Släpp inte in USA:s militärer!

DCA-avtalet är ett på ministernivå undertecknat försvarsavtal mellan Sverige och USA, som dock fortfarande kräver ett riksdagsbeslut för att börjar gälla. Måtte avtalet förkastas av vår riksdag och inte stödjas av andra partier än Moderaterna, som ju redan HAR godkänt det!

DCA-avtalet (Defence Cooperation Agreement), är alltså ett försvarssamarbetsavtal mellan Sverige och USA. Avtalet undertecknades av vår försvarsminister Pål Jonsson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin den 5 december 2023.

Avtalet innebär att Sverige förbinder sig att tillhandahålla 17 militärbaser och övningsområden till den amerikanska försvarsmakten, som får tillgång till dessa 17 militäranläggningar med rätt att disponera hamnar, flygbaser, flottbaser, armébaser och transportsystem samt rätt lagra vapen.

I avtalet sägs inget om förbud att också lagra kärnvapen på svenska mark. Som jag har förstått skall amerikansk lag gälla för den verksamhet som USA fått rätt till i vårt land i och med avtalet. Bara dessa två omständigheter borde vara nog för våra politiker att stoppa avtalet i riksdagen.

Hur många är vi dessutom, som skulle vilja ge Donald Trump, som kanske blir USA:s nästa president och därmed också ”commander in chief”, d.v.s den högste inom USA:s miltär, makten över en del den amerikanska krigsmaskinen stationerad i Sverige?

Jag är nog inte ensam som har trott att avtalet är en direkt följd av det ingångna NATO-avtalet. Det här avtalet har INGENTING alls att göra med NATO!

Stoppa avtalet!

5 kommentarer

 1. Basic Rules

  Kan bara säga att jag instämmer !
  Sen vill Billström (M) att kärnvapen ska kunna utplaceras i Sverige, både Norge och Danmark har motsatt sig det – helt vansinnigt, detta inom ramen för DCA avtalet.
  Varför dessa ständiga provokationer som enbart höjer risknivån i Norden !
  Jag hoppas att socialdemokraterna fattar mod och säger NEJ, och då vinner dom valet.

 2. Basic Rules

  Fredsforskaren Frida Stranne och statsvetaren Trita Parsi skriver i vänstertidningen ETC om hur DCA-avtalet som i december undertecknades av regeringen innebär att ”inte mindre än 17 militära faciliteter på svensk mark öppnas upp för amerikanska militärbaser eller för amerikansk trupp”.

  ”Amerikansk personal kommer kunna agera utanför svensk lagstiftning i Sverige och inte ens svensk säkerhetspolis kommer att ha tillåtelse att övervaka dem”, varnar man.
  Det är inte klart när riksdagen ska rösta om förslaget, men om det godkänns, menar författarna att det innebär ett paradigmskifte för Sverige av negativ art.
  ”Det är ett beslut som förändrar svensk försvarspolitik i grunden, där vi avsäger oss vår suveränitet och lägger stora delar av makten för svenska säkerhetsöverväganden i händerna på USA:s allt mer oförutsägbara politiska ledarskap”.

  Man går så långt som att hävda att försvarsdepartementet gör Sverige ”till en lydstat till Washington” och att avtalet innebär att vi ”sitter kvar i det sjunkande skeppet” även om Nato skulle upplösas.

 3. Ingegerd Jernberg

  Håller med dig till 100%. Vad jag har förstått så kommer en stor del av dessa militärbaser dessutom att ligga i norra Sverige.

 4. Christer

  Det här var en av de mer snurriga och okunniga blogginläggen på länge.
  Om man inte har förstått att vi gått med i NATO, och vad ett sådant medlemskap innebär, så behöver man nog läsa på en hel del mer.
  Att vara medlem i NATO, innebär att vi kan behöva skicka trupper till andra NATO-länder, skulle de bli attackerade, men också att vi kan räkna med skydd och stöd från andra NATO-länder i det fall vi själva blir attackerade.
  Är man nu så okunnig att man inte förstår att det upplägget kräver PLANERING och ÖVNING, bör man hålla sig ifrån den allmänna debatten.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Trevligt att det finns åtminstone EN, som förstår allt detta, och tycker att det avtalet är helt OK! Dock tycker jag att du av det jag skrivit, som innehåller dels fakta och min egen åsikt om avtalet, drar slutsatsen att jag överhuvudtaget inte alls har fattat vad Nato-avtalet innebär. Du är en bezzervizzer, som har lätt att tro att andra inte begriper i stort någonting alls. Jag är inte är ensam med samma syn på avtalet som jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.