N6 initiativet- det moderna, urbana och kreativa norra Sverige

Som jag bloggat om tidigare har de politiska ledningarna för Sundsvall, Östersund, Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå och Luleå tagit ett initiativ för att försöka förändra bilden av Norra Sverige i media och hos beslutsfattare. Vi kallar det för N6 initiativet. Vi är eniga om att bilden av det moderna, urbana och kreativa norra Sverige behöver synliggöras. Vi behöver en alternativ och korrekt berättelse om norra Sverige.  Att förändra bilden av norra Sverige är en stor utmaning och kan inte göras av en enskild aktör. Därför har vi -sex kommuner- enats om att tillsammans anta utmaningen.

Måndag- tisdag denna vecka träffades vi för ett möte i Sundsvall för att diskutera just detta.  Vi konstaterade att det är viktigt att vi bygger  synliggörandet av norra Sverige på att vi är en del och en lösning av ett nationellt system , inte en isolerad motpart och ett särintresse. Vi måste beskriva oss själva och inte förlita oss på eller lämna över till andra att göra det utifrån deras prioriteringar och uppfattningar. Vi ska inte kommunicera problem och de fördomar som finns om norra Sverige, om vi gör det finns en klar risk att vi bara förstärker dessa fördomar. Vi måste visa att vi är en vinnande häst för att få andra att spela på oss!

De sex största städerna i norra Sverige är starka transportnoder, såväl nationellt som internationellt, vi är expansiva marknader och städer, vi har likheter i utmaningar, geografi och utveckling, vi är unika men kompletterande centralorter, vi är kunskapsstäder med hög innovationsgrad, vi har en hög urbaniseringsgrad, vi har stor inomregional interaktion, vi har internationella etableringa och  vi har en tydlig avgränsning. Det är om detta vi ska kommunicera! Närmast vid det frukostseminarium som N6 anordnar i Almedalen samt vid det Runda bordssamtal vi ska har tillsammans med Näringsdepartementets statssekreterare.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.