Positivt resultat i delårsrapporten för Umeå kommun

Under dagens sammanträde med kommunfullmäktige redovisades och godkändes delårsrapporten för Umeå kommun. Enligt delårsrapporten är vi på väg mot ett positivt årsresultat på 92 miljoner kronor. Det innebär 19 miljoner kronor mer i överskott jämfört med det krav vi ställt upp för resultatet för i år.

Nämndernas underskott ser ut att bli mindre än vad som prognosticerats tidigare i år samtidigt som våra inkomster från elproduktionen och skatteintäkterna är högre än förväntat.

Att vi har ett positivt resultat är viktigt. Umeå kommun, tillsammans med grovt taget hela kommun-Sverige, står inför stora utmaningar med välfärdens finansiering. Som tillväxtkommun har vi både fördelar och utmaningar att hantera. Vi måste dels kunna utveckla och trygga välfärden, dels ha en budget i balans.  Detta har jag avhandlat mer utförligt i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren i slutet av september, ”Umeå höjer beredskapen för kärvare tider”.

Det positiva resultatet ger oss rådrum och möjlighet till fortsatta analyser och åtgärder för att se till att vi använder varje skattekrona på bästa sätt. Som ett led i detta arbete genomför vi för närvarande jämförelser med jämförbara tillväxtkommuner, bland annat Uppsala och Helsingborg.

Jag kan konstatera att det är tur att Moderaterna i Umeås budget inte gick igenom varken förra året eller i år. Det hade inneburit en skattesänkning som försatt oss i ett avsevärt svårare läge där de underskott vissa välfärdsnämnder går med hade fördjupats. I det rådande läget behöver vi varenda skattekrona och vi ska vinnlägga oss om att varje skattekrona används effektivt för att tillgodose medborgarnas behov.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.