Vi vill inrätta pendeltågstrafik till Holmsund!

I dag höll jag presskonferens på Folkets hus för att tillkännage ett av våra viktigaste infrastrukturlöften inför valet. Efter valet vill vi socialdemokrater i Umeå utreda möjligheterna till och så snabbt som möjligt inrätta pendeltågstrafik mellan Umeå och Holmsund. Detta är en fråga som har stark förankring i både partiet och hos befolkningen i Holmsund. Nu börjar pusselbitarna falla på plats och vi har möjlighet att gå ut med detta vallöfte.

Den viktigaste pusselbiten är att vi nyligen, i förhandlingar med Trafikverket, har kunnat reservera mark för en perrong för persontrafik, mot Järnvägsgatan från före detta stationshuset fram till övergången mot Skärgårdsskolan. Detta möjliggörs genom överenskommelsen med Trafikverket om att flytta godsbangården i Holmsund till Hillskär.

Det kommer också att skapas en planfri övergång i närheten av Skärgårdsskolan, något vi drivit gentemot Trafikverket i flera decennier. Den nuvarande lösningen är farlig och vi har sett flera incidenter som hade kunnat sluta illa. Genom denna övergång kommer Holmsund knyts Holmsund samman och med en perrong för pendeltågstrafik knyter vi samman Holmsund med centrala Umeå. Detta är en satsning för framtiden, för en hållbar tillväxt och för att hela kommunen ska leva.

Med pendeltågstrafik till Holmsund öppnas otaliga nya möjligheter för tillväxt och utveckling upp. Holmsund kommer att bli ännu mer attraktivt för investeringar och fler kommer att ha möjlighet att bo i Holmsund och smidigt pendla till och från arbete inne i stan. I Holmsund görs redan i dag många viktiga och intressanta investeringar. Det planeras för ny bostadsbebyggelse, det kommer att ske investeringar i Hamnen och en ny idrottshall.

Detta vallöfte ligger i linje med den socialdemokratiska visionen om en långsiktigt hållbar utveckling i hela kommunen. På sikt, när Norrbotniabanan byggts, kan det bli aktuellt med ytterligare tågtrafik till kommundelarna. Satsningar på infrastruktur och effektiva persontransporter inom hela kommunen är en viktig komponent i arbetet med att säkra Umeå kommuns fortsatta attraktivitet, tillväxt och hållbara utveckling.

Efter vår presskonferens ringde företrädare för Centerpartiet upp media och menade att detta var deras förslag som nu fått gehör hos oss. Det stämmer att företrädare för Centerpartiet lyft frågan för några år sedan, men S-föreningen i Holmsund har drivit detta i över tio års tid. Jag kommer själv från Holmsund och vet att detta har varit en hjärtefråga i Holmsund sedan länge.

Men vi vill inte lämna tomma löften och det är därför vi aktiverar denna fråga nu. Det är nu vi har nått framgång i förhandlingarna med Trafikverket och pusselbitarna har fallit på plats. Vi vill aldrig ge tomma löften utan kunna gå från ord till handling.

Om vi får väljarnas förtroende den 9 september kommer vi alltså efter valet tillsätta en utredning för att se över kostnader och bästa möjliga genomförande. Vi har redan nu gjort en preliminär översikt som är mycket lovande. Vår ambition är att detta ska genomföras.

Hör mig berätta mer om detta i filmklippet nedan.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.