Liberalernas identitetskris

IMG_3206Jag lyssnade till Jan Björklunds tal i Almedalen igår kväll. Det var uppenbart att Björklund är tagen av att Birgitta Ohlsson nu utmanar honom om partiledarposten. Björklund medgav i sitt tal att han i sin ungdom varit nyliberal men med livets erfarenheter förstått att marknaden inte kan lösa allt. Björklund flörtar uppenbart med partiets socialliberala delar. Men tyvärr presenterade han inte någon ny socialliberal politiskt inriktning utan kör med samma gamla marknadslösningar.

Björklund kritiserade den Socialdemokratiska politiken och argumenterade istället för t ex enkla jobb och låga löner. Det låter inte särskilt socialliberalt. Jan Björklund talade om den socialliberala kraften men samtidigt vill han fortsötta med marknadslösningar som befäster gamla tankar. Liberalerna har sannerligen en identitetskris. och de måste närma sig socialdemokraterna genom socialliberalismen om de ska lyfta i valet.

Ett viktigt löfte gavs dock av Liberalernss partiledare; ”Liberalerna kommer aldrig att medverka till att ge Sverigedemokraterna inflytande över regeringsmakten i Sverige.”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.