Smittspridningen

Av , , Bli först att kommentera 7

Vad som egentligen gäller för smittspridningen och hur den skall minimeras, är inte så lätt att förstå. Främst tänker jag nu på användandet av ansiktsmasker.

Som bekant dröjde det länge, innan sådana rekommenderas av myndigheterna i Sverige. Jag vill här bara redovisa min syn på maskernas användning, säkert inte speciellt intressant för de flesta, men ändå viktigt för mig att få redogöra för den.

För ca en vecka sedan flög från Umeå till Chicago. Under denna långa flygresa samt tiden på Arlanda, Kastrup och O´Hare i Chicago upplevde jag många saker, som ytterligare fick mig att tvivla på dessa maskers egentliga värde för smittspridningen. Det samma gäller iakttagelser som jag dagligen gör här i Michigan.

I Sverige används ofta ”munskydd” som benämning på maskerna men här i USA kallas de ”face masks”, som ju de facto är en benämning som borde få folk att begripa, hur de skall sättas på.

På alla de flygplatser vi passerade fanns det krav på att masker skulle användas för alla, oberoende av vaccinationsstatus. Det samma gällde under flygturerna. Men långt ifrån alla bar mask på flygplatserna och ingen av personalen där tycktes bry sig om det. Många som faktiskt bar mask, använde dem som just munskydd och lät näsan vara fri för såväl utfart som infart av det virus de väl avsåg att skydda sig själva och andra mot!

Mång varuhus och andra ställen här har skyltar vid entrén, som uppmanar till bärande av ”face mask” för alla som inte fått sina två vaccinationer. Men ingen ombeds att visa något slags bevis för det. Jag förstår att det nog inte finns något krav enligt gällande lag att göra det.

I vårt län (Berrien County) är alla inom skolväsendet och förskolan beordrade av länets hälsomyndighet, såväl personal som elever över fyra år, att bära ansiktsmask. Men om de kommer att användas på samma felaktiga sätt, som jag nyss beskrev, borde fler än jag tvivla på nyttan av dem.

Vi bär för vår del masker ”överallt” inomhus med många människor och täcker noggrant också våra näsor. Jag inbillar mig dessutom, att jag blir mycket snyggare, när min potatisnäsa är täckt. Ytterligare ett skäl för mig att bära masken på rätt sätt.

Bli först att kommentera

Toyotamysterium

Av , , Bli först att kommentera 4

Det är inte lätt att hänga med på teknikens alla framsteg, insåg vi igår på väg hem i bil från Kalamazoo.

Under hela den 2½ timme långa bilresan från Chicago och hit till Riverside, MI, lyckades vi inte klura ut hur man skulle göra för att växla mellan hel- och halvljus. Av vad vi kunde förstå körde vi på halvljus i stort sett hela vägen, men mörkt var det ändå inte, eftersom strömmen av både mötande och omkörande fordon var så stor. Dessutom fanns det alla möjliga andra ljuskällor längs ”highwayen”.

Men först i går kväll gick det upp ett ljus för oss, liksom också för bilen. Vi började köra med vad som måste ha varit halvljus, men så snart vi nådde ett ”mörkt” område, slogs helljuset på helt automatiskt! Och inför mötande trafik gick det tillbaka till halvljus igen utan medverkan från mig som satt vid ratten!

Hela finessen kändes mycket bra. Dock med att par minus. Återreflexionen från vissa större vägskyltar var stark nog för att bilen valde att gå ner till halvljus. Det gjorde den också, när vi passerade en och annan starkt lysande ljuskälla vid vägen. På samma sätt höll den kvar halvljuset litet för länge efter att någon hade  kört om oss.

Säkert finns det fler ännu inte upptäckta finesser i vår Toyota Corolla LE, 2091 års modell. Teknikens framsteg får en förvisso att känna sig dum ibland, något som jag f.ö. har mycket lätt att stå ut med.

Bli först att kommentera

Skellefteåmålet

Av , , Bli först att kommentera 4

Att värna om våra dialekter tycker jag är en mycket viktig sak, inte bara för oss ”gamlingar” utan även för våra yngre, tycker jag.

Ett bra sätt att öva på skellefteåmålet och även lära sig en del av det, är att gå med i facebookgruppen ”bondska för alla”.

Där vill jag främst peka på inlägg från den i sammanhanget så flitige Thord Söderberg, banjospelaren från Mariehem. I stort sätt dagligen publicerar han lustigheter på genuint mål. Det fina med honom är, att han alltid hjälper en att rätt förstå sina inlägg, när man inte klarar av det – och det händer tämligen ofta.

