Riksintresse måste ses över

 

Runt om i landet finns det ambitioner att utveckla stadskärnor med nya byggnationer. Det är hus med innovativ design men anknytning till framtiden som nu stoppas nu av Länsstyrelsens riksintresse.
För 100 år sedan försökte man skapa dåtidens utsmyckning med anpassad byggteknik vilket vi ser runt om i Sverige idag. Det var dåtiden sätt att tänka byggnation och det är lika viktigt att dagens byggnationer blir avstamp för dagens sätt att se på byggnationer och stadssiluett inför framtiden.
Gammalt och nytt ska mötas men inte vara varandras fiender. Riksintresset har stoppat kV Tor i Umeå där hotell skulle byggas i 13 våningar.  Fullmäktige fastställde en ny översiktsplan för Umeå där det tydligt framgår att staden ska förtätas och byggas högre.  Länsstyrelsen har varit med i den dialogen.
Nu när Umeå och andra städer ska förtätas tas riksintresset fram som ett sätt att stoppa utvecklingen istället för att lyssna på kommunernas uppfattningar runt om i landet.  Övriga som fått stopp är Saltkristallerna Helsingborg, Orgelpipan, Stockholm.  Det utreds även bostadstorn i Värtahamnen, studenttornet vid KTH i Stockholm.
Vad jag förstår ska riksintresset ses över och min förhoppning är att det anpassas så att gammalt och nytt blir varandras komplement inte varandras fiender.
Hans Lindberg (s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.