På väg mot Kina!

Xian+imageNu är jag och stadsdirektören Jonas Jonsson på väg till Kina. Vi åker till Kina främst för att stämma av vårt systerstadsavtal med Xi’an men kommer även att göra en del studiebesök och skapa nya kontakter.

Internationella kontakter och transnationella samarbeten är viktiga, de är en förutsättning för marknadsföring och kunskapsinhämtning i vårt alltmer omvärldsberoende samhälle. Umeå kommun har utvecklat mer ingående kontakter med ett antal städer i världen och Xi’an är en av dem med vilka vi samarbetar kring näringslivs- och kulturfrågor.

Xi’an är huvudstaden i Shaanxiprovinsen och ligger i norra Kina. Namnet Xi’an betyder ”västra freden”. Xi’an är en gammal stad med en historia som sträcker sig över 3 100 år tillbaka i tiden. Strax utanför Xi’an finns Den förste kejsaren av Qindynastins över 2 200 år gamla gravhög vaktad av terrakottaarmén. Denna armé består av 8 000 skulpturer i bränd lera. Staden har också en väl bevarad stadsmur från Mingdynastin samt Kinas första moské från 600-talet under Tangdynastin – den Stora moskén i Xi’an. Xi’an är en dominerande industristad i provinsen och ett viktigt kultur- och utbildningscentrum. Här finns två universitet och en hel del fackhögskolor.

Jag kommer att återkomma här på bloggen under den kommande veckan med redovisningar från vår resa och våra möten.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>