Bli först att kommentera

Ros och ris till Elgiganten

Av , , Bli först att kommentera 12

Äntligen har jag fått mitt nyinköpta bildbehandlingsprogram att fungera, men det tog tid. Processen fram till målet tål att berätta men torde vara känd för många.

Det är ett Adobe-program inköpt via internet från Elgiganten. Helt problemfritt kunde jag ladda ner programmet och installera det. Dock gick det inte att öppna och använda.

En ca halvtimmes chat med Adobe i USA gav ingen lösning men ledde till sist till att jag uppmanades att vända mig till Elgiganten för att där skaffa ett bevis på att jag verkligen hade köpt och betalat programmet. Det var lättare sagt än gjort och resultatet en skam för Elgiganten on line.

Efter ca 30 minuter i en telefonkö, nådde jag till sist kundsupporten på Elgiganten, men en vänlig person där sa sig inte kunna lämna något kvitto eller annat bevis på att jag köpt programmet. Hon kopplade mig därför vidare till en annan telefonkö. Mannen som till sist svarade där kunde inte hjälpa mig, men kopplade mig vidare till ytterligare en telefonkö.

Så hamnade jag igen hos Adobe i USA och allt var på engelska. Efter en 5-6 olika knapptryckningar var jag så återigen ställd i en kö. Där gav jag dock upp efter ca 20 minuter.

I går besökte jag Elgiganten i Umeå. Inom mindre än fem minuter kunde en trevlig ung expedit i affärens datorsystem ta fram ett kvitto på mitt köp, som sedan fungerade som ”sesam öppna dig” hos Adobe, så att de kunde ge mig nya inloggningsuppgifter. Nu fungerar allt och jag är helnöjd.

Men inte med Elgigantens kundsupport, som i mitt fall var helt värdelös. Hjälpen i butiken vid Strömpilen var däremot superb! Tänk om jag hade kunnat ringa dit direkt! Men det gick inte.

Färre och färre blir de ställen man kan ringa till och få svar inom rimlig tid. Det har jag lärt mig att acceptera, men fortfarande har jag svårt att acceptera att bli vidarebefordrad till andra, som inte heller kan ge den support jag är ute efter.

Bli först att kommentera

Kussjö – en förebild

Av , , Bli först att kommentera 12

Byn Kussjö i Vindelns kommun borde vara en förebild för fler byar. Byns gamla skola fungerar som samlingspunkt, inte bara för byborna utan också för boende i närliggande byar. Utan eldsjälen Owe Eliasson och alla frivilliga krafter i byn, skulle sannolikt skolan riskera att stå outnyttjad.

Bland de olika aktiviteter som skolan används för kan nämnas ett nästan årligen återkommande julbord, musikcafè med varierande underhållning från en utescen och nu senast också ett kulturcafè, som i gårdagens dåliga väder hölls inomhus.

Den stora salen var fylld till sista plats, där alla som anmälts sig att närvara var placerade vid de många och fint dukade borden. Kvällen inleddes med kaffe och rikligt med välsmakande hembakat bröd. Efter fikat bjöds vi på ett välkomponerat underhållningsprogram, som jag här väljer att presentera i ”fel” ordning.

Tina Ernstsson och Elvira Eriksson sjöng några visor för oss. Men på scenen fanns, uttryckt på ett annat sätt, två mammor och tre barn. Mest uppmärksamhet fick förmodligen den minsta av barnen, som hela tiden ryckte och slet i sin mamma, som trots detta kunde genomföra sitt nummer. För mig kändes just den här typen av underhållning alldeles perfekt i ett sammanhang som detta.

Vid två tillfällen fick vi sedan ta del av den unge och mycket sympatiske Josef Lindmarks, Kvarnbrånet, gitarrspelande, som för mig var ett helt enastående sätt att hantera en gitarr. Den unge mannen borde ha en framtid som musiker, om han väljer att satsa vidare på sitt val av instrument. Lyssna på Josef här: Facebook

Utöver den självklara uppgiften att vara kvällens konferencier, bidrog Owe Eliasson till underhållningen genom att läsa upp några av sina egna dikter. De flesta av dem var av det humoristiska slaget, samtidigt som de hade en mycket allvarlig grundton, om man bara lyssnade riktigt noga på dem.

Särskilt tänker jag på en av dikterna, där Owe på några få rader tecknade en skogsarbetare hela liv ända från arbetet i skogen med ”yxa, såg och barkspade” via tilltagande hosta fram till Hällnäs sanatorium och slutet, när ”yxan, sågen och barkspaden” var till salu. En fantastisk sammanfattning av den skogsarbetarens liv fram till hans död i TBC.

