Friskolor kontra herrfrisörer

En märklig rubrik på det här inlägget kan tyckas. Märkligt var också en friskolerektors försök att försvara friskolor genom att jämföra dem med t.ex. en herrfrisör.

För rätt länge sedan var jag inne i en debatt här med en av länets friskolerektorer. Ett av mina argument emot dem var att jag inte tyckte att det passade att våra skattepengar användes för att skapa vinst åt redan kapitalstarka ägare till friskolor.

I ett förtvivlat försök att försvara just den delen av mitt ifrågasättande av friskolorna, ställde han frågan varför man inte fick tjäna pengar där men däremot som ägare av en frisörsalong.

När jag i mitt nästa inlägg framhöll hur tokig den jämförelsen var, tog debatten slut. Jag väntar fortfarande på hur i all sin dar han kunde jämföra vinster som vi skall betala med våra skattepengar med vinster som skapas av det vi betalar direkt ur vår egen plånbok.

Hans försvar var f.ö. helt i linje med vad andra Moderater och andra försvarare av friskolornas vinster brukar framhålla. De ställer alltid den, som jag ser det, i sammanhanget urdumma frågan vad som är fel med att tjäna pengar i en verksamhet. Sedan kommer förstås det vanliga motivet att konkurrensen från friskolorna skall vara så bra för de kommunala skolorna.

Idag vet vi dessutom hur lätt det är även för gravt kriminellt belastade personer att starta, äga och sedan kamma hem vinster från en friskola.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.