Låt oss fortsätta på den inslagna vägen, mot ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige

I går presenterade finansminister Magdalena Andersson den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Prognosen pekar på en fortsatt stark utveckling för den svenska ekonomin och det finns alltså allt bättre förutsättningar att omsätta denna goda utveckling i att bygga en starkare välfärdsstat. A

Arbetslösheten har pressats tillbaka och ungdomsarbetslösheten är på de lägsta nivåerna sedan 90-talet. Stora underskott i statens finanser har vänts till överskott och statsskulden hamnar i år på sin lägsta nivå sedan 1977.

• 300 000 fler går idag till jobbet – varav 100 000 i skola, vård och omsorg.

• Vi når med råge alliansens mål om fem miljoner sysselsatta.

• Sysselsättningsgraden är på den högsta nivån sedan början av 90-talet.

• Andelen personer som är beroende av sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, etableringsersättning eller försörjningsstöd är den lägsta sedan 1981 och sjunkande.

Vi socialdemokrater går till val på att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten, göra stora investeringar för välfärd och hållbar utveckling samt minskade klyftor i skolan. Vi måste under de närmsta åren bygga hundratals nya förskolor, skolor och äldreboenden i Sverige och se till att utbilda personal som kan bemanna dessa verksamheter. Allt detta måste gå före stora skattesänkningar.

Bara i Umeå ska omkring 3000 barn in i skolan de närmsta åren, vi har en växande äldre befolkning och det fordras således stora investeringar framöver. Då går det inte, att som Moderaterna i Umeå vill, sänka skatten med 284 miljoner kronor – alltså lika mycket som kostnaden för 600 undersköterskor, 7 vård- och omsorgsboenden eller 2 000 heltidsplatser i förskolan. Pengarna ska gå dit de hör hemma – till de verksamheter som tillgodoser medborgarnas välfärdsbehov.

Valet den 9 september kan därför med rätta kallas för en folkomröstning om välfärden, i Umeå och i Sverige. Ska vi sänka skatten för de som har det gott ställt eller fortsätta att investera för ett starkt, tryggt och solidariskt samhälle? Valet är ditt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.