Samverkan skapar jobb och utbildning

 

För några dagar sedan träffade jag och vår verksamhetsområdeschef med Skellefteå kommun teknikbranchens företrädare.  Frågan vi ställde till branschen var hur vi ska vända trenden som finns över hela landet att elever inte väljer yrkesförberedande program  och en annan frågeställning var hur vi utvecklar  eftergymnasieal utbildning mot näringslivet.
Resultatet av mötet blev att vi ska jobba mer mot grundskolan och även mot föräldrarna till barn som ska söka till gymnasiet. Ett bra sätt att lyfta intresset bland ungdomarna är att visa tydligt på de karriärsvägar som finns inom industrin. Idag finns det oerhört stora möjligheter för unga att kunna inom teknikföretagen göra karriär. En annan sak vi kommer att jobba vidare med är att skapa en västerbottensmodell på eftergymnasial utbildning mot branschen. Idag har vi lokaler på gymnasieskolorna runt om i länet som är fullproppade med teknisk utrustning. Istället för att stå och damma används tekniklokalerna till eftergymnasieal utbildning.  Med andra ord vill vi använda våra skattepengar på ett effektivare sätt för att skapa jobb och tillväxt.
Kan vi åstadkomma ett sammarbete mellan branschen, kommunen och eventuellt arbetsförmedlingen kan vi hjälpa våra arbetslösa ungdomar till bildning och jobb inom teknikföretagen.
Mötet vi hade var starskottet på ett nytt spännande sätt att se på efterfrågestyrd utbildning som förhoppningsvis hjälper våra ungdomar till jobb och hjälper näringslivet med rekryteringen.
Hans Lindberg (s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.