”Oberoende” och sekretessen

Mitt sedan länge väckta intresset för den via olika källor påstådda kritiken mot Umeå kommuns socialtjänst, fick mig igår att följa Umeå kommunfullmäktiges behandling av en C-motion i fråga.

Att frågan verkligen är av största vikt för kommunen, framstod med all önskvärd tydlighet. Någon ”tydlighet” beträffande möjligheten att göra en sådan utredning kunde jag dock inte uppfatta.

Tills vidare tillåter jag mig att betrakta Andreas L:s ord som fakta i frågan, nämligen att en oberoende eller extern utredning inte är möjlig, eftersom gällande sekretesslagstiftning gör den omöjlig. Av vad jag kunde förstå, blev han inte särskilt tydligt, om ens alls, ifrågasatt efter det påståendet.

Jag försöker också förstå att kommunfullmäktige inte är någon ”tillsynsmyndighet”, trots sin funktion som kommunens högsta beslutande församling och trots sin uppgift att tillsätta individ- och familjenämnden. Den uppgiften har IVO, något som alla ledamöter i kommunfullmäktige inte fullt ut verkar inse.

4 kommentarer

 1. Andreas Lundgren

  Hej Karl-Gustav, vad jag tror jag sa var att om en extern granskare anlitas så behöver den anställas av socialtjänsten. Jag har aldrig svarat vad jag kommer ihåg att extern granskning, om man avser detta, är omöjligt.

 2. Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

  Ok, jag drog bara en egen slutsats av vad du sa, nämligen att en utredare anställd av socialtjänsten ju inte är särskilt ”extern”. Så kommer nog fler än jag att tycka, tror jag.

 3. Andreas Lundgren

  Hej. Vill kommunfullmäktige göra en extern granskning så är det självklart helt ok, JO:s granskning av umgängesbegränsningar i större kommuner visar att liknande problem kan finnas i Umeå.
  Det jag reagerade på var att granskningen utifrån debatten mer verkade handla om att fullmäktige var ”less” på skriverier och såg sin chans att granska något än att det var detta man ville granska. Jag tycker en sån hållning är djupt problematisk. För i slutändan innebär det ju att man rotar runt i familjers uppgifter bara för att politiker känner ett ”behov” av att agera över något.

 4. Medborgare/Pappa i Umeå

  Det är Ordf för Umeå Kommuns Individ och familjenämnd Andreas Lundgren som är ytterst ansvarig för Umeå Kommuns Socialtjänst.

  Och påsåvis är alltså ordf för Umeå Kommuns Individ och familjenämnd ytterst ansvarig för att så många barn i Umeå har vägrats/motarbetats få hjälp/Rätt hjälp av Umeå Kommuns Socialtjänst.

  Vad gäller IVO Region Nord (Umeå) så har deras chef för Socialtjänstgrenen tidigare jobbat på Umeå Kommuns Socialtjänst!

  Sedan så har Andreas Lundgren Och Politikerna i Umeå Kommuns Individ och familjenämnd struntat I de Många tiotals utredningsbeslut med kritik från IVO.

  Mao ett spel för galleriet att ordf för Umeå Kommuns Individ och familjenämnd Andreas Lundgren hänvisar till IVO.

  /pappa som utsatts för ett korståg av Umeå Kommuns Socialtjänst inblandade chefer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.