vi hantera genom att ta ansvar utifrån givna förutsättningar. Kommunfullmäktige har beslutat att minska nämndens investeringsbudget samt att alla ökade lokalkostnader ska finansieras inom befintlig ram. Vi måste därför nyttja befintliga lokaler så lång det är möjligt och bygga en långsiktig skolstruktur. Den nationella lärarbristen kommer att ställa stora krav på att kommunen klarar av att ge eleverna behöriga lärare, främst i de högre årskurserna. Dessutom blir det omkring 600 fler elever i Umeå kommuns grundskola årligen. Vi måste sannerligen väga varje investering på guldvåg.

Enligt forskning vet vi att elevernas skolframgång är högst avgörande på tillgången till behöriga lärare. Därför har vi i detta läge valt att prioritera verksamhet/pedagoger och legitimerade lärare före nya lokalkostander. Vi har en budgetram att förhålla oss till. Dessa medel ska vi fördela på ett sådant sätt att alla barn och elever i Umeå kommun får en hög kvalitet på sin utbildningsverksamhet.

Nu pratas det om att bybor som är missnöjda med beslutet gällande strukturförändringarna i Bullmark och Botsmark planerar en namninsamling för att få tillstånd en folkomröstning i frågan. Det är naturligtvis en demokratisk rättighet och ett instrument som medborgarna har.

Vi anser dock att vi med beslutet, utifrån givna förutsättningar, skapat en bra skolstruktur med prioritet av närhet för de yngsta barnen samt en prioritering av pedagoger och legitimerade lärare. Såväl Botsmark som Bullmark har kvar både förskola och skola F-3 på orterna. I Bullmark blir det såväl en ny förskola som en ny F-3 skola, åk 4-6 erbjuds utbildning i Sävar. I Botsmark flyttar förskolan in i skolan tillsammans med F-3. Åk 4-6 erbjuds utbildning i Flurkmark skola. Vi har under flera år inte kunnat rekrytera legitimerad lärare i Botsmark till dessa årskurser. Vi vet att för kvalitén på elevernas utbildning är detta en av de viktigaste framgångsfaktorerna.

 

Hans Lindberg (S)                                                    Moa Brydsten (S)

Kommunstyrelsens ordförande                       Ordförande För- och grundskolen nämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.