Enkla lösningar på stora utmaningar

Den förra moderatledda regeringen misslyckades totalt med bostadspolitiken. Färre hyreslägenheter byggdes vilket har inneburit att 156 kommuner idag har bostadsbrist. En av de mest avgörande besluten Moderaterna tog var att ta bort räntesubventionerna vilket drastiskt minskade byggandet av hyreslägenheter då finansieringen försämrades drastiskt för fastighetsägaren.

Moderaterna i Umeå vill lösa bostadsbristen med att slentrianmässigt prata om utförsäljning av allmännyttan och därmed ideologiskt kryssa av en långsiktig strategi istället för att konstruktivt och nyktert se fler lösningar.

Vi Socialdemokrater vill bygga fler hyreslägenheter genom att stimulera byggandet med en rad åtgärder. Nationellt är målsättningen att se till att det byggs minst 250 000 nya bostäder till 2020 genom att bland annat införa byggbonus för små lägenheter, tillhandahålla kapital för nybyggnation och förändra plan- och bygglagen för att snabba upp byggprocessen. Lokalt har vi tagit beslut om att öka bostadsbyggandet genom att korta handläggningstiderna på bygglov och planärenden med 20 %, öka byggbar mark och öppna upp fler områden.

Problemet med Bostadens byggnation idag är inte pengar utan istället överklagningar. AB Bostaden har målsättningen att bygga över 200 lägenheter per år men hamnat de senaste åren knappt på 100 lägenheter pga överklagningar. Som en konsekvens av detta har vårt bostadsföretag lagt budgeterade pengar för nybyggnation istället till renovering och underhåll.

Det är över 1600 lägenheter som nu är på gång i Umeå och att bostadsmarknaden kommer att öka framgent. Det handlar om att vi ska jobba ansvarsfullt och långsiktigt med goda relationer med byggsektorn och investerare för att öka bostadsbyggande.

Vi Socialdemokrater har fler lösningar för mer bostadsbyggnationen än enbart utförsäljning av allmännyttan och politiska kvickfix.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.