Med M:s politik hade Umeås välfärd förlorat mer än 600 miljoner åren 2019-2023

Genom våra socialdemokratiska budgetförslag för Umeå kommun för åren 2019, 2020, 2021 och 2022 har anslagen till verksamheterna i skola, vård och omsorg ökat med en bra bit över en miljard. Vi har därutöver säkrat miljardinvesteringar i nya lokaler, infrastruktur och utrustning för välfärdens behov. 

Samtidigt som vi har prioriterat tillgängliga resurser till välfärden har Moderaterna prioriterat sänkt kommunalskatt framför välfärdens behov. Välfärden i Umeå hade haft 198 miljoner mindre att dela ut till välfärden i budgeten för 2023 om M:s budgetförslag antagits av fullmäktige – vid sidan av miljonförluster under föregående år. Mellan åren 2019-2023 hade välfärden totalt sett förlorat mer än 600 miljoner kr. Det har Umeås välfärd inte råd med och det åskådliggör håligheterna i Moderaternas prat om att man värnar kärnverksamheterna. 

M:s målsättning är att sänka kommunalskatten med en krona.

För en medelinkomsttagare I Umeå innebär det mer pengar i plånboken för ett par kafébesök extra i månaden – men för Umeås välfärd innebär det en förlust på 330 miljoner per år eller mer.

Ett sådant intäktsbortfall, på 330 miljoner på årsbasis, motsvarar: 

  • Mer än 2 100 förskoleplatser i kommunal förskola eller,
  • Cirka 700 undersköterskor inom äldreomsorgen eller,
  • Mer än 550 grundskolelärare eller,
  • Mer än 500 sjuksköterskor inom äldreomsorg eller,
  • Mer än 2 200 utbildningsplatser på gymnasiet eller,
  • Mer än 360 platser på vård- och omsorgsboende

Den 11 september är det val. Vi socialdemokrater går till val på att prioritera en stark välfärd för åren som kommer. Det är, som jag visat ovan, inte en fråga om marginella skillnader utan en betydande differens i politiska prioriteringar. Så frågan är, vad väljer du?

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.