Storregioner för mer jämnstarka län

IMG_0986Jag har en del tid att tänka och reflektera under den pågående resan mot Kina. Jag har nu ägnat en del tid åt att fundera kring regionfrågan.

Regionindelningen är ju en fråga som har diskuterats och utretts under en mycket lång tid, ända sedan 1960-talet. Det finns ett helt gäng utredningar som genomförts under årens lopp. Samtliga har kommit fram ungefär samma sak- att sektoriseringen i vårt samhällsarbete behöver brytas. Det är samma slutsatser som man dragit i våra grannländer Norge och Danmark.

Vi socialdemokrater har ställt oss bakom tanken att bilda större regioner. Vi ser fördelar med att skapa jämnstarka län och vi är förvissade om att större län ger större slagkraft. Dagens splittrade struktur och asymmetri leder t ex till att mindre län inte kan attrahera nationella och Europeiska projekt samt infrastruktursatsningar. Det är oerhört viktigt att vi skapar möjligheter att få till stånd större och långsiktiga regionala satsningar inom många områden. Sjukvården är naturligtvis ett mycket viktigt område men även t ex infrastruktur, kollektivtrafik och attraktiva hållbara miljöer för människor och företag. Förutsättningarna för att lyckas med detta bli betydligt bättre om vi är större och starkare. Men det finns naturligtvis farhågor och utmaningar med större regioner som vi i arbetet måste vara medvetna om och ta hänsyn till.

Såväl Liberalerna som Moderaterna i har tagit ställning mot förslaget. Men vad är deras alternativ? Det har vi inte fått redovisat över huvudtaget..

I veckan presenterade Länsstyrelsens sitt remissyttrande som avstyrker förslaget till storregioner. Att länsstyrelsen -utifrån sitt perspektiv- avstyrker förslaget försöker Anders Ågren (M) göra till en Moderat-grej på sin blogg då landshövdingen Magdalena Andersson tidigare varit riksdagsledamot för M. Men länsstyrelsen gör inte politiska bedömningar utan agerar utifrån konsekvenser för sitt ansvarsområde. De har lyft fram flera viktiga aspekter att ta med i det fortsatta arbetet. Anders Ågren gruppledare för M i Umeå utnyttjar genom detta Länsstyrelsens yttrande i ett politiskt syfte. Det Ågren gör förstör Länsstyrelsens anseende och politiserar den.

En regionbildning kräver förberedelser såväl inom politikområden som inom de mer praktiska funktionerna. Därför jobbar nu en hel projektorganisation med frågan i olika arbetsgrupper. Det har pratats mycket om vart olika samhällsfunktoner kommer att placeras vid en framtida regionbildning. I detta perspektiv är det viktigt att poängtera att städer och orter inom regionen bör förstärkas utifrån vad man är duktig på. För Umeås del handlar det om att lyfta fram våra starka områden. Umeå har mycket att erbjuda genom att vi är en växande stad med stor kompetens inom många verksamhetsområden. Ska verksamheter och myndigheter flyttas har Umeå ett bra utgångsläge utifrån dessa aspekter.

Remisstiden för Indelningskommitténs förslag har nu gått ut och över 100 remissyttranden har lämnats. Nu ska regeringen ta del av alla synpunkter, bereda och göra ställningstaganden för att i mars 2017 lämna en proposition till riksdagen med förslag till ändrad länsindelning.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.