Fokus på VA-utmaningen

Idag har jag varit på VA-konferens i Lycksele. Stort engagemang och intresse för hur vi ska lösa framtidens avloppsfrågor och vad gäller vattenförsörjning. Infrastrukturen byggdes upp till stor del av statsbidrag för 40-50 år sedan, men nu behövs det nya satsningar. Inte minst ser vi det i områden som tidigare varit enbart sommarboenden men nu börjar bli året-runt-boenden, och som kommer bli aktuellt i Umeå framöver.

Idag får kommunerna bekosta renoveringarna själva, och skulle vi i Umeå bygga ett helt nytt VA-system skulle det uppskattningsvis kosta 15 miljarder, enligt UMEVA. det gäller inte bara Umeå utan flera kommuner står inför liknande utmaningar. En annan gemensam utmaning är kompetensförsörjningen inom området, där vi kan ge och ta av varandra för att stärka upp arbetet.

Lösningarna framöver ligger i samverkan mellan kommunerna i länet. Det börjar med givande samtal idag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.