Kostnadsutjämningssystemet måste förändras

I6B617824-BE30-4CF9-BC09-904F922F3F23 fredags var jag på SKL tillsammans med representanter från de stora tillväxtkommunerna. Vi diskuterade inkomst- och kostnadsutjämningssystemet. I dagens system är Umeå kommun nettobidragsgivare vilket naturligtvis är ett problem för oss. 

Den kommunalekonomisk utjämningen är ett system för att utjämna och ge likvärdiga ekonomiska förutsättningar för alla kommuner och landsting i hels landet. Alla ska kunna tillhandahålla invånarna likvärdig service oberoende av kommuninvånarnas inkomster och andra strukturella förhållanden. Skillnader i kommunalskatt ska därmed i huvudsak spegla skillnader i effektivitet, service- och avgiftsnivå och inte bero på skillnader i strukturella förutsättningar.

Umeå är en kommun i stark tillväxt, det är framförallt grupperna barn- och ungdomar samt äldre 80+ som växer. Det innebär att vi bland annat har ca 6000 barn som skall in i grundskolan de närmaste åren.

Vi måste se till att få en förändring av systemet tillstånd. Just nu sitter en särskild utredare och gör en översyn av kostnadsutjämningen. Uppdraget ska redovisas 1 juni 2018.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>