Två socialdemokratiska budgetar

Nu har vi fastställt budgeten för 2016 och jag är glad att kunna säga att utan större stridigheter fick vi Socialdemokrater fullmäktiges förtroende för vår budget – att satsa på vård, skola, omsorg och bostadsbyggande.
Det var en bra debatt under gårdagens fullmäktigemöte, som även visade på tydliga ideologiska skillnader där högeralliansen exempelvis vill skära i Individ- och familjeomsorgen med 20,3 miljoner och För- och grundskolenämnden med 16,5 miljoner. Det är tydligt att man inte vill satsa på kommunens verksamheter.

Socialdemokraternas budgetförslag är ett balanserat förslag som väger samman de framtidsutmaningar som Umeå kommun står inför. Vi tar ansvar för den ekonomiska utvecklingen samtidigt som vi väljer att lägga de resurser vi har på vård, skola och omsorg. Den omstrukturering som varit i offentlig sektor under den förra regeringen ger konsekvenser. Det har gett stora sparbeting för offentlig sektor när kostnader flyttats över till kommunen och staten har skyggat från sitt ansvar. Trots att det är en stram budget gör vi en fortsatt tydlig prioritering på välfärden. Vi har inte heller räknat in de statsbidrag som finns för specifika satsningar inom skolan, omsorgen, miljöområdet och liknande. Det är pengar som nämnderna måste söka under det kommande året, men räknas alltså inte in i förhand. Det blir extra tillskott till verksamheterna. Det är att ta ansvar för ekonomin och medborgarna.

Idag fastställs även Socialdemokraternas nationella budget i riksdagen. Bättre matchning på arbetsmarknaden, fler jobb och en stärkt konkurrenskraft. Ingen ung ska gå utan sysselsättning i mer än 90 dagar. Det är satsningar för att minska arbetslösheten och göra allvar av löftet om Europa lägsta arbetslöshet till 2020. Samtidigt tas nationella beslut och resurser för att öka bostadsbyggandet. Jag är glad över att äntligen se en nationell budget som går ihop med vår kommunala och ger ett fokus på ett Sverige som håller ihop och kan bättre.

Hans Lindberg (S)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.