En svår sommar för Umeå

Sommaren 2019 blev tyvärr en sommar präglad av en tragisk händelse. Jag tänker då på den fruktansvärda flygolycka som inträffade den 14 juli efter klockan två på eftermiddagen då ett mindre flygplan med fallskärmshoppare störtade på Storsandskär. Det har varit en svår tid för anhöriga till de omkomna, en omskakande och sorgesam tid för alla umebor och för mig. Olyckan uppmärksammades nationellt och internationellt eftersom det är en av de värsta flygkatastroferna i svensk historia.

Jag har under sommaren haft löpande kontakter med statsministern och ett antal statsråd med anledning av olyckan. I den svåra tid som varit har Umeå kommun, Region Västerbotten, umeborna och civilsamhället gjort en stor insats för att hantera efterverkningarna av olyckan och hålla ihop Umeå. Jag vill tacka umeborna för den medkänsla som visats i de minnesstunder som ägt rum och i sociala medier. I Umeå tar vi hand om varandra, vilket blev tydlig i denna kris. Det visar hur fint Umeå är. Vi tar hand om varandra.

Jag vill också rikta ett stort tack till räddningstjänst, sjukvårdspersonal, socialtjänst och kyrkan vilka uträttat ett enormt arbete i det akuta skedet och efteråt.

I mina kontakter med regeringen fick jag det betryggande beskedet att resurser finns på plats för att haveriutredningen ska kunna fortlöpa så fort som möjligt. Denna utredning kan ta omkring ett år på grund av omständigheterna i fallet, bland annat eftersom den aktuella flygplansmodellen saknar en så kallad svart låda. Det är dock viktigt att vi får klarhet i vad som har hänt för att kunna bearbeta sorgen efter det inträffade.

Mina tankar går alltjämt till de omkomnas anhöriga och närstående.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.