Att avsäga sig medborgarskap

Medborgarskap

Jag fortsätter på samma tema… I går skrev jag bl.a. att det kostar ”tusentals kronor” att avsäga sitt medborgarskap. Nu har jag sökt efter fakta i detta avseende.

Jag har då funnit att USA ökat den enskildes av gift för detta på senare tid från 450 dollar till 2 350 dollar. Höjningen har skett samtidigt som antalet personer som velat säga upp sitt medborgarskap. Det är nog inte fel att av det dra slutsatsen att USA vill stoppa den tydliga trenden att människor inte längre vill vara amerikaner. Inte för att USA:s totala invånarantal därmed skulle ”lida” av att man förlorar några, utan naturligtvis för att det skulle se illa ut att människor på detta sätt överger sitt fosterland.

Litet drygt 20 000 kronor kostar det alltså i dag att avbryta sitt amerikanska medborgarskap. Därmed är USA det land som det kostar mest att lämna. I Sverige är kostnaden för samma sak 0 kronor! Kostnaden i USA är mer än 20 gånger såg stor som den genomsnittliga kostnaden i andra höginkomstländer i världen.

7 kommentarer

 1. William

  Nu ångrar vi och barnen att de har dubbelmedborgarskap men det skulle kosta oss tre över 60.000:- att avsäga oss vårt US-medborgarskap! Är det ens lagligt att sätta en sån hög ”avgift” som grovt överstiger de faktiska administrativa kostnader??! Jag ifrågasätter det starkt, det tål att prövas rättsligt.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Hej!
   Min fru, amerikanska med dubbelt medborgarskap, kommer att svara dig via e-mail.

 2. Lena B.

  Hej! Har svenskt och amerikanskt medborgarskap men blir alltmer irriterad pâ hur dyrt det blir att varje âr deklarera i USA (har revisor). Är aldrig i USA sedan jag flyttade därifrân efter skilsmässan frân min amerikanske make. Vet du om det blir amerikansk skatt vid arv? Min mamma, svenska boende i Sverige, är mycket gammal och jag vill helst undvika att betala amerikansk arvsskatt och funderar pâ att avsäga mig mitt amerikanska medborgarskap. Vet du hur man gör och hur lâng tid det normalt sett tar? Tusen Tack för hjälpen!

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Tyvärr vet jag inte hur arvet kommer att beskattas. Däremot vet jag att de faktiskt kostar flera tusen att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap, ca 2 300 dollar!

 3. erik schött

  Hej,
  Vet du om det finns någon firma i sverige som kan hjälpa till om man vill säga upp sitt amrekanska medborgarska?

  TAck
  Ha en bra dag
  Eirk

  • Chris

   Jag undrar också HUR man avsäger sig sitt amerikanska medborgarskap om man nu hostar upp 2300 dollar? 😖

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.