Möte om sund byggindustri och invigning av biosfärsområde

Det politiska och löpande arbetet i Umeå kommun går åter på högvarv och jag känner stor tillförsikt inför den tid vi har framför oss. 

Under den gångna veckan har jag förutom det löpande arbetet haft två särskilt intressanta aktiviteter på agendan. Under torsdagen deltog jag vid ett möte på stadshuset tillsammans med fackföreningen Byggnads och arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier, företrädda av bl.a. Johan Hallberg, regionchef för Sveriges byggindustrier och Jimmy Sjölander, ombudsman för Byggnads i Västerbotten.

Mötet handlade om hur vi tillsammans kan arbeta för sjyssta arbetsvillkor på svenska byggarbetsplatser och det var glädjande att höra att parterna har en stark samsyn i dessa frågor. Det finns nämligen mycket att göra. Alltför många som går till jobbet kommer aldrig hem igen eller drabbas av svåra skador i arbetet till följd av bristande säkerhetsarbete.

Det bådar gott att parterna vill ta ett gemensamt grepp om detta och vänder sig till andra aktörer, såsom Umeå kommun, för att få stöd i detta arbete. Jag har själv facklig bakgrund och brinner för dessa frågor. Min inställning är såklart att vi ska göra allt vi kan, inom de ramar som gäller för oss som myndighet, för att främja en sund byggbransch.

Under fredagen var det dags för invigningsceremoni för det nya biosfärsområdet Vindelälven – ”Juhtadahka” som kommer omfatta omkring 1,3 miljoner hektar som sträcker sig från fjäll till kust. Området har blivit särskilt utsett av FN-organet UNESCO som biosfärsområde, vilket är mycket glädjande. Det omfattar Vindelälvens, Laisälvens och nedre Umeälvens avrinningsområden och utgör både en sammanhållen ekologisk och social enhet. Det utgör ett stort skyddsvärt område med fantastiska naturvärden samt sociala och kulturella värden.

Med detta vill jag önska alla en fortsatt trevlig lördagskväll och helg! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.