Owe skriver utifrån sitt drygt 80-åriga liv och grundar tvivelsutan det han skriver på sitt långa livs erfarenheter som han fått som skogsarbetare, bonde och 33 år som journalist på Västerbottens-Kuriren. Detsamma gäller förstås också de kåserisamlingar som han gett ut i bokform. Hans senaste, men nog inte den sista, är den 14:e i raden.

(Mitt speciella intresse för Kussjö har att göra med att det var min mors hemby, samt att jag under några somrar varit ”lilldräng” där i bl.a. Owe Eliassons hem.)

 

 

Bli först att kommentera

”Oppositionskrisen”

Regeringskrisen har det talats och skrivits mycket om den senaste tiden. Den verkliga krisen, den inom oppositionen, är nog lika mycket värd att lyfta fram.

Jag tänker nu på den kris, som många nog upplevt och som gjort många förvirrade och definitivt också fått många av oss att förlora förtroendet för några av våra riksdagspartier. En kris inom oppositionen är nog en bra beskrivning av vad som skett.

Inför hotet om misstroendeförklaring var det många ledande S-politiker som varnade inför konsekvenserna av en ”lyckad” misstroendeförklaring, d.v.s. problemen med att skapa en ny. Att varningen var befogad, visade sig rätt snart. Den kaxige ledaren för det största oppositionspartiet tvingades inse det tämligen omgående och då lämna ”walk over”, varefter talmannen lämnade över frågan om regeringsbildning till den man som riksdagen inte ville ha som statsminister kort tid dessförinnan. Poängen då liksom onsdagen omröstning visade mycket tydligt, att ingen av ”regeringsstörtarna” hade ägnat konsekvenserna av sitt agerande tillräckligt intresse.

En kris inom oppositionen måste det väl ändå anses vara, att man från det hållet inte kunde vänta med sin iver att störta regeringen tills det inte så avlägsna allmänna valet? Så akut var väl ändå inte behovet av regeringsskifte?

Bli först att kommentera

Skattesänkarpartierna

Av , , Bli först att kommentera 10

Alltmer medveten blir jag av att vara i USA om hur fel Sveriges olika skattepartier har, inget nämnt och inget glömt, när de predikar skattesänkningens lov. Att sänka skatterna tycks många av dem mena är lösningen på allt. Men så fel de har!

Här i USA kommer vi ofta in på skillnaden mellan den höga skatten i Sverige och den låga här i USA. Men så lätt det visar sig vara att bara påminna om när amerikanen måste betala livsviktiga saker direkt ur sin plånbok (som för många ofta är tom), för att få hen att förstå varför skatten hos oss är högre.

Exemplen är många på hur vi genom vår ”höga” skatt bidrager gemensamt till att alla i vårt land i olika avseenden kan leva ett drägligt liv. Även de utan arbete och en ”tom” plånbok. Jag behöver bara nämna ett par saker, som t.ex. vår sjukvård och möjligheten för högre studier också för de fattiga och att allt ”is covered” inom sjukvården tack vare vår allmänna sjukförsäkring, för att man börjar förstå hur bra vi har det.

Jag är fullt medveten om att företrädarna för skattesänkarpartierna känner till detta. Men att de inte också beaktar detta, kommer jag aldrig att begripa. Alla av dem har inte den stabila ekonomi själva att de hellre betalar direkt ur sin plånbok än via skatten och därmed senare, när behov av t.ex. sjukvård uppstår för dem och andra, får den tillgodosedd ”gratis”.

Bli först att kommentera

När inser politikerna det?

Av , , Bli först att kommentera 7

När kommer våra politiker och chefstjänstepersoner också för den delen att vakna upp och inse vad de missar, när de inte förstår värdet av sociala media?

Vill man ha svar från dessa personer, avlönade och vissa av dem valda av oss, kan man ringa eller personligen beställa tid för träff med dem. I bästa fall får man då svar på sina frågor, oftast då svar som många, många fler skulle behöva. Men det blir då bara jag som får svaret.

Men varför tar man då inte i stället vara på möjligheten att ge svar i sociala media, om min fråga ställts där? Beror det möjligen på att man helst inte vill sprida sina osäkra svar till fler än en person i taget? Eller beror det kanske på att de känner sig för ”fina” för att ge sina svar i just sociala media? Glömmer man att om man gör det inte bara når så många fler med sitt svar utan också spar tid. Tänk bara om alla som läser svaret i t.ex. VK-bloggen i stället skulle ringa eller boka tid för personligt besök!

Som mina s.k. följare vet, har min käpphäst länge varit kommunens bristande förmåga att få betalt för de räkningar man skickat ut avseende VA-anslutningarna i Brån.

Häromdagen ställde jag en fråga om detta i VK-bloggen. Att de nyckelpersoner som jag riktade frågan till inte skulle känna till detta, är helt otänkbart. Åtminstone några av dem borde göra det.

”Hälsan tiger still” brukar det heta, men här handlar det definitivt inte om en kommunal administration, som är vid god hälsa. Få verkar bry sig särskilt mycket om det och då känner de ansvariga förmodligen ingen anledning att göra något åt ohälsan.

I går följde jag kommunfullmäktiges maratondebatt om budgeten, kanske det viktigaste kommunala beslutet. Men om man i det sammanhanget inte ens klarar av att debitera och sedan också få betalt för sina fakturor, saknas väl en mycket viktig del i kommunens förmåga att sköta sin ekonomi?

Bli först att kommentera

Vännäs kommun: Michigan calling!

Av , , Bli först att kommentera 7

Nyhetsmedia här i Michigan frågar mig, men jag har dessvärre inget svar. Hur går det för min hemkommun, Vännäs, som nu har mer än 9 000 invånare, och deras fruktlösa försök att få in fakturerade belopp trots att nära ett helt år har förflutet sedan förfallodagen, undrar man?

Ja, hur går det? Kommunchefen, ekonomichefen och t.o.m. den högst politiskt ansvarige, kommunalrådet, bör väl vid det här laget kunna ge ett svar, hur generande det än må vara.

Bli först att kommentera

Handlingskraftiga Vännäs kommun?

Äntligen har så Vännäs kommun kommit till insikt om vad som måste göras för att att få in de pengar, som kommunen varit och är så övertygad om att den har att fordra från ett antal Brånsbor. Dagens VK ägnar en helsida åt ärendet.

För kommunen har det alltså tagit bortåt ett år att komma fram till det som jag, helt utan formella kunskaper i ämnet, och som många andra med sådana kunskaper, i olika sammanhang har framhållit. Genom att bara läsa på vad som gäller, när någon har bestridit en faktura, har det varit mycket lätt komma till följande slutsats.

Kommunen har hela tiden haft två vägar att gå, d.v.s. att antingen en andra gång medge att VA-taxans utformning inte går att tolka och utifrån den slutsatsen reducera fakturabeloppet med dryga 4 000 kronor för alla eller att stå fast vid att faktureringen var riktig och vänta sig till domstol, för att få den betald.

Nu har man alltså efter en helt oacceptabelt lång betänketid bestämt sig för att gå till tingsrätten med ärendet. Om detta beror på avsaknad av handlingskraft, bristande kompetens, en VA-taxa som är felaktigt konstruerad eller bara på ovilja att lyssna på ”attackerande” Brånsbor må vara osagt.

Men tänkt färdigt har man enligt artikeln och ekonomichefen ännu inte gjort, hon som f.ö. för rätt länge sedan i mail till mig sagt att ärendet redan var på väg till tingsrätten. I artikeln säger hon ändå att man ”tänkt gå vidare till tingsrätten”, men än är det bara en ”tanke” om det är Visma eller kommunen som skall inge stämningen till tingsrätten har man alltså inte bestämt ännu!!

Jag vill till sist påminna om att det är den felkonstruerade och icke tolkningsbara VA-taxan som är roten till det hela. Taxan för 2018 antogs av kommunfullmäktige. Redan innan detta gjordes påpekade jag m.fl. att den inte var tydlig nog. Politiker lyssnade till detta och taxan blev återremitterad till samhällsbyggnadskontoret, men tydligare blev den ändå inte efter ”förtydligandet”.

Trots att taxan antagits av kommunens högst beslutande organ, kommunfullmäktige, och sedan visat sig vara omöjlig att rätt tolka, tycker man från högsta politiska ledning ändå INTE att det är en politisk fråga.

Bästa beviset för att taxan fortsatte vara otydligt, blev därför resultatet av att en mindre grupp från byn i en träff med kommunen lyckades pruta bort dryga 4 000.

Samhällsbyggnadsförvaltningen med infrastrukturchef Christer Nygren i spetsen hade alltså inte ens själv kunnat tolka taxan! Han behövde hjälp från några bybor för att inse det.

Till sist, om tingsrätten skall ta upp en fråga som den här för avgörande krävs att kommunen har stämt de fyra som inte fullt ut har betalt den aktuella fakturorna.

Är detta möjligen den allra första gången som kommunen har stämt några av sina kommunbor? I så fall är det nära nog en historisk händelse.

 

Bli först att kommentera