Innehållet viktigare än huvudstaden

Vi närmar oss ett avgörande i diskussionen om storregioner i vårt land. I mars lägger regeringens Indelningskommitte fram sitt betänkande. Storregioner kan bli en verklighet redan 2019 om regeringen med Civilminister Ardalan Shekarabi (S) i spetsen får som de vill. Regionbildningen berör landstingen men även länsstyrelserna samt flera stora statliga verk.

Det ryktas om att förslaget kommer att vara sex regioner i landet och att Region Norrland kommer bestå av de fyra nordligaste länen. I det här läget är det viktigare att vi alla i norr ser till innehållet än att vi försöker riva åt oss titeln som regionens huvudstad.

Det går bra för Umeå och vi är i ständig utveckling. Umeå har landets femte största universitet, vi har Designhögskolan som är topp ett i världen och vi har SLU som är världsledande inom skogsbruk.
Umeås industri sysselsätter idag omkring 5500 personer – det är flest i Norrland. Volvo har tecknat en överenskommelse med Umeå universitetet om att placera Volvos kompetenscenter för hela världen här. IT-branschen växer och idag finns 200 företag som har vuxit med 800 jobb de senaste åren. I rankingen om snabbaste bredbandet i världen ligger vi i Umeå på en 17:e plats. Umeå har idag största handelsomsättning i Norrland, detta redan innan Ikea öppnat i ett stadsnära läge med 90 butiker. Besöksnäringen i vår kommun växer nya hotell byggs och andra byggs ut och hotellnätterna ökar etc.

Det går bra för Umeå men vi måste komma ihåg att det viktigaste med en storregion är att helheten ska fungera. Vilken stad som i slutändan blir regionens huvudstad är sekundärt, innehållet är det viktigaste. En regionbildning måste utgå från hur vi ökar Sveriges attraktion, regionens attraktion. Vi får aldrig låsa fast oss i diskussionen om vart regionens huvudstad ska ligga – vi måste alla se till helheten.

Som facklig ombudsman har jag lärt mig att man aldrig ska börja prata om detaljer för då låser man en förhandling ganska snabbt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.