Nationaldagsfirandet

Är på statsbesök i Xian i Kina och får höra om de senaste dagarnas debatt om nationaldagsfirandet. Frågorna kommer, ska försvaret vara med eller inte? Vilken roll ska försvaret spela i det svenska samhället?

Vill börja med att säga att försvaret är och har varit en viktig del för det svenska samhället. Det har en stor roll att spela. I Sverige har vi trygghet och demokrati, och vårt Försvar har en folklig förankring som gör dem en del av detta, med människor från alla delar av vårt samhälle. Sveriges försvarsmakt är även en del i att stötta och hjälpa andra länder i deras demokratibygge, vilket ger dem en viktig roll både nationellt och internationellt. Under nationaldagen handlar det om fred, inte om krig. Fred som vi har lyckats bevara i Sverige i 200 år.

Det råder ingen tvekan om att vi måste utveckla detta område när det gäller säkerhet och risk. Istället för att gömma undan ska vi lyfta fram dessa frågor. Det är bra att ständigt föra en diskussion, men det har blivit olyckligt i de senaste dagarnas mediedebatt om försvarets roll. Ser fram emot att kunna prata med folk på plats när jag väl är hemma igen.

Hans Lindberg (S)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.