Inkomstbeskattningen i USA

I en av Jan Nilssons många intressanta rapporter från USA återger han en uppgift om att Delaware är den enda delstaten, där man inte betalar skatt. Den uppgiften visar sig vara felaktig, ordentligt felaktig dessutom.

I sju av Amerikas stater betalar de boende ingen skatt till sin delstat men dock en federal skatt (statsskatt). Detta är helt oberoende av ens inkomst. Dessa stater är Alaska, Florida, Nevada, South Dakota, Texas, Washington och Wyoming. Delaware finns inte med på den listan. I ytterligare två stater, Tennesee och New Hampshire, betalar man bara skatt för sina ränteinkomster och för avkastningen från värdepapper och aktier.

Enkelt – men kanske en felaktig förenkling – skulle man kunna säga att dessa 7 (9) stater inte betalar vare sig kommunal-, kyrko- eller kommunalskatt utan bara statsskatt.

2 kommentarer

  1. Jan N

    Eländes, jag som trodde att man alltid kunde lita på en glad busschaufför. *s*

    Man kan fundera på hur dessa stater tar in de nödvändiga medlen.

    På Wikipedia står det bl.a. så här om Wilmington, den största staden i Delaware:

    Staden, som är en hamnstad vid Delawarefloden och dess biflod Christina (namngiven efter den svenska drottningen), är belägen i den nordligaste delen av delstaten, drygt 40 kilometer (25 miles) söder om Philadelphia. …..

    På platsen för Wilmington låg tidigare Fort Christina, det viktigaste fortet i den år 1638 etablerade svenska kolonin Nya Sverige. På platsen för fortet finns idag en park invigd 1938 med ett minnesmärke utfört av Carl Milles. Nya Sverigeminnet är levande i Wilmington, som även har en kyrka från svensktiden, Old Swede’s Church. Vid floden Christina har en kopia av fartyget Kalmar nyckel, byggt av sjöfartsentusiaster, sin hemmahamn. Wilmington är vänort till Kalmar.

  2. K-G Sjöström

    Hans felaktiga uppgift fick i alla mig att ”forska” litet vidare i saken.

    Hur de får in sina pengar… ja det kan man ju undra. Mycket får man ju betala själv, som du vet. Skatten till delstaten är mycket låg. Michigan är en 7 delstater, som tillämpar s.k. flat rate och där är skatten till delstaten bara drygt 5 %

    Här kan du läsa mer:
    http://www.govspot.com/know/incometax.htm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.