Business Arena en succé i Umeå

I går genomfördes Business Arena här i Umeå för tredje året i rad. Över 900 personer deltog i arrangemanget som kommit att bli Nordens största mötesplats för aktörer med ledande befattningar i fastighets- och samhällsbyggnadssektorn. Programmet var omfattande och fokuserade på aktuella frågor, trender och framtidsfrågor som är avgörande för vårt lands utveckling. Business Arena genomförs årligen i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och under Almedalsveckan.

Jag fick som kommunstyrelsens ordförande i Umeå under gårdagen möjligheten att tala inför åhörarna om norra Sveriges fyra största städer som alla växer. I Luleå, Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik skapades det 3 000 nya företag. Vi kan glädjas åt att våra städer när det gäller ”Social progress index” som egentligen är ett bättre mått än BNP så ligger vi i Övre Norrland på 1:a plats av EU:s alla 272 regioner. Indexet mäter våra grundläggande behov, hur bra vi mår och vilka möjligheter vi har. Det känns oerhört bra att kunna konstatera. För våra fyra nordliga städer är kommunikationer en avgöranda faktor. Våra städer förbinds samman med t ex Botniaban, Norrbotniabana, Kvarkenfärjan och våra flygplatser.

Jag är mycket stolt över Umeå och vår fantastiska utveckling och talade naturligtvis även om detta. Jag konstaterade att UMU och NUS är motorer i tillväxten som blir allt viktigare för oss och att det genomförs stora investeringar i vår kommun. Vi byggde 1300 bostäder år 2016, och vi har beslutat att öka volymen till över 2000 för år 2017. Befolkningsökningen är mycket starkt i Umeå kommun och under förra året blev vi över 2000 personer fler, det är den sjätte största ökningen i kommunens moderna historia. Nu är vi 123 000 Umeåbor och på god väg mot målet 200 000 invånare år 2050.

Många uttryckte under gårdagen att de var imponerade över Umeås tillväxt och utveckling. Det gör mig naturligtvis glad att Umeå ligger så bra till. Just tillväxtfrågorna är oerhört viktiga för att vi även fortsättningsvis ska kunna leverera en god välfärd till kommunens invånare. Och då menar jag inte bara vård, skola och omsorg utan även det som skapar andra mervärden för vår kommun som kultur, idrott och fritid. Vi har naturligtvis en del utmaningar att arbeta med som till exempel cirka 500 nya elever i varje årskull under några år framöver och den större gruppen äldre som behöver mer stöd och hjälp. Men dessa växtvärksproblem blir betydligt lättare att hantera med ekonomisk tillväxt, när vi blir fler Umeåbor och företag som betalar skatt i kommunen. I politiken hänger allt ihop och vi måste vara skickliga på att se helheten för att få de enskilda delarna att fungera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.