Att sprida rädsla löser inte problem!

Under en debatt i kommunfullmäktige den 23 april försökte Moderaterna släta över de filmer där de svartmålar Umeå och använder rädsla som politisk kommunikationsmetod.

Jag känner inte igen Umeå i de mörka suggestioner som Moderaterna använder i sina filmer.

Vill man att Umeå ska växa tryggt och säkert så ägnar man sig inte åt svartmålning. Då tar man istället ansvar för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Att skrämma människor löser inga problem. Att sänka skatten så mycket som Moderaterna vill skulle dessutom effektivt dränera resurser från det förebyggande arbetet.

Som jag visat i tidigare inlägg har Moderaterna lagt förslag under mandatperioden som kraftfullt skulle underminera det trygghetsskapande och förebyggande arbetet i Umeå. De går ut hårt med skattesänkningar i valrörelsen – skattesänkningar som skulle dränera resurser från de verksamheter och den välfärd som är oumbärlig för att Umeå ska förbli tryggt. Det vore naivt att tro annat.

  • Socialdemokraterna i Umeå har under mandatperioden sett till att socialtjänstens fältgrupp utökats med fler anställda för att nå fler ungdomar och minska drogproblematiken i vår stad. Detta har Moderaterna motsatt sig hårt.
  • Moderaterna har i kommunfullmäktige så sent som 2017 velat slakta socialtjänsten med ytterligare besparingar. För budgeten för år 2017 föreslog Moderaterna att individ- och familjenämnden skulle få 20 miljoner mindre än vårt socialdemokratiska huvudförslag. Hade Moderaternas förslag antagits hade förebyggande verksamhet som fältgrupp, ekonomiskt stöd till sociala föreningar, alkohol- och drogmottagning, öppen förskola och Centrum mot våld tvingats stänga eller reducerats till oigenkännlighet.
  • Moderaterna har trots kommunens tuffa utmaningar fortsatt kräva att skatten ska sänkas. Moderaternas mål är att sänka skatten med över 220 miljoner. Detta trots att SKL:s prognoser pekar på att kommunalskatten i framtiden kan riskera att behöva höjas i samtliga landets kommuner för att klara finansieringen av det mest grundläggande välfärdsuppdraget.

Att använda rädsla som politiskt medel är en välkänd metod för den som inte har svaret på samhällsutmaningarna. VI socialdemokrater vill istället satsa på det trygghetsskapande arbetet, bygga ett starkt och jämlikt välfärdssamhälle där grogrunden för otrygghet och kriminalitet är så liten som möjligt.

Se min kommentar nedan till debatten i kommunfullmäktige (inspelad i anslutning till debatten den 26:e april).

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.