Dags att förbjuda rasistisk organisering

Regeringen går nu fram med att rasistisk organisering ska förbjudas. Det är riktigt bra. Man ska inte kunna använda demokratin för att sprida hat och rädsla och för att därigenom inskränka demokratin för andra. Människor ska kunna känna sig säkra i det offentliga rummet, kunna delta i det demokratiska samtalet och inte känna otrygghet utifrån etnicitet, vem de älskar eller vilket hudfärg de har.

Konsekvenserna av nazisternas organisering såg vi inte minst under Almedalsveckan. Seminarier störs, människor trakasseras och attackeras. RFSL Ungdom ställer in sin medverkan. Det är djupt problematiskt.

Almedalen som är en symbol för det politiska samtalet under öppna former och nära medborgare, har denna sommaren blivit en symbol för behovet av förändring. Men ute i hela Sverige under resten av året påverkar det människors vardag och deras vilja och möjlighet till organisering. Vi har sett det flera gånger inte minst i Umeå de senaste åren. Därför välkomnar jag att regeringen nu går framåt i frågan.

En kommentar

  1. Kadde

    Intressant och viktig fråga men ack så problematiskt, hur ska gränserna dras? Vilka åsikter får inte hysas under vilka former? Sen är Almedalen nog för de flesta ”vanliga” medborgare framför allt en symbol för hur den politiska eliten och företrädare för eliten frotterar sig under en vecka i Visby. Tyvärr uppfattar nog de flesta av oss som en händelse som är just allt annat än nära medborgarna och som bidrar till distanseringen mellan folket och politiken. S med flera skulle definitivt tjäna på att vara mer synliga/tillgängliga i närheten av människors vardag istället för att lägga så mycket krut på en vecka tillsammans med andra redan politiskt engagerade